fbpx

Slavni Goethe rođen je na današnji dan 28. kolovoza 1749.

johann wolfgang von goethe

Njemački književnik Johann Wolfgang von Goethe (1749. – 1832.) “najveći je Nijemac svih vremena”, a za njim slijede prvi poslijeratni kancelar Konrad Adenauer i otac teorije relativnosti Albert Einstein.

Autora “Patnji mladog Werthera” i “Fausta” Nijemci najčešće navode kada ih se pita koga smatraju svojim najvećim sunarodnjakom svih vremena, pokazala je to studija instituta Forsa provedena na uzorku od 2.000 anketiranih osoba, a po narudžbi lista Bild.

Slavni Goethe rođen je na današnji dan 28. kolovoza 1749.

Studirao je pravo u Leipzigu i Strasbourgu. Na poziv vojvode Karla Augusta odlazi u Weimar, gdje postaje tajni savjetnik, a 1780. slobodni zidar weimarske lože Anna Amalia, dobiva plemstvo i postaje Kammerpräsident. Bio je i upravitelj weimarskog kazališta.

Putuje po Njemačkoj i Švicarskoj, bavi se znanstvenim studijama, te se druži s Herderom i Schillerom. Piše, istražuje i postaje sve poznatijim piscem. Njegovo djelo obuhvaća gotovo sve književne rodove i nekoliko znanstvenih područja.

Mnogobrojni su uzori i utjecaji: svjetski klasici, književnost rokokoa, pučka poezija različitih naroda, široko područje povijesti, teologije, filozofije, teorije umjetnosti i prirodnih znanosti. Najveću popularnost u suvremenika stekao je romanom “Patnje mladog Werthera” i snažno utjecao na sve europske književnosti. Nametnuo se suvremenicima kao obnovitelj lirike, drame, epa, romana, te učenjak izuzetno oštrog i dubokog uvida u strukturu i fenomene prirode. Još za života postao je spomenik njemačkog klasičnog humanizma.

Dan danas o njemu se govori kao velikom piscu koji nam je svima, ne samo Njemcima ostavio veliko naslijeđe da uživamo u djelima koji će uvijek imati vječnu vrijednost, odnosno nikad neće zastarjet, uvijek će se smatrati dijelom opće kulture.

Kroz svoje vrijeme stvaranja iznio je veliki niz djela od kojih su mnogi postali bestselleri kao što je bilo sa “Die Leiden des jungen Werthers” (Patnje mladog Werthera), koja je objavljena 1774. godine i preko noći postala najpopularnijom knjigom koja se našla na policama tadašnjih knjižara. U to je vrijeme bio zaručen sa Annom Elisabeth “Lilli” Schönemann, koju je ostavio nakon što je upoznao Charlotte von Stein, kad je odlučio ostati u Weimaru i posvetiti se političkim i administrativnim poslovima.

Možemo reći kako je uslijedilo par uspješnih godina u privatnom i poslovnom planu. No, nakon nekog vremena, aktivnosti pored pisanja uzele su svoj danak. Pored toga što je bio imenovan savjetnikom na čelu ratne komisije te poprilično kompliciranog odnosa sa Charlote, doveli su do toga da je obolio na živce i zbog toga morao neko vrijeme provesti na liječenju što ga je koštalo prijatelja i zaručnice.

Slijedi težak period kad nastaje i njegovo najpoznatije djelo „Faust“ 1806. godine prvi dio te kada upoznaje Christiane Vulpuis koja mu rađa sina. 1831 završava drugi dio Fausta.
Njegov život završio je 22. ožujka 1832. godine.

PJEV DUHOVA NAD VODAMA

Ljudska je duša
Slična vodi;
S neba silazi,
K nebu se penje,
I opet dolje
Na zemlju mora
U vječnoj mijeni.

Teče s visoke,
Strme hridi
Čisti mlaz;
Tad pršti ljupko
U oblačnom valu
Spram glatke stijene
I, lako dočekan,
Prozračan, struji
Tiho šumoreći
U daljinu.
Strše li grebeni
U susret slapu,
Pjeni se srdito
S kama na kam
U ponor.

U plitku koritu
Šulja se travnjakom
A u mirnu jezeru
Pasu svoj lik
Sva zvijezđa.

Vjetar je ljupki
Ljubavnik vala;
Vjetar s dna mijesa
Zapjenjene vale.

Duso čovječja,
Kako si slična vodi!
Sudbo čovječja,
Kako si slična vjetru!

Johann Wolfgang Goethe

 

 

Alfa Portal

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU