fbpx

haruki murakami

Ponekad se osjećam kao čuvar muzeja - ogromnog, praznog muzeja u koji više niko ne dolazi, i ja gledam preko svega toga ni u kog drugog do sebe sama.

 
1. Ako možeš voljeti nekog svim srcem svojim, makar to bila i jedna osoba samo, tvoj život ima spas. Čak iako ne možeš ostvariti vezu s njom.

1Q84
 
2. Dvoje ljudi mogu spavati u istom krevetu i biti usamljeni kada sklope oči.

Zakuvana zemlja čuda i smak svijeta
 
 
3. Ono što misliš da najbolje znaš o meni ništa je sem sjećanja. 

Avantura oko ovce
 
 
4.  Možeš sakriti svoje uspomene, ali ne možeš obrisati istoriju koja ih je načinila.

Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća

5. Potroši svoj novac na stvari  koje novac može kupiti. Potroši svoje vrijeme na stvari koje novac ne može kupiti. 

Hronika ptice koja navija sat

6. Jedno srce nije povezano s drugim samo kroz harmoniju. Ona su, zapravo, uvezana dublje putem njihovih rana. Bol je povezan sa bolom, lomnost sa lomnošću. Ne postoji tišina bez plača nepravde, niti zaborav bez krvoprolivanja, nema saglasja bez prolaska kroz bolne gubitke. To je ono što leži u korijenu istinske harmonije. 

Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća

 
7. Ponekad, se mogu osjećati usamljeno dok spavam s tobom. 
 
Avantura oko ovce


8. Ponekad se osjećam kao čuvar muzeja - ogromnog, praznog muzeja u koji više niko ne dolazi, i ja gledam preko svega toga ni u kog drugog do sebe sama. 

Fliper
 
9. Šta se desi ljudima kad otvore njihova srca? - Osjećaju se bolje. 

 Norveška šuma
 
10. Ali čak i to, svako moje "sada" i "onda", osjećao bih kao žestok ubod mog usamljeništva. Svaka voda koju bih pio, svaki vazduh koji bih disao, osjećao bih kao dugi, bolni suvišak. Stranice knjige u mojim rukama zadobile bi metalni sjaj brijača. Mogao sam čuti kako korijenje samoće puže kroz mene dok je svijet bio ućutkan u četiri sata ujutru.  
 
Hronika ptice koja navija sat
 
11. Svako od nas gubi ponešto od onoga što nam je značajno. Izgubljene prilike, izgubljene mogućnosti, osjećanja koja se više ne mogu vratiti. To je dio onoga procesa što znači biti živ. 
 
Kafka na morskoj obali
 
12. Da li je moguće, u krajnjoj analizi, za jedno ljudsko biće da dostigne savršeno razumijevanje za drugo? Mi možemo ulagati vrijeme i energiju u ozbiljne napore da spoznamo drugu osobu, ali na kraju, koliko blizu smo došli do suštine te osobe? Ubjeđujemo se  u to  da dobro znamo te druge osobe, ali da li mi zaista znamo bilo šta važno o nekome?
 
Hronika ptice koja navija sat
 
13. Ako me se sjećaš, onda me nije briga što su me svi drugi zaboravili. 
Kafka na morskoj obali
 
 
 
Preveo Radomir D. Mitrić
 
Prevedeno sa veb-sajta Bustle 
Fotka Murakami Indipendent
 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU