fbpx

Starije generacije su svako jutro kretale u školu uz "Budlicu probudilicu" Velje Miloševića, koji je bio urednik Jutarnjeg programa Radio Sarajeva.

veljo

Danas je godišnjica od smrti VELIMIRA MILOŠVIĆA, poznatog književnika koji je živio i pisao u Sarajevu. Poznata su mnoga njegova djela, a posebno pjesme za djecu.

Velimir Milošević rođen je 15. februara 1937. godine u Verićima kod Peći na Kosovu. Osnovnu školu je završio u zavičaju, a gimnaziju i Filozofski fakultet  u Sarajevu.

Napisao je 15 knjiga poezije za djecu i odrasle, a djela su mu prevedena na više jezika: albanski, bugarski, češki, francuski, mađarski, makedonski, poljski, slovenački, turski i dr. 

Dobitnik je više nagrada. Nagrade IP Svjetlost za najbolju knjigu pjesama za djecu, nagrade Oktobarska pjesnička drugovanja u Tuzli za knjige Djeca grle domovinu i Djeca su vojska najjača, nagrade Zmajevih dečjih igara iz Novog Sada, nagrade Udruženja književnika BiH, nagrade Jasenovac (dva puta), Dvadesetsedmojulske nagrade i dr.

Najznačajnija djela za djecu su mu zbirke poezije: Zvezdarnica, Berači rose, Krilata cvećarnica, Djeca su vojska najjača, Sunčeva djeca, Djeca grle domovinu, Veliko sanjarenje, Domovina, Nacrtaj mi kuću, tata i U svijetu pravde dječije.

Umro je 21. oktobra 2004. godine u Sarajevu.

DJECA SU VOJSKA NAJJAČA

Po nebu sunce korača,
Po zemlji četa sijača,
U pjesmi trista pjevača –
Djeca su vojska najjača!
Slabiji jačeg nadjača,
Srce što vrača dovrača,
Mašta je bašta snivača –
Djeca su vojska najjača!

Da bude kruha, kolača,
Da svako dijete ojača,
Da nema suza ni plača –
Djeca su vojska najjača!

Knjiga u ruci čitača,
Snovi pod krilom letača,
U pjesmi trista pjevača –
Djeca su vojska najjača!

Zrno po zrno pogača,
Kamen po kamen palača,
Sunce – domaća zadaća –
Djeca su vojska najjača!

djeca su vojska najjaca

https://www.youtube.com/watch?v=87fn4InrWAo

Impulsportal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU