fbpx

fna 63888 santic 1

Najstarija pjesnička manifestacija na Balkanu je otvorena uz Šantićevu nadaleko poznatu antologijsku pjesmu 'Emina'.

U Parku "Alekse Šantića" u Mostaru u utorak su otvorene "Šantićeve večeri poezije", koje će trajati do 16. oktobra, a čiji programski sadržaji će se održavati na više lokacija u gradu.

Najstarija pjesnička manifestacija na Balkanu je otvorena uz Šantićevu nadaleko poznatu antologijsku pjesmu "Emina".

Predsjednik mostarske "Prosvjete" Radivoje Krulj naglasio je kako se Mostar može ponositi Šantićevim večerima poezije, kazavši da Šantić ujedinjuje Mostar, ujedinjuje ljude svih vjera i nacija te svjedoči ljubav.

"Šantić je osjećao sve tuge i sve radosti svojih komšija i susjeda, svih ljudi različitih vjera i nacija, i sabirao ih je u svome srcu, u kome su umirale i vaskrsavale kao pjesme, kao pjesme koje znače bukvalno život vječni i koje su i danas svjedoci upravo budućeg života", naglasio je Krulj.

Književna večer

U sklopu manifestacije, u utorak navečer je u Vladičanskom dvoru održana književna večer Mostarca Vladimira Pištala te promocija njegove knjige Sunce ovog dana - Pismo Andriću.

Sedmodnevni program će biti nastavljen u srijedu predstavom ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske Sinovi umiru prvi, koja će biti izvedena u Narodnom pozorištu Mostar.

Organizatori 98. po redu manifestacije "Šantićeve večeri poezije" su SPKD "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar i SPKUD "Gusle" iz Mostara.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU