fbpx

BANJALUKA - Popularni "Flaster Jam", koji je razbio predrasude o ustaljenom mišljenju na ovim prostorima da je crtanje grafita vandalizam, a ne vrsta umjetnosti, održaće se ove godine peti put u Banjaluci.

flaster

 N. Vidačković

Ovome su doprinijeli i mnogobrojni svjetski poznati crtači grafita koji su svoje umijeće pokazali u gradu na Vrbasu, te prošlogodišnjim muralom koji je urađen pod nazivom "Pronađi svoj način da poletiš", a koji je samo nekoliko mjeseci kasnije proglašen četvrtim najboljim muralom na svijetu.

"Ove godine u planu su dva murala, jedan na zgradi pored prvog, a za drugi ćemo lokaciju znati za nekoliko dana jer čekamo da dođe 'Etam Cru', umjetnički duo iz Poljske, koji će ga i raditi", kazala je Monika Ponjavić iz Udruženja "Flaster", organizatora manifestacije.

Otvaranje i crtanje murala, čiji autori će biti Poljaci, zakazano je za 2. septembar, dok će radovi na drugom muralu početi 28. septembra kada se očekuje dolazak Bozkoa, umjetnika iz Bugarske, koji će ga raditi.

Prva lokacija na kojoj su umjetnici mogli pokazati umijeće bio je kampus "Nikola Tesla". Prvi mural koji je napravljen tamo 2011. godine je precrtan jer Banjaluci nedostaje lokacija gdje bi ovi umjetnici mogli iskazati kreativnost.

"I drugu godinu smo organizovali na istoj lokaciji pa smo morali raditi preko njega jer tada u Banjaluci nije bilo dovoljno legalnog prostora za grafite. Postigli smo veliki uspjeh za kratko vrijeme. Umjetnik Peeta iz Italije, koji je kod nas uradio prvi 3D mural većih proporcija, već je sljedeće godine pozvan na Venecijansko bijenale, jednu od najznačajnijih kolektivnih izložbi na svijetu, gdje je radio istom tehnikom kao i kod nas", rekla je Ponjavićeva.

"Flaster Jam" je posvećen tragično preminuloj Tamari Cvetković, koja je bila pionir u grafitnoj umjetnosti u Banjaluci.

NN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU