fbpx

Spajdermen i Supermen će morati da naprave mesta na policama za Čelis - transrodnu superjunakinju koja će se na jesen kročiti u svet stripa.

PicMonkey Collage 1 1085x650x11

Čelis će se pojaviti u "Promenjenima", seriji priča o grupi otpadnika, među kojima su i jedan kvadriplegičar i lik koji pati od posttraumatskog stresnog poremećaja, koji usled neobičnih okolnosti dobijaju supermoći.

Promenom pola i oblačenjem plašta i minisuknje, Čelis razvija sposobnost da kontroliše kvantnu mehaniku, a stvaranje lika pomogli su pripadnici zajednice transrodnih osoba u Americi.

Iako su prava transrodnih osoba nedavno bila jedna od glavnih tema u američkoj javnosti, tvorac stripa Pol Dženkins kaže da priča o Čelis nema politički kontekst."Njena tranzicija je važan deo priče, a sama Čelis je fenomenalna," rekao je Dženkins Rojtersu.

Specijalne korice prvog stripa sa Čelis biće dizajnirane i objavljene u Severnoj Karolini, američkoj državi u kojoj prema zakonu transrodne osobe moraju da koriste toalet koji odgovara njihovom polu po rođenju.

Dženkins kaže da bi junakinja mogla da maše iz zgrade lokalne uprave ili okružena brojnim oznakama za toalet, čime bi se ukazivalo na apsurdnost zakona.

Čelis nije prvi transrodni lik u stripu, ali je prvi koji ima glavnu ulogu. Pre nje su se pojavili Alisija Jou u stripu o Betgerl 2013. i Švon Erin za koju se 1992. u priči Legija superheroja otkriva da je rođena kao muškarac.

Izvor: Tanjug

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU