fbpx

Australski umjetnik Guido van Helten i ukrajinski filmaš Geo Leros zajedničkom su suradnjom ostvarili prvi street artprojekt unutar zaštićenog područja Černobila u Ukrajini.

cm1

Fotorealistični mural je oslikao Guido van Helten uzevši za predložak portretnu fotografiju fotoreportera Igora Kostina koja je nastala za vrijeme nuklearne katastrofe 1986. godine. Kratki video o nastanku murala snimio je Geo Leros.

Na taj način obilježili su 30. obljetnicu tragedije i odali počastIgoru Kostinu koji je među prvima dokumentirao posljedice nesreće fotografijama koje su obišle svijet.

Kostin se godinama nakon tragedije vraćao i u grad Pripjat i u tvornicu i bilježio aktivnosti sanacije koja je slijedila nakon nesreće, žrtvujući vlastito zdravlje kako bi prenio poruku svijetu o opasnostima nuklearnih katastrofa. Igor Kostin poginuo je 2015. u automobilskoj nesreći.

cm2

Mural je oslikan uz dospuštenje lokalnih vlasti i nalazi se unutar reaktora br. 5, koji je prilikom nesreće bio još u izgradnji. Van Helten je radio u zaštitnom odijelu, zbog radijacije koju je bilježio Geigerovim brojačem i koja ostaje trajna posljedica ovog područja.

cm3

cm4

cm5

cm6

cm7

cm8

cm9

cm 10

cm 11

https://www.youtube.com/watch?v=-K-f2bZLDnM

Pogledaj.to

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU