fbpx

Digitalni umjetnici

Desetljećima je većina muzeja odbacivala zbirke digitalne umjetnosti u korist slika i skulptura. 

No u posljednje vrijeme industrija je počela prihvaćati digitalne umjetnike koji eksperimentiraju s blockchainom, virtualnom stvarnošću i programima umjetne inteligencije.

Ove zime, Muzej suvremene umjetnosti u New Yorku predstavit će radove Refika Anadola, turskog umjetnika. Nedavno je uključio više od 138.000 slika i tekstualnih materijala iz muzejske javno dostupne arhive u model strojnog učenja, stvarajući stotine šarenih apstrakcija koje je nazvao "strojnim halucinacijama". Anadol ih je zatim prodao kao NFT-ove ili nezamjenjive tokene, piše New York Times.

Bio je to početak tihog partnerstva između Anadola, 37-godišnjeg tursko-američkog umjetnika, i kustosica MoMA-e Michelle Kuo i Paole Antonelli — i to je bila financijska blagodat za obje strane. Neka od umjetničkih djela temeljenih na blockchainu završila su s prodajom za tisuće dolara, a najekskluzivnija je prodana za 200.000 dolara. Unutar sitnog tiska transakcija bila je napomena da će muzej zaraditi gotovo 17 posto ukupne primarne prodaje i 5 posto sve sekundarne prodaje.

Bila je to financijska blagodat za obje strane. Neka od umjetničkih djela temeljenih na blockchain tehnologiji prodana su za tisuće dolara, a postotak prihoda otišao je muzeju.

Sada su kustosi pozvali Anadola da (pro)kopa dublje po arhivama MoMA-e za novu instalaciju vođenu podacima, “Refik Anadol: Unsupervised,” koja će započeti 19. studenoga u Gund Lobbyju i trajati do 5. ožujka.

"Biti otvoren prema novoj tehnologiji dio je naše odgovornosti", rekla je Antonelli, viša kustosica muzejskog odjela za arhitekturu i dizajn, koja je poznata po vođenju MoMA-inih nabava povijesnih videoigara poput Pac-Mana i simbola @.

"Nikad ne brzamo s novim tehnologijama, već shvaćamo da moramo ići u korak sa svijetom."

Za muzeje koji se bore s ograničenim proračunima i pandemijskom padom posjećenosti, stvaranje digitalne publike ima financijskog smisla. Digitalna umjetnost omogućuje im da se povežu s mlađom publikom opsjednutom tehnologijom i zainteresiraju sve kriptomilijunaše koji možda žele donirati.

SEEbiz.eu

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU