fbpx

349a6e39 7058 4de7 afc5 b23dea8ba0df

Zehra Dogan, inače etnički Kurdkinja, završila je u zatvoru nakon što je naslikala sliku koja prikazuje kako turske zastave lepršaju nad ruševinama uništenog grada Nusaybina na kurdskom jugoistoku Turske

Slavni britanski ulični umjetnik Banksy nacrtao je novi mural u New Yorku kojim protestira zbog zatvaranja turske umjetnice i novinarke Zehre Dogan, javlja AP.

Zehra Dogan, inače etnički Kurdkinja, završila je u zatvoru nakon što je naslikala sliku koja prikazuje kako turske zastave lepršaju nad ruševinama uništenog grada Nusaybina na kurdskom jugoistoku Turske.

Prema grupi za ljudska prava PEN International, Dogan je osuđena u ožujku 2017.  na 2 godine 9 mjeseci i 22 dana zatvora zbog “propagiranja terorističke organizacije”. Prema istom izvoru, Dogan je tijekom suđenja rekla kako je naslikala događaj iz stvarnog života na temelju fotografije koju je snimila i objavila turska vojska, a koju je ona vidjela u novinama tijekom svojeg novinarskog posla.

Banksyjev mural, dužine 20 metara, sastoji se od crnih crtica nalik na one koje iscrtavaju zatvorenici kada broje dane u zatvoru. Iza jedne grupe crtica lik je mlade žene Zehre Dogan koja se jednom rukom pridržava za crticu prevorenu u olovku. U uglu murala je natpis: “Oslobodite Zehru Dogan”.

Mural je naslikan na poznatom zidu za grafite na raskršću ulica Houston i Bowery na Manhattanu.

Nastao je u siradnji s uličnim umjetnikom imenom “Borf” koji je također bio u zatvoru zbog svoga rada.

“Prije godinu dana Zehra Dogan je zatvorena zbog slikanja akvarela temeljenog na fotografiji koju je vidjela u novinama. Protestirajte protiv ove nepravde. Osuđena je na gotovo tri godine zatvora zbog jedne jedine slike. #FREEzehradogan”, napisao je na Instagramu slavni Banksy, a prenosi AP.

Preuzeto sa portala Forum.tm

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

Some Call Us Balkans

NAJNOVIJE NA PORTALU