fbpx

Guverner američke države Delaware potpisao je zakon koji osigurava da pobačaj ostaje legalan u ovoj saveznoj državi, što je prvi takav potez u SAD-u nakon što je Donald Trump postao predsjednik, obećavši da će preokrenuti presudu kojom je legaliziran pobačaj na području cijelog SAD-a.

abortion as told to 03 w710 h473

Glasnogovornik demokratskog guvernera Johna Carneyja Jr. priopćio je u petak da guverner podupire prava i zaštitu žena osiguranu presudom Roe vs. Wade, kojom je 1973. godine Vrhovni sud legalizirao pobačaj. "Zbog toga je svojim potpisom prijedlog zakona pretvorio u zakon", objasnio je glasnogovornik Jonathan Starkey, napominjući da zakon odmah stupa na snagu.

Nakon što je Trump postao predsjednik uz snažnu anti-choice propagandu, brojne su američke države najavile uvođenje navedene presude u vlastite zakone, a Delaware je prva država koja je to uspješno i učinila.

Zagovornici/ce prava na pobačaj pozdravili/e su ovu odluku: "Čestitamo guverneru Carneyju što je poslao snažnu poruku da će državni dužnosnici zaštititi pravo žene na pristup krucijalnim zdravstvenim uslugama, unatoč prijetnjama na nacionalnoj razini", rekla je Amanda Allen, viša pravna savjetnica u organizaciji Center for Reproductive Rights.

Elizabeth Nash, analitičarka u Guttmacher Institute, koji prati stanje politika koje se tiču pobačaja, rekla je kako ovaj zakon šalje poruku da su žene cijenjene građanke u Delawareu. "Ovaj zakon govori da su žene bitne, da imaju pravo odlučiti kada imati djecu i da ih država podupire u odlučivanju o sebi i vlastitoj obitelji", ističe.

Dakako, oduševljenje nisu dijelili svi.

"Ovaj je zakon o pobačaju tragedija za Delaware", rekla je glasnogovornika anti-choice skupine Delaware Right to Life, Moira Sheridan. "Carney ovime ignorira glasove građana/ki koji/e su prosvjedovali/e protiv ovog zakona, čime je Delaware postao prva država s neograničenim pobačajem".

Sličan je zakon bio odobren i od države Illinois u svibnju, no republikanski guverner Bruce Rauner je na njega stavio veto. U siječnju, u New Yorku je usvojen sličan prijedlog kao u Delawareu, no zapeo je u Senatu.

Libela

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU