fbpx

“Što smo bogatiji, to smo više egoisti i samo brinemo kako bi proširili svoje mjesto za stolom”

mujica2

Govoreći o trenutnoj krizi izbjeglica u Europi, bivši urugvajski predsjednik Jose ‘Pepe’ Mujica je rekao da je Španjolska “velika potrošačko društvo koje proživljava negativne reakcije na dolazak izbjeglica”.

“Što smo bogatiji, to smo više egoisti i samo brinemo kako bi proširili svoje mjesto za stolom”, rekao je Mujica za radio Cadena Ser.

Osim toga, kaže Mujica, taj problem bi mogao “biti prilika za europski kontinent da poboljša svoj natalitet”.

“Europa je demografski stara i s ovom stopom nataliteta je zaustavljena u vremenu. Previše starih će biti velik teret i biti će ugrožena socijalna sigurnost”, rekao je urugvajski političar.

Bivši urugvajski predsjednik smatra da stari kontinent mora iskoristiti ovu krizu i povećati populaciju “tako što će asimilirati generacije izbjeglica s visokom stopom nataliteta”.

“Ono što izgleda kao poteškoća se može pretvoriti u korist. Mislim da je to potez kojeg čini Njemačka”, rekao je Mujica.

Naglasio da trenutne izbjeglice koje dolaze u Europu “nisu siromašne i imaju resurse”.

“Pravi siromasi u Siriji su zapeli u pijesku. Oni nemaju resurse i njih se nitko ne sjeća”, rekao je Mujica.

Po njegovom mišljenju, na trenutnu krizu koja potresa svijet moramo donijeti “zajedničku odluku globalne prirode”.

“Moramo početi od razloga zbog kojih siromašni u Africi više nisu u Africi. Problem je politički. Ovo je prvi put da civilizacija nema ni glavu ni rep. Ova tržišna civilizacija ponude i potražnje, kamo nas vodi? Što je prioritet? Raditi i trošiti ili živjeti? Ovo je jedini život kojeg imamo. Pa ne možemo u supermarketu provesti pet godina života”, rekao je Mujica.

KontraPortal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU