fbpx

Seksualno nasilje nad djecom i dalje je tabu u Indiji, unatoč brojci od gotovo 70 posto silovane, zlostavljane i djece koja se koriste kao seksualno roblje, prema posljednjim podacima.

img 1346

Foto: UNICEF India 

U 2015. godini prijavljeno je 14.913 slučajeva seksualnog nasilja nad djecom, što je gotovo dvostruko u odnosu na godinu prije kada su prijavljena 8.904 slučaja, navodi se u podacima National Crime Records Bureau (NCRB). Navedeni slučajevi uključuju silovanje, zlostavljanje, iskorištavanje za pornografiju i trgovinu maloljetnim osobama.

Međutim, u konzervativnoj indijskoj sredini, ovaj problem ostaje u mraku u brojnim obiteljima i zajednicama jer se žrtve boje istupiti kako ne bi bile okrivljene za zlostavljanje. "Od svih oblika nasilja o kojima govorimo kada se radi o sigurnosti djece, ovaj se najmanje spominje", navodi Razia Ismail iz organizacije India Alliance for Child Rights. "Brani nam se da o tome govorimo jer bi moglo uništiti reputaciju obitelji. No, ako ne spriječimo nasilje, zar to ne uništava naše društvo i Indiju?", dodaje.

Ismail, koja je bila jedna od govornica na pokretanju kampanje humanitarne organizacije World Vision koja za cilj ima zaustavljanje seksualnog zlostavljanja djece, pozvala je udruge civilnog društva, Vladu i javnost da prekinu šutnju o seksualnom nasilju kako bi ga zajedno zaustavili.

Seksualno iskorištavanje i zlostavljanje djece vrlo je rašireno u Indiji. Anketa koju je Vlada provela 2007. godine pokazala je da 53 posto djece doživjelo neki oblik seksualnog zlostavljanja, no vrlo je mali broj njih to prijavio.

Podaci NCRB-a za 2015. godinu pokazuju da je u gotovo 95 posto slučajeva seksualnog nasilja zločin počinjen od strane žrtvi poznate osobe, poput roditelja, rodbine, susjeda i učitelja.

Direktor organizacije World Vision, Cherian Thomas, navodi da će kampanja u sljedećih pet godina obuhvatiti pet milijuna djece diljem Indije. "Puno će posla biti u zajednicama jer se velik broj zlostavljanja događa u obiteljskom domu. Radit ćemo na prevenciji, edukaciji, podizanju svijesti i učenju djece da nauče reći ne", dodaje.

Libela

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU