fbpx

Nije šala, u Srbiji se pojavila inicijativa koja pokušava izmijeniti nastavni plan, kako u osnovnim i srednjim školama, tako i na fakultetima, na način da se iz plana izbaci Darwinova teorija evolucije.

9slider teorija evolucije

Kako saznaje beogradski Danas Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Odboru za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Skupštine Srbije, Predsedništvu Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i senatima Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Banjaluci ovih dana je dostavljena peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima. Navodi se kako su peticiju protiv izučavanja Darwinove teorije evolucije do sad potpisala 52 akademika, znanstvena savjetnika i sveučilišna profesora, 61 doktor znanosti, pet magistara znanosti, pedeset liječnika specijalista, 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i kemičara, osam umjetnika, pet novinara i, zanimljivo, samo pet svećenika.

Uz peticiju je, objašnjavaju u Danasu, navedena i molba da institucije kojima je ona dostavljena ozbiljno razmotre činjenice navedene u objašnjenju peticije i “srazmerno vašoj značajnoj ulozi u našoj državi i društvu doprinesete realnom sagledavanju i usaglašavanju navedenih činjenica”.

“Kroz nastavu biologije, teorija evolucije zauzima sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove. Globalisti i ateisti, koji danas u svetu zauzimaju najuticajnije pozicije, iz ličnih i globalističkih razloga, afirmišu teoriju evolucije i finansiraju promotere ove teorije. Danas se u celom svetu javljaju brojni poznati i priznat naučnici, među kojima ima i značajan broj ateista, koji upozoravaju da je teorija evolucije hipoteza čiji su stavovi o nastanku sveta, života i čoveka naučno nedokazivi ili u suprotnosti sa naučnim činjenicama”, stoji u obrazloženju peticije.

Namjeravaju li inicijatori uskoro pokrenuti peticiju za priznavanje „alternativne činjenice“ da je zemlja ravna ploča i hoće li svoje djelovanje proširiti i na Hrvatsku, kad su se već djelomično proširili i na Bosnu i Hercegovinu, za sad nije poznato. No, poznato je kako razmišljaju neki od potpisnika peticije, poput Ljiljane Čolić, profesorice beogradskog Univerziteta i nekadašnje ministrice prosvjete u vladi Vojislava Koštunice, poznate po svojevremeno izgovorenoj rečenici – „Od stupanja na dužnost svako veče molim se Svetom Savi da me prosvetno umudri”.

9ljiljana colic

“Darvinova teorija vređa vernike Srpske pravoslavne crkve i ja sam prvenstveno zbog toga mišljenja da bi je trebalo ukinuti iz nastavnog programa” – Ljiljana Čolić (FOTO: pressonline.rs)

„Nisam aktivno učestvovala u sastavljanju ove peticije, ali sam je sa zadovoljstvom potpisala i slažem se apsolutno sa svime što u njoj piše. Darvinova teorija vređa vernike Srpske pravoslavne crkve i ja sam prvenstveno zbog toga mišljenja da bi je trebalo ukinuti iz nastavnog programa. I da vam kažem, teorija evolucije i tvrđenja da je čovek nastao od majmuna vređa sve vernike, a ne samo pravoslavne“, izjavila je za Danas Čolić koja je i prije 13 godina, u vrijeme dok je bila ministrica prosvjete, pokušavala „dokinuti“ teoriju evolucije u nastavnom programu, zbog čega je na koncu bila prinuđena podnijeti ostavku na ministarsku poziciju. Njen mandat ostao je upamćen i po njenom prijedlogu da se ukine praktični rad na kompjuterima u osnovnim školama zbog kompjuterskog zračenja. Kada su je novinari Danasa ovom prilikom upitali je li ona prije svega znanstvenica i sveučilišna profesorica ili je predstavnica Srpske pravoslavne crkve, Čolić je odgovorila kako je ona prije svega pravoslavna vjernica.

Dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Željko Tomanović, ima sasvim drugačije mišljenje od bivše ministrice te za njega ova priča ne predstavlja nikakvu novost.

„Radi se o starim kreacionističkim idejama koje su potpuno anahrone i nenaučne. Ne postoji nijedno naučno saznanje koje ide u prilog navedenim tvrdnjama i negiranju evolucije. Kreacionističke ideje su potekle od kvazireligijskih organizacija iz SAD-a i ostalih zapadnih zemalja, a danas su raširene svuda. Mada sam siguran da državne institucije neće ozbiljno shvatiti peticiju, ipak će visokoškolske i naučne ustanove reagovati kod nadležnih“, rekao je Tomanović za Danas.

Međutim, da je svašta moguće, nazire se iz izjave Muamera Zukorlića, predsjednika skupštinskog Odbora za nauku, obrazovanje i tehnološki razvoj te bivši glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

9muamer zukorlic

“Besmisleno bi bilo od mene očekivati da verujem u bilo šta drugo osim u ono što je svetonazor monoteitičke vere” – Muamer Zukorlić (FOTO: Medija centar Beograd)

„Ja kao vernik nemam nikakvu sumnju i besmisleno bi bilo od mene očekivati da verujem u bilo šta drugo osim u ono što je svetonazor monoteitičke vere. Kao predsednik Odbora ja nemam prava da sa te pozicije namećem svoje stavove“, prenosi N1 Zukorlićevu izjavu. Isti je za Danasdodao kako nije upoznat sa sadržajem peticije, ali da ne bi unaprijed isključio njeno razmatranje na Odboru te da je sasvim moguće da se ona nađe pred Odborom u nekom „razumnom roku“.

Jedan od članova Odbora, Žarko Korać, nezavisni zastupnik u Skupštini, kaže kako se radi o napadu na teoriju evolucije s klerikalnog stajališta koje je samo maskirano pseudoznanstvenim argumentima i da je to povratak u doba inkvizicije koja je određivala što je javno prihvatljivo, a što nije.

9Zarko Korac

“Ovaj apel odgovara iranskoj teokratiji a ne modernoj državi” – Žarko Korać (FOTO: istinomer.rs)

„Ne postoji savremena biologija bez teorije evolucije koja je njena osnova. Srbija je sekularna država i sadržaj njenih školskih programa određuju stručnjaci a ne skupina klerikalnih lekara prema svojim političkim ubeđenjima. Ovaj apel odgovara iranskoj teokratiji a ne modernoj državi. I uzgred, naučno je potpuno besmislen“, izjavio je Danasu Korać. Njegova kolegica iz Odbora, Aleksandra Jerkov, zastupnica Demokratske stranke bila je još oštrija.

„Škole, nastavni planovi, standardi, obrazovanje u Srbiji su na početku 20. veka, a oni ovakvom inicijativom žele da ga vrate na početak 19. veka“, rekla je Jerkov, zaključivši kako joj je žao što se potpisnici ovog dopisa nisu zauzeli i angažirali u rješavanju uistinu važnih problema u obrazovanju od kojih zavisi budućnost ove zemlje. Bivša pomoćnica ministra prosvjete u vladi Zorana Đinđića i sveučilišna profesorica u mirovini, Srbijanka Turajlić, dodala je kako joj ovako formulirana peticija „sa apriornim napadom na globaliste i ateiste i izvore finansiranja“ liči na obični pamflet.

„Koliko god da svedočimo urušavanju obrazovnog sistema u našoj zemlji, iskreno se nadam da on još uvek nije došao do tačke kada će se o sadržaju nastave odlučivati pamfletskim nadglasavanjem“, zaključuje Turajlić.

Lupiga.Com 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU