fbpx

Nakon službene istrage irska vlada prošli je tjedan objavila da su pronađeni ostaci tijela beba, od novorođenčadi do trogodišnjaka u kanalizaciji nekadašnjeg doma za neudane majke u irskom gradu Tuamu, što je užasnulo Irsku te oživjelo tjeskobu zbog toga kako su katoličke institucije uz podršku države nekad tretirale žene i djecu.

dom zene

Foto: Hina, Old Tuam Society

Autor: Impuls

Sestra Petra Mulryana možda je odbačena među bebama i djecom na tom mjestu, no on to želi znati pouzdano.

Broj tijela nije poznat, no tragovi dokumenata sugeriraju da bi moglo biti oko 800 tijela.

Za Mulryan, čija je majka bila neudana žena 1944. i provela prve četiri godine u domu u Tuamu prije nego što je udomljen, veliko otkriće donosi nadu da bi mogao doznati što se dogodilo s Marian, mlađom sestrom koju nikada nije upoznao.

"Ono što sada tražim jest saznati: gdje je ona?", rekao je Mulryan u intervjuu za Reuters.

Relatives seek truth about Irish babies 'discarded like litter'

"Volio bih da se njezini ostaci prenesu odande te joj organizirati dostojanstveni sprovod", rekao je čovjek koji ima sedmero djece i osmero unuka.

Sumnja se da ima još masovnih grobnica

Stopa smrtnosti djece u crkvenim institucijama znatno je viša nego u širem irskome društvu i vjerojatno je da će biti otkrivene i ostale neobilježene masovne grobnice.   

Potvrde o smrti uglavnom navode infekcije poput ospica, gastroenteritisa, bronhitisa, tuberkuloze, meningitisa i upale pluća, ali nitko nije ustanovio zašto su ondje djeca više umirala nego među ostalom populacijom.

"Moram živjeti s tim da ne znam što joj se dogodilo", rekao je Mulryan koji je saznao da je imao sestru prije nekoliko godina.

Magdalenine praonice: prisilni rad za "posrnule" žene  

U prošlosti, stroga katolička moralnost smatrala je trudnoću prije braka duboko sramotnom i takve bi žene obitelj i društvo odbacili kao grešne.

Mulryanova majka Delia bila je jedna od 35.000 irskih žena koja je prošla kroz katoličke domove za majke i djecu, gdje su djeca rađana u tajnosti u 20. stoljeću.

Moć Crkve i stigma povezana s neudanim majkama tako su dominirale da su okrutno postupanje prema tim ženama i njihovoj djeci bile tabu teme desetljećima i mnoge su zaboravljene.

Dom u Tuamu koji su vodile časne sestre u redu Bon Secours, djelovao je od 1925. do 1961. i srušen je 1970. godine.

Časne sestre nisu dale komentar o tome zašto su tijela beba pokopana u kanalizaciji.

Rekle su da su predale podatke o domu lokalnim vlastima kad je dom 1961. zatvoren.

William Joseph Dolan, rođak djeteta koje je živjelo u jednoj od tih instituciji, tražio je pokretanje istrage o događanjima iz tog vremena.

Osnovan je, također, fond za gradnju spomenika s imenom svakog djeteta.

To otkriće podsjeća na drugi skandal s neudatim majkama, kada je između 1922. i 1996. više od 10.000 žena i djevojaka besplatno radilo u praonicama pod upravom katoličkih redovnica.

O tom je slučaju 2003. snimljen film "Sestre Marije Magdalene" Petera Mullana, koji je prikazao da su ondje žene na sve moguće načine bile ponižavane i zlostavljane.

https://www.youtube.com/watch?v=vzFMDRSOc00

Nakon tog filma Vlada Irske je tražila temeljitu istragu o "Magdalenskim praonicama" redatelja Petera Mullana. Konačno su 5. februara 2013. objavljeni rezultati - na 1.000 stranica.

Istragu je vodio senator Martin McAleese, inače muž bivše irske predsjednice, pa se dokument po njemu naziva "McAleese Report".

Izvještaj je, međutim, pokazao da najveći dio zle fame "Magdalenskih praonica" ne odgovara istini.

Zahvaljujući upornim naporima lokalne povjesničarke amaterke Catherine Corless, koja u svoje slobodno vrijeme istražuje povijest doma, otkriveno je postojanje masovne grobnice.

"Osjećam da to moram učiniti zbog njih. Pravda se mora zadovoljiti", rekla je Corless. "Osjećam da su ta djeca bačena kao smeće, samo zato što su bila tzv. nezakonita".

Kao rezultat njezina istraživanja, u 2014. je uspostavljena komisija za istrage o 18 domova za majke i djecu širom Irske, uključujući Tuam.

cetlin

Povjesničarka Catherine Corless u svom domu - TUAM, zapadna Irska 7. 3. 2017. REUTERS / Peter Nicholls 

Odvajanje djece od majki

"Ako se nešto dogodilo u Tuamu, vjerojatno se dogodilo i u drugim domovima za majke i djecu širom zemlje", rekao je dublinski biskup Diarmuid Martin 2014.

Majke bi najčešće provodile godinu dana u domovima poput onoga u Tuamu prije no što su bile odvojene od svojih beba i poslane dalje.

Mnoge su napustile Irsku i počele nove živote na drugim mjestima. Druge, poput Delije Mulryan, bile su zatvorene u poznatim "Magdaleninim praonicama" gdje su "posrnule žene" prisiljene raditi bez ikakve novčane naknade.

Neka su djeca udomljena, neka usvojena a neka su ostala u domovima za majke i djecu  dok nisu bila poslana u državna crkvena sirotišta, gdje su učila raditi.

Peter Mulryan bio je među mnogima koji su iskusili maltretiranje  i ponižavanje udomiteljske obitelji koji su takvu djecu iskorištavali kao radnu snagu.

"Bili smo nitko. Nitko nas nije poštovao", rekao je Mulryan koji je izrazito bio svjestan svojeg niskog statusa zbog kojeg je bio povučen i nije volio pričati o svojem podrijetlu.

Kao odrastao čovjek, Mulryan je pronašao svoju majku i posjetio je nekoliko puta u Magdaleninoj praonici gdje je provela ostatak svojeg života. Kad mu je rođena prva kći, odnio ju je pokazati majci, koja ju je privila u naručje. Nikada nije otkrila da je i ona nekada imala djevojčicu.

piter

Bivši stanovnik Tuam doma za neudane majke i bebe Peter Mulryan u hotel u Ballinasloe, zapadna Irska 8. 3. 2017. REUTERS / Peter Nicholls

Philomena filmska drama iz 2013. godine, snimljena po motivima knjige Izgubljeno djete Filomine Li novinara Martina Siksmita, odnosno istinitim događajima vezanim uz slučaj Filomine Li. Priča prati život mlade irkinje Filomine Li koja 1951. ostaje u drugom stanju, a otac je šalje u samostan Roscrea kako bi "okajala svoj grijeh". Časne sestre je odmah poslije porođaja tjeraju da obavlja različite poslove, sve dok se ne navrše četiri godine od trenutka kada je došla u samostan. Sestra Hildegard, prodaje Filominino dijete bogatom američkom paru. Poslije pedeset godina Filomina kreće u potragu za svojim davno izgubljenim sinom.

filomena

Philomena Lee na grobu svoga sina

 https://www.youtube.com/watch?v=sFQctZ-Mhc4

"Sobe strave"

Ugled Crkve i crkvenih vlasti ozbiljno je narušen zadnja dva desetljeća zbog niza skandala u vezi sa svećeničkom pedofilijom, zlostavljanjem u Magdaleninim praonicama, prisilnim usvajanjima nezakonite djece i drugim bolnim pitanjima.

Nakon otkrića ostataka dječjih tijela u Tuamu, naslovnicama irskih medija dominirao je skandal koji je izazvao buru emocija. U ponedjeljak navečer, državna televizija objavila je imena 796 izgubljene djece, koja su se nizala na ekranu uz zvuke posmrtne glazbe.

Govoreći pred parlamentom o domu u Tuamu irski premijer Enda Kenny rekao je da su to "sobe strave" te kazao: "Tuam nije samo groblje, to je društvena i kulturna grobnica... Nismo samo sakrili tijela malih ljudskih bića, kopali smo duboko i još dublje da pokopamo svoje sažaljenje, svoje milosrđe i samu humanost", rekao je.

U svojoj nedjeljnoj propovijedi u lokalnoj katedrali, tuamski nadbiskup Michael Neary rekao je da je "užasnut i ožalošćen" i govorio o velikoj patnji i bolu zbog malenih i njihovih majki".

"Želimo akciju. Je li ovo isprika ženama i djeci?"

Ali neki rođaci izgubljenih beba u Tuamu nisu zadovoljni takvim odgovorima.

"Riječi su riječi. Želimo akciju. Je li ovo isprika ženama i djeci? Nije", rekla je Anna Corrigan, čija su dva brata John i William Dolan prema evidenciji umrla kod kuće.

"Trebalo bi uzeti DNK sa svih tjelesnih ostataka, uspostaviti DNK bazu. Potrebni su nam odgovori", rekla je u intervjuu u svojem domu u Dublinu.

Rođena 1956, Corrigan je odrasla kao jedino dijete. Mnogo kasnije tijekom života, nakon što su joj umrli roditelji, istraživala je povijest svoje obitelji i pronašla da je njezina majka imala dvoje djece u domu Tuam 1946. i 1950.

Oba djeteta umrla su vrlo rano. Ima potvrdu o smrti  za Johna, ali nema informacije o tome što se dogodilo Williamu.

"Bila sam uskraćena za braću.  Odrasla sam misleći o tome da sam jedino dijete. Sada moram izmijeniti svoje mjesto u obitelji. Ja sam treće dijete. Imam dvoje djece koja nemaju svoje ujake", rekla je u intervjuu u svojemu domu u Dublinu.

"Ponekad plačem, ponekad razmišljam o tome što sam izgubila", rekla je.

imena

Povjesničarka Catherine Corless ima popis imena nestale djece iz doma za neudane majke u irskom gradu Tuamu, TUAM, zapadna Irska 7. 3. 2017. REUTERS / Peter Nicholls

Ovo su imena 796 djece koje je crkva zakopala. 

1925. Patrick Derrane 5 mjeseca, Mary Blake 4 mjeseca, Matthew Griffin 3 mjeseca, Mary Kelly 6 mjeseca, Peter Lally 11 mjeseca, Julia Hynes 1 godina, James Murray 1 month

1926. Joseph McWilliam 6 mjeseca, John Mullen 3 mjeseca, Mary Wade 3 godina, Maud McTigue 6 godina, Bernard Lynch 3 godina, Martin Shaughnessy 18 mjeseca, Bridget Glynn 1 godina, Margaret Glynn 1 godina, Patrick Gorham 21 mjeseca, Patrick O’Connell 1 godina, John Carty 21 mjeseca, Madeline Bernard 2 godina, Maureen Kenny 8 godina, Kathleen Donohue 1 godina, Thomas Donelan 2 godina, Mary Quilan 2 godina, Mary King 9 mjeseca, Mary Warde 21 mjeseca, George Coyne 2 godina, Julia Cummins 18 mjeseca, Barbara Fola/ Wallace 9 mjeseca, Pauline Carter 11 mjeseca, Mary Walsh 1 godina, Annie Stankard 10 mjeseca, John Connelly 9 mjeseca, Anthony Cooke 1 month, Michael Casey 3 godina, Annie McCarron 2 mjeseca, Patricia Dunne 2 mjeseca, John Carty 3 mjeseca, Peter McNamara 7 tjedana, Mary Shaughnessy 4 mjeseca, Joseph Coen 5 mjeseca, Mary Murphy 2 mjeseca, Patrick Kelly 2 mjeseca, Martin Rabbitte 6 tjedana, Kathleen Quinn 7 mjeseca, Patrick Halpin 2 mjeseca, Martin McGuinness 6 mjeseca

1927. Mary Kate Connell 3 mjeseca, Patrick Raftery 7 mjeseca, Patrick Paterson 5 mjeseca, James Murray 1 month, Colman O’ Loughlin 5 mjeseca, Agnes Canavan 18 mjeseca, Christina Lynch 15 mjeseca, Mary O’Loughlin 6 mjeseca, Annie O’ Connor 15 mjeseca, John Greally 11 mjeseca, Joseph Fenigan 4 godina, Mary Connolly 2 mjeseca, James Muldoon 4 mjeseca, Joseph Madden 3 mjeseca, Mary Devaney 18 mjeseca

1928. Michael Gannon 6 mjeseca, Bridget Cunningham 2 mjeseca, Margaret Conneely 18 mjeseca, Patrick Warren 8 mjeseca, James Mulryan 1 month, Mary Kate Fahey 3 godina, Mary Mahon 1 month, Martin Flanagan 1 month, Mary Forde 4 mjeseca, Patrick Hannon 20 mjeseca, Michael Donellan 6 mjeseca, Joseph Ward 7 mjeseca, Walter, Jordan 3 godina, Mary Mullins 1 month

1929. Peter Christian 7 mjeseca, Mary Cunningham 5 mjeseca,  James Ryan 9 mjeseca, Patrick O’Donnell 9 mjeseca, Mary Monaghan 4 godina, Patrick O’Malley 1 godina, Philomena Healy 11 mjeseca, Michael Ryan 1 godina, Patrick Curran 6 mjeseca, Patrick Fahy 2 mjeseca, Laurence Molloy 5 mjeseca, Patrick Lynskey 6 mjeseca, Vincent Nally 21 mjeseca, Mary Grady 18 mjeseca, Martin Gould 21 mjeseca, Patrick Kelly 2 mjeseca

1930. Bridget Quinn 1 godina, William Reilly 9 mjeseca, George Lestrange 7 mjeseca, Christy Walshe 15 mjeseca, Margaret Mary Gagen 1 godina, Patrick Moran 4 mjeseca, Celia Healy 5mjeseca, James Quinn 4 godina, Bridget Walsh 15mjeseca

1931. Patrick Shiels 4 mjeseca, Mary Teresa Drury 1 godina, Peter O’Brien 18 mjeseca, Peter Malone 18 mjeseca, Carmel Moylan 8 mjeseca, Mary Burke 10 mjeseca, Mary Josephine Garvey 5 mjeseca, Mary Warde 10 mjeseca, Catherine Howley 9 mjeseca, Michael Pat McKenna 3 mjeseca, Richard Raftery 3 mjeseca

1932. Margaret Doorhy 8 mjeseca, Patrick Leonard 9 mjeseca, Mary Coyne 1 godina, Mary Kate Walsh 2 godina, Christina Burke 1 godina, Mary Margaret Jordan 18 mjeseca, John Joseph McCann 8 mjeseca, Teresa McMullan 1 godina, George Gavin 1 godina,Joseph O’Boyle 2 mjeseca, Peter Nash 1 godina, Bridget Galvin 3 mjeseca, Margaret Niland 3 godina, Christina Quinn 3 mjeseca, Kathleen Cloran 9 godina, Annie Sullivan 8 mjeseca, Patricia Judge 1 godina, Mary Birmingham 9 mjeseca, Laurence Hill 11 mjeseca, Brendan Patrick Pender 1 month, Kate Fitzmaurice 4 mjeseca, Baby Mulkerrins 5 days, Angela Madden 3 mjeseca, Mary McDonagh 1 godina

1933. Mary C Shaughnessy 1 month, Mary Moloney 11 mjeseca, Patrick Joseph Brennan 1 mjeseca, Anthony O’Toole 2 mjeseca, Mary Cloherty 9days, Joseph Fahy 10 mjeseca, Mary Finola Cunniffe 6 mjeseca, Martin Cassidy 5 mjeseca, Francis Walsh 3 mjeseca, Mary Garvey 4 mjeseca, Kathleen Gilchrist 8 mjeseca, Mary Kate Walsh 1 mjeseca, Eileen Fallon 18 mjeseca, Harry Leonard 3 godina, Mary Kate Guilfoyle 3 mjeseca, John Callinan 3 mjeseca, John Kilmartin 2 mjeseca, Julia Shaughnessy 3 mjeseca, Patrick Prendergast 6 mjeseca, Bridgid Holland 2 mjeseca, Bridgid Moran 15 mjeseca, Margaret Mary Fahy 15 mjeseca, Bridgid Ryan 9 mjeseca, Mary Brennan 4 mjeseca, Mary Conole 1 mjeseca, John Flattery 2 godina, Margaret Donohue 10 mjeseca, Joseph Dunn 3 godina, Owen Lenane 2 mjeseca, Josephine Steed 3 mjeseca, Mary Meeneghan 3 mjeseca, James McIntyre 4 mjeseca

1934. John Joseph Murphy 4 mjeseca, Margaret Mary O’Gara 2 mjeseca, Eileen Butler 2 mjeseca, Thomas Molloy 2 mjeseca, James Joseph Bodkin 6 mjeseca, John Kelly 2 mjeseca, Mary Walshe 6 mjeseca, Mary Jo Colohan 4 mjeseca, Florence Conneely 7 mjeseca, Norah McCann 1 mjeseca, Mary Kelly 9 mjeseca, Rose O’Dowd 6 mjeseca, Mary Egan 4 mjeseca, Michael Concannon 4 mjeseca, Paul Joyce 10 mjeseca, Mary Christina Kennedy 4 mjeseca, Bridget Finnegan 2 mjeseca, Mary Flaherty 3 mjeseca, Thomas McDonagh 4 mjeseca, Joseph Hoey 1 godina, Sheila Tuohy 9 godina, Teresa Cunniffe 3 mjeseca, Joseph Clohessy 2 mjeseca, Mary Kiely 4 mjeseca, Thomas Cloran 6 mjeseca, Mary Burke 3 mjeseca, Mary Marg Flaherty 4 mjeseca, John Keane 17 days, Luke Ward 15 mjeseca, Mary O’Reilly 5 mjeseca

1935. Ellen Mountgomery 18 mjeseca, Mary Elizabeth Lydon 4 mjeseca, Brigid Madden 1 month, Mary Margaret Murphy 4 mjeseca, Mary Nealon 7 mjeseca, Stephen Linnane 4 mjeseca, Josephine Walsh 1 godina, Kate Cunningham 2 mjeseca, Mary Bernadet Hibbett 1 month, Thomas Linnane 4 mjeseca, Patrick Lane 3 mjeseca, Mary Anne Conway 2 mjeseca, James Kane 8 mjeseca, Christopher Leech 3 mjeseca, Elizabeth Ann McCann 5 mjeseca, Margaret Mary Coen 2 mjeseca, Michael Linnane 15mjeseca, Bridget Glenane 5 tjedana

1936. John O’Toole 7 mjeseca, John Creshal 4 mjeseca, Mary Teresa Egan 3 mjeseca, Michael Boyle 3 mjeseca, Anthony Mannion 6 tjedana, Donald Dowd 5 mjeseca, Peter Ridge 4 mjeseca, Eileen Collins 2 mjeseca, Mary Brennan 2 mjeseca, James Fahy 5 mjeseca, Mary Bridget Larkin 8 mjeseca, Margaret Scanlon 3 godina, Brian O’Malley 4 mjeseca, Michael Madden 6 mjeseca

1937. Mary Kate Cahill 2 tjedana, Mary Margaret Lydon 3 mjeseca, Festus Sullivan 1 month, Annie Curley 3 tjedana, Nuala Lydon 5 mjeseca, Bridget Collins 5 tjedana, Patrick Joseph Coleman 1 month, Joseph Hannon 6 tjedana, Henry Monaghan 3 tjedana,Michael Joseph Shiels 7 tjedana, Martin Sheridan 5 tjedana, John Patrick Loftus 10 mjeseca, Patrick Joseph Murphy 3 mjeseca, Catherine McHugh 4 mjeseca, Mary Patricia Toher 4 mjeseca, Mary Kate Sheridan 4 mjeseca, Mary Flaherty 19 mjeseca, Mary Anne Walsh 14 mjeseca, Eileen Quinn 2 godina, Patrick Burke 9 mjeseca, Margaret Holland 2 days, Joseph Langan 6 mjeseca, Sabina Pauline O’Grady 6 mjeseca, Patrick Qualter 3 godina, Mary King 5 mjeseca,Eileen Conry 1 godina

1938. Mary Nee 4 mjeseca, Martin Andrew Larkin 14 mjeseca, Mary Keane 3 tjedana, Kathleen V Cuffe 6 mjeseca, Margaret Linnane 4 mjeseca, Teresa Heneghan 3 mjeseca, John Neary 7 mjeseca, Patrick Madden 4 mjeseca, Mary Cafferty 2 mjeseca, Mary Kate Keane 3 mjeseca, Patrick Hynes 3 tjedana, Annie Solan 2 mjeseca, Charles Lydon 9 mjeseca, Margaret Mullins 7 mjeseca, Mary Mulligan 2 mjeseca, Anthony Lally 5 mjeseca, Joseph Spelman 6 tjedana, Annie Begley 3 mjeseca, Vincent Egan 1 week, Nora Murphy 5 mjeseca, Patrick Garvey 6 mjeseca, Patricia Burke 4 mjeseca, Winifred Barret 2 godina, Agnes Marron 3 mjeseca, Christopher Kennedy 5 mjeseca, Patrick Harrington 1 week

1939. Kathleen Devine 2 godina, Vincent Garaghan 1 month, Ellen Gibbons 6 mjeseca, Michael McGrath 4 mjeseca, Edward Fraser 3 mjeseca, Bridget Lally 1 godina, Patrick McLoughlin 5 mjeseca, Martin Healy 4 mjeseca, Nora Duffy 3 mjeseca, Margaret Higgins 1 week, Patrick Egan 6 mjeseca, Vincent Farragher 11 mjeseca, Patrick Joseph Jordan 3 mjeseca, Michael Hanley 1 month, Catherine Gilmore 3 mjeseca, Baby Carney 1 day, Annie Coyne 3 mjeseca, Helena Cosgrave 5 mjeseca, Thomas Walsh 2 mjeseca, Baby Walsh 1 day, Kathleen Hession 4 mjeseca, Brigid Hurley 11 mjeseca, Ellen Beegan 2 mjeseca, Mary Keogh 1 godina, Bridget Burke 3 mjeseca

1940. Martin Reilly 9 mjeseca, Martin Hughes 11 mjeseca, Mary Connolly 1 month, Mary Kate Ruane 1 month, Joseph Mulchrone 3 mjeseca, Michael Williams 14 mjeseca, Martin Moran 7 tjedana, Josephine Mahony 2 mjeseca, James Henry 5 tjedana, Bridget Staunton 5 mjeseca, John Creaven 2 tjedana, Peter Lydon 6 tjedana, Patrick Joseph Ruane 4 mjeseca, Michael Quinn 8 mjeseca, Julia Coen 1 week, Annie McAndrew 5 mjeseca, John Walsh 3 mjeseca, Patrick Flaherty 6 mjeseca, Bernadette Purcell 2 godina, Joseph Macklin 1 day, Thomas Duffy 2 days, Elizabeth Fahy 4 mjeseca, James Kelly 2 mjeseca, Nora Gallagher 4 mjeseca, Kathleen Cannon 4 mjeseca, Winifred Tighe 8 mjeseca, Christopher Williams 1 godina, Joseph Lynch 1 godina, Andrew McHugh 15 mjeseca, William Glennan 18 mjeseca, Michael J Kelly 5 mjeseca, Patrick Gallagher 3 mjeseca, Michael Gerard Keane 2 mjeseca, Ellen Lawless 6 mjeseca

1941. Mary Finn 3 mjeseca, Martin Timlin 3 mjeseca, Mary McLoughlin 1 month, Mary Brennan 5 mjeseca,Patrick Dominic Egan 1 month, Nora Thornton 17 mjeseca, Anne Joyce 1 godina, Catherine Kelly 10 mjeseca, Michael Monaghan 8 mjeseca, Simon John Hargraves 6 mjeseca, Baby Forde 1 day, Joseph Byrne 2 mjeseca, Patrick Hegarty 4 mjeseca, Patrick Corcoran 1 month, James Leonard 16 days, Jane Gormley 22 days, Anne Ruane 11 days, Patrick Munnelly 3 mjeseca, John Lavelle 6 tjedana, Patrick Ruane 24 days, Patrick Joseph Quinn 3 mjeseca, Joseph Kennelly 15 days, Kathleen Monaghan 3 mjeseca, Baby Quinn 2 days, Anthony Roche 4 mjeseca, Annie Roughneen 3 tjedana, Anne Kate O’Hara 4 mjeseca, Patrick Joseph Nevin 3 mjeseca, John Joseph Hopkins 3 mjeseca, Thomas Gibbons 1 month, Winifred McTigue 7 mjeseca, Thomas Joseph Begley 2 mjeseca

1942. Kathleen Heneghan 25 days, Elizabeth Murphy 4 mjeseca, Nora Farnan 1 month, Teresa Tarpey 1 month, Margaret Carey 11 mjeseca, John Garvey 6 tjedana, Bridget Goldrick 4 mjeseca, Bridget White 3 mjeseca, Noel Slattery 1 month, Mary T Connaughton 4 mjeseca, Nora McCormack 6 tjedana, Joseph Hefferon 5 mjeseca, Mary Higgins 9 days, Mary Farrell 21 days, Mary McDonnell 1 month, Geraldine Cunniffe 11 tjedana, Michael Mannion 3 mjeseca, Bridget McHugh 7 mjeseca, Mary McEvady 18 mjeseca, Helena Walsh 3 mjeseca, William McDoell 2 days, Michael Finn 14 mjeseca, Mary Murphy 10 mjeseca, Gertrude Glynn 6 mjeseca, Joseph Flaherty 7 tjedana, Mary O’Malley 4 godina, John P Callanan 13 days, Baby McDonnell 1 day, Female McDonnell 1 day, Christopher Burke 9 mjeseca, Stephen Connolly 8 mjeseca, Mary Atkinson 6 mjeseca, Mary Anne Finegan 7 tjedana, Francis Richardson 15 mjeseca, Michael John Rice 6 mjeseca, Nora Carr 4 mjeseca, William Walsh 16 mjeseca, Vincent Cunnane 14 mjeseca, Eileen Coady 10 mjeseca, Female Roache 1 day, Male Roache 1 day, Patrick Flannery 2 mjeseca, John Dermody 3 mjeseca, Margaret Spellman 4 mjeseca, Austin Nally 3 mjeseca, Margaret Dolan 3 mjeseca, Vincent Finn 9 mjeseca, Bridget Grogan 6 mjeseca

1943., Thomas Patrick Cloran 9 tjedana, Catherine Devere 1 month, Mary Josephine Glynn 1 day, Annie Connolly 9 mjeseca, Martin Cosgrove 7 tjedana, Catherine Cunningham 2 godina, Bridget Hardiman 2 mjeseca, Mary Grier 5 mjeseca, Mary P McCormick 2 mjeseca, Brendan Muldoon 5 tjedana, Nora Moran 7 mjeseca, Joseph Maher 20 days, Teresa Dooley 3 mjeseca, Daniel Tully 7 mjeseca, Brendan Durkan 1 month, Sheila O’Connor 3 mjeseca, Annie Coen 6 mjeseca, Patrick J Kennedy 6 days, Thomas Walsh 2 mjeseca, Patrick Rice 1 godina, Edward McGowan 10 mjeseca, Brendan Egan 10 mjeseca, Margaret McDonagh 1 month, Annie J Donellan 10 mjeseca, Thomas Walsh 14 days, Bridget Quinn 6 mjeseca, Mary Mulkerins 5 tjedana, Kathleen Parkinson 10 mjeseca, Sheila Madeline Flynn 4 mjeseca, Patrick Joseph Maloney 2 mjeseca, Bridget Carney 7 mjeseca, Mary M O’Connor 6 mjeseca, Joseph Geraghty 3 mjeseca, Annie Coen 10 mjeseca, Martin Joseph Feeney 4 mjeseca, Anthony Finnegan 3 mjeseca, Patrick Coady 3 mjeseca, Baby Cunningham 1 day, Annie Fahy 3 mjeseca, Baby Byrne 1 day, Patrick Mullaney 18 mjeseca, Thomas Connelly 3 mjeseca, Mary Larkin 2 mjeseca, Margaret Kelly 4 mjeseca, Barbara McDonagh 4 mjeseca, Mary O’Brien 4 mjeseca, Keiran Hennelly 14 mjeseca, Annie Folan 4 mjeseca, Baby McNamara 1 day, Julia Murphy 3 mjeseca

1944. John Rockford 4 mjeseca, Vincent Geraghty 1 godina, Male O’Brien 2 days, Anthony Deane 2 days, Mary Teresa O’Brien 15 days, John Connelly 3 mjeseca, Bridget Murphy 3 mjeseca, Patricia Dunne 2 mjeseca, Francis Kinahan 1 month, Joseph Sweeney 20 days, Josephine O’Hagan 6 mjeseca, Patrick Lavin 1 month, Annie Maria Glynn 13 mjeseca, Kate Agnes Moore 2 mjeseca, Kevin Kearns 15 mjeseca, Thomas Doocey 15 mjeseca, William Conneely 8 mjeseca, Margaret Spelman 16 mjeseca, Mary Kate Cullen 22 mjeseca, Kathleen Brown 3 godina, Julia Kelly 19 mjeseca, Mary Connolly 7 godina, Catherine Harrison 2 godina, Eileen Forde 21 mjeseca, Michael Monaghan 2 godina, Mary Frances Lenihan 3 days, Anthony Byrne 6 mjeseca, Jarlath Thornton 7 tjedana, John Kelly 6 days, Joseph O’Brien 18 mjeseca, Anthony Hyland 3 mjeseca, Male Murray 1 day, Female Murray 1 day, Joseph F McDonnell 11 days, Mary Walsh 15 mjeseca, Baby Glynn 1 day, James Gaughan 14 mjeseca, Margaret Walsh 4 mjeseca, Mary P Moran 9 days, John Francis Malone 7 days

1945. Michael F Dempsey 7 tjedana, Christina M Greally 4 mjeseca, Teresa Donnellan 1 month, Rose Anne King 5 tjedana, Christopher J Joyce 2 mjeseca, James Mannion 8 mjeseca, Mary T Sullivan 3 tjedana, Patrick Holohan 11 mjeseca, Michael Joseph Keane 1 month, Bridget Keaney 2 mjeseca, Joseph Flaherty 8 days, Baby Mahady 3 days, James Rogers 10 days, Kathleen F Taylor 9 mjeseca, Gerard C Hogan 7 mjeseca, Kathleen Corrigan 2 mjeseca, Mary Connolly 3 mjeseca, Patrick J Farrell 5 mjeseca, Patrick Laffey 3 godina, Fabian Hynes 8 mjeseca, John Joseph Grehan 2 godina, Edward O’Malley 3 mjeseca, Mary Fleming 6 mjeseca, Bridget F McHugh 3 mjeseca, Michael Folan 18 mjeseca, Oliver Holland 6 mjeseca, Ellen Nevin 7 mjeseca, Margaret Horan 6 mjeseca, Peter Mullarky 4 mjeseca, Mary P O’Brien 4 mjeseca, Teresa Francis O’Brien 4 mjeseca, Mary Kennedy 18 mjeseca, Sarah Ann Carroll 4 mjeseca, Baby Maye 5 days

1946. Mary Devaney 21 days, Anthony McDonnell 6 mjeseca, Vincent Molloy 7 days, John Patrick Lyons 5 mjeseca, Gerald Aidan Timlin 3 days, Patrick Costelloe 17 days, John Francis O’Grady 1 month, Bridget Mary Flaherty 12 days, Josephine Finnegan 20 mjeseca, Martin McGrath 3 days, Baby Haugh 1 day, James Frayne 1 month, Mary Frances Crealy 14 days, Mary Davey 2 mjeseca, Patrick Joseph Hoban 11 days, Angela Dolan 3 mjeseca, Mary Lyden 5 mjeseca, Bridget Coneely 4 mjeseca, Austin O’Toole 4 mjeseca, Bernard Laffey 5 mjeseca, Mary Ellen Waldron 8 mjeseca, Terence O’Boyle 3 mjeseca, Mary Frances O’Hara 1 month, Martin Dermott Henry 43 days, Mary Devaney 3 mjeseca, Bridget Foley 6 mjeseca, Martin Kilkelly 40 days, Theresa Monica Hehir 6 tjedana, Patrick A Mitchell 3 mjeseca, John Kearney 5 mjeseca, John Joseph Kelly 3 mjeseca, John Conneely 4 mjeseca, Stephen L O’Toole 2 mjeseca, Thomas A Buckley 5 tjedana, Michael John Gilmore 3 mjeseca, Patrick J Monaghan 3 mjeseca, Mary Teresa Murray 2 mjeseca, Patrick McKeighe 2 mjeseca, John Raymond Feeney 3 mjeseca, Finbar Noone 2 mjeseca, John O’Brien 21 days, Beatrice Keane 5 godina, Mary P Veale 5 tjedana, Winifred Gillespie 1 godina, Anthony Coen 10 tjedana, Michael F Sheridan 3 mjeseca, Anne Holden 3 mjeseca, Martin Joseph O’Brien 7 tjedana, Winifred Larkin 1 month

1947. Patrick Thomas Coen 1 month, Mary Bridget Joyce 8 mjeseca, Geraldine Collins 13 mjeseca, Mary Flaherty 5 days, Vincent Keogh 5 mjeseca, John Francis Healy 10 days, Martin J Kennelly 1 month, Patrick Keaveney 2 mjeseca, Philomena Flynn 2 mjeseca, William Reilly 9 mjeseca, Margaret N Concannon 1 godina, Patrick J Fitzpatrick 14days, Joseph Cunningham 2 mjeseca, Mary J Flaherty 13 mjeseca, Kathleen Murray 3 godina, John O’Connell 2 godina, Alphonsus Hanley 21 mjeseca, Bridget P Muldoon 11 mjeseca, Patricia C Higgins 5 mjeseca, Catherine B Kennedy 2 mjeseca, John Desmond Dolan 15 mjeseca, Stephen Joynt 2 godina, Catherine T Kearns 2 godina, Margaret Hurney 2 godina, John Patton 2 godina, Patrick J Williams 15 mjeseca, Nora Hynes 8 mjeseca, Anthony Donohue 2 godina, Brendan McGreal 1 godina, Anthony Cafferky 23 days, Nora Cullinane 18 mjeseca, Kathleen Daly 2 godina, Nora Conneely 15 mjeseca, Mary Teresa Joyce 13 mjeseca, Kenneth A Ellesmere 1 day, Mary P Carroll 4 mjeseca, Thomas Collins 17 mjeseca, Margaret M Moloney 3 mjeseca, Josephine Tierney 8 mjeseca, Margaret M Deasy 3 mjeseca, Martin Francis Bane 3 mjeseca, Bridget Agatha Kenny 2 mjeseca, Baby Kelly 1 day, Mary Teresa Judge 15 mjeseca, Paul Dominick Bennett 3 mjeseca, Mary Bridget Giblin 18 mjeseca

1948. Kathleen Madden 2 mjeseca, Mary P Byrne 8 tjedana, Joseph Byrce 4 mjeseca, Joseph Byrne 11 mjeseca, Kathleen Glynn 4 mjeseca, Augustine Jordan 9 mjeseca, Michael F Dwyer 18 mjeseca, Noel C Murphy 14 mjeseca, Margaret McNamee 6 mjeseca, Patrick Grealish 6 tjedana, Bernadette O’Reilly 7 mjeseca, John Joseph Carr 3 tjedana, Paul Gardiner 10 mjeseca, Simon Thomas Folan 9 tjedana, Joseph Ferguson 3 mjeseca, Peter Heffernan 4 mjeseca, Patrick J Killeen 14 tjedana, Stephen Halloran 7 mjeseca, Teresa Grealish 5 mjeseca, John Keane 4 mjeseca, Mary Burke 9 mjeseca, Brigid McTigue 3 mjeseca, Margaret R Broderick 8 mjeseca, Martin Mannion 3 mjeseca

1949. Mary Margaret Riddell 8 mjeseca, Thomas J Noonan 7 tjedana, Peter Casey 10 mjeseca, Michael Scully 3 mjeseca, Baby Lyons 5 days, Hubert McLoughlin 4 mjeseca, Mary M Finnegan 3 mjeseca, Nicholas P Morley 3 mjeseca, Teresa Bane 6 mjeseca, Patrick J Kennedy 5 tjedana, Michael Francis Ryan 3 days, John Forde 2 godina, Mary P Cunnane 3 mjeseca, Margaret P Sheridan 4 mjeseca, Patrick Joseph Nevin 3 mjeseca, Joseph Nally 5 mjeseca, Christopher Burke 3 mjeseca, Anne Madden 7 tjedana, Bridget T Madden 7 tjedana, Thomas Murphy 3 mjeseca, Francis Carroll 2 mjeseca, Bridget J Linnan 9 mjeseca, Josephine Staunton 8 days, Mary Ellen McKeigue 7 tjedana

1950. Mary J Mulchrone 3 mjeseca, Catherine Higgins 4 godina, Catherine Anne Egan 3 mjeseca, Thomas McQuaid 4 mjeseca, Dermott Muldoo 4 mjeseca, Martin Hanley 9 tjedana, John Joseph Lally 3 mjeseca, Brendan Larkin 5 mjeseca, Baby Bell 1 day, Mary J Larkin 7 mjeseca, Annie Fleming 9 mjeseca, Colm A McNulty 1 month, Walter Flaherty 3 mjeseca, Sarah Burke 15 days, Mary Ann Boyle 5 mjeseca, John Anthony Murphy 5 mjeseca, Joseph A Colohan 4 mjeseca, Christopher Begley 18 days

1951. Catherine A Meehan 4 mjeseca, Martin McLynskey 6 mjeseca, Mary J Crehan 3 mjeseca, Mary Ann McDonagh 2 mjeseca, Joseph Folan 22 days, Evelyn Barrett 4 mjeseca, Paul Morris 4 mjeseca, Peter Morris 4 mjeseca, Mary Martyna Joyce 18 mjeseca, Mary Margaret Lane 7 mjeseca

1952. John Noone 4 mjeseca, Anne J McDonnell 6 mjeseca, Joseph Anthony Burke 6 mjeseca, Patrick Hardiman 6 mjeseca, Patrick Naughton 12 days, Josephine Staunton 21 days, John Joseph Mills 5 mjeseca

1953. Baby Hastings 1 day, Mary Donlon 4 mjeseca, Nora Connolly 15 mjeseca

1954. Anne Heneghan 3 mjeseca, Mary Keville 9 mjeseca, Martin Murphy 5 mjeseca, Mary Barbara Murphy 5 mjeseca, Mary P Logue 5 mjeseca, Margaret E Cooke 6 mjeseca, Mary Ann Broderick 14 mjeseca, Ann Marian Fahy 4 mjeseca, Anne Dillon 4 mjeseca, Imelda Halloran 2 godina

1955. Joseph Gavin 10 mjeseca, Marian Brigid Mulryan 10 mjeseca, Mary C Rafferty 3 mjeseca, Nora Mary Howard 4 mjeseca, Joseph Dempsey 3 mjeseca, Patrick Walsh 3 tjedana, Francis M Heaney 3 godina

1956. Dermot Gavin 2 tjedana, Mary C Burke 3 godina, Patrick Burke 1 godina, Paul Henry Nee 5 mjeseca, Oliver Reilly 4 mjeseca, Gerard Connaughton 11 mjeseca, Rose Marie Murphy 2 godina

1957. Margaret Connaire 4 mjeseca, Stephen Noel Browne 2 godina, Baby Fallon 4 days

1958. Geraldine O’Malley 6 mjeseca

1959. Dolores Conneely 7 mjeseca, Mary Maloney 4 mjeseca

1960. Mary Carty 5 mjeseca

Priredila: Mirjana Tešanović

Izvori: HINA, ReutersGuardian

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU