fbpx

Među poslovima koji su najugroženiji, odnosno među radnim mjestima koja bi uskoro mogla nestati, prema listi web stranice Career Cast, na prva dva mjesta nalaze se poštari i daktilografi.

posao kodiranje programiranje

Očekuje se da će se broj radnih mjesta u poštama smanjiti za 28 posto do 2024. godine, jer u svijetu u kojemu se komunikacija svodi na poruke, telefonske razgovore, pa čak i računi stižu mejlom, ovaj podatak ne treba toliko iznenaditi.

Automatizacija je zaslužna za veliki broj poslova koji će nestati ili smanjiti, te se tako predviđa da će do 2024. godine broj daktilografa pasti za 18 posto.

Očekuje se pad od 15 posto kod mjerača brojila s obzirom na uvođenje pametnih brojila koji podatke o potrošnji automatski šalju u centrale elektroprivrede, vodovoda i slično.

Na četvrtom mjestu su se našli di-džejevi za koje se očekuje da će ih biti manje za 11 posto, prenose mediji.

Na petom mjestu našli su se draguljari sa padom od 11 posto, koliko je procijenjen pad i za procjenitelje rizika osiguranja, koji su na šestoj poziciji.

Sedmo mjesto zauzeli su krojači s padom od devet posto, na devetoj poziciji su novinari štampanih medija za koje je predviđen pad od osam posto, a možda će mnoge začuditi podatak da su se kao desetoplasirani našli kompjuterski programeri, kojima se predviđa pad od osam posto.

(N1)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU