fbpx

Wonder Woman “izgubila” je posao u Ujedinjenim nacijama i ukinuta joj je uloga počasne ambasadorke koja osnažuje žene i djevojčice, samo dva mjeseca nakon što joj je dodijeljena.

GalleryComics 1920x1080 20150429 WonderWoman77 CMYK new neck v2 552849f55810a9.84883346

Kada je 21. oktobra objavljeno da je lik iz stripova izabran za čelnu figuru feminističke kampanje, mnogi UN-ovi radnici su protestovali. Tako je potparol UN-a Džefri Brez saopštio za CNN da će ovaj projekat okončati 16. decembra.

“Cilj je bio da fanovi Wonder Woman podignu svijest o UN-ovom održivom razvoju Goal No. 5, što smo uspjeli. Veoma smo srećni”, dodao je on.

Goal No. 5 ima za cilj postizanje rodne jednakosti i osnaživanje svih žena i djevojčica do 2030. godine.

Osoblje UN-a pokrenulo je i peticiju u oktobru tražeći od generalnog sekretara Ban Ki-muna da ponovo razmotri izbor lika iz stripa koji je stvoren prije 75 godina. Navodno, po njima lik nije kulturno sveobuhvatan ili osjetljiv i neprikladan je izbor u vrijeme kada su “glavne vijesti u SAD-u i svijetu omalovažavanje žena”.

Iz DC Entertainmenta, koji je kreator ovog lika, kazali su da se Wonder Woman zalaže za mir, pravdu i jednakost i da je ona 75 godina motivaciona snaga i da će nastaviti da to bude.

Sljedeće godine biće objavljeno specijalno izdanje stripa Wonder Woman u cilju kampanje osnaživanja žena i djevojčica koje je najavljeno u oktobru.

(cdm)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU