fbpx

U uslovima tiranije puno je lakše djelovati nego misliti.

Hannah Arendt21

"Život bez govora i bez djelovanja bukvalno je mrtav za svijet; prestao je biti život čovjeka jer se više ne proživljava među ljudima. / Sa riječju i djelom mi se umetamo u ljudski svijet, i to umetanje je poput drugog rođenja, u kojem mi potvrđujemo i preuzimamo na sebe golu činjenicu našeg izvornog fizičkog izgleda. To umetanje nije prisiljeno na nas nuždom i nije podstaknuto korisnošću. Možda je stimulirano prisustvom drugih čijem se društvu želimo priključiti, ali nikada nije uslovljeno njima; njegov impuls proizilazi iz početka koji je došao na svijet kada smo rođeni i kojem odgovaramo počinjanjem nečeg novog na našu sopstvenu inicijativu."

Politika je veliki mamac za ovdašnje vjerske autoritete, takoreći njihova strast i najvažnije dopunsko zanimanje.

"Da je istina da su suverenost i sloboda isto, onda zaista ni jedan čovjek ne bi mogao biti slobodan, jer suverenost, ideal nekompromisne samodostatnosti i majstorstva, jeste suprotstavljena samom uslovu pluralnosti. Ni jedan čovjek ne može biti suveren jer ne jedan čovjek, već ljudi, naseljavaju zemlju - a ne, kako tradicija drži još od Platona, zbog ograničene snage čovjeka, zbog koje zavisi od pomoći drugih."

"Hrabrost je nezaobilazna jer u politici nije život, već svijet na kocki."

"Najjeftinija i najopasnija maska koju je apsolut ikada poprimio u političkoj sferi, jeste maska nacije."

"Sama ideja jednakosti kako je razumjevamo, naime da je svaka osoba rođena kao jednaka samom činjenicom rođenja i da je jednakost pravo po rođenju, bila je u potpunosti nepoznata do savremenog doba."

"Pravo zaista može stabilizirati i legalizirati promjenu nakon što se dogodila, ali sama promjena je uvijek posljedica vanpravnog djelovanja."

"Svi zakoni prvo stvaraju prostor u kojem su valjani i taj prostor je svijet u kojem se možemo kretati u slobodi."

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU