fbpx

Nikada ne dozvolite da vas zavede ono u šta želite da vjerujete, ili ono za šta mislite da bi bilo društveno blagotvorno kada bi se u to vjerovalo.

Bertrand Russell

Bertrand Rasel za tv emisiju Licem u lice na BBC-u 1959. godine:

Šta mislite da je vrijedno poručiti budućim generacijama o životu koji ste proživjeli i lekcijama koje ste kroz život usvojili?

Želio bih da prenesem dva zapažanja, jedno intelektualno i jedno moralno. Intelektualno zapažanje je sljedeće: Kada izučavate bilo koju materiju, ili uzimate u obzir neku filozofiju , pitajte se samo kakve su činjenice i kakva je istina koju te činjenice potkrepljuju. Nikada ne dozvolite da vas zavede ono u šta želite da vjerujete, ili ono za šta mislite da bi bilo društveno blagotvorno kada bi se u to vjerovalo. To je intelektualno zapažanje koje bih želio da im prenesem.

Moralno zapažanje koje bih želio da im prenesem je veoma jednostavno ... rekao bih ljubav je mudrost, mržnja je nepromišljenost. U ovom svijetu koji postaje sve tješnji i povezaniji moramo naučiti da podnosimo jedni druge. Moramo da naučimo da se iznesemo sa činjenicom da neki ljudi govore stvari koje se nama ne sviđaju. Jedino na taj način možemo živjeti zajedno, a ako hoćemo da živimo, a ne da umremo zajedno, mi moramo steći dar saosjećajnosti i trpeljivosti koji su ključni za opstanak ljudskog roda na ovoj planeti.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU