fbpx

Paragraf 175, koji kriminalizira seksualne odnose među muškarcima, u njemačko je kazneno zakonodavstvo unesen 1871. godine, a za vrijeme nacističke vladavine je dodatno pooštren. U takvom obliku je preuzet u zakonodavstvo Zapadne Njemačke, koja je od Drugog svjetskog rata do 1969., kada je Paragraf 175 promijenjen, kriminalno gonila i zatvorila oko 50 tisuća svojih građana homoseksualne orijentacije, od kojih su mnogi dobili i dugogodišnje zatvorske kazne.

gej logor

Riječ je o jednom od najstrašnijih primjera institucionalne homofobije u zapadnim demokracijama, zakonskom članku koji je uništio živote desetaka tisuća gej muškaraca isključivo zato što su bili gej, tako da je dobrodošla vijest što njemački ministar pravosuđa Heiko Maas (SPD) planira provesti zakonsku rehabilitaciju svih osuđenih po Paragrafu 175, te i žrtvama državne homofobije ponuditi odgovarajuću odštetu.

Kako javlja njemačka javna televizija ARD, njemačko ministarstvo pravosuđa je izradilo nacrt zakona koji rehabilitira žrtve Paragrafa 175, a koji će uskoro biti predstavljen parlamentarnih frakcijama u Bundestagu. Cilj je zakonski ustanoviti kako je diskriminacija homoseksualaca bila protivna temeljnim pravima koje svim građanima garantira njemački Ustav (Grundgesetz), te poništiti sve presude koje su donesene po Paragrafu 175.

Predloženo osnivanje državnog fonda za odštete i kolektivna rehabilitacija žrtava Paragrafa 175

Njemački ministar pravosuđa Maas predlaže i tri načina za obeštećivanje žrtava, među kojima je i posebni državni fond koji bi novčano nadoknadio vrijeme provedeno u zatvoru zbog sporazumnog istospolnog seksa.

Voditeljica Saveznog ureda za borbu protiv diskriminacije Christine Lüders pozdravila je prijedlog ministra Maasa, uz izjavu da su žrtve Paragrafa 175 "kroz progon i osudu doživjele veliku povredu svojeg dostojanstva", a njezin ured prvi je predložio "kolektivnu rehabilitaciju" svih osuđenih zbog istospolnih odnosa.

ARD podsjeća da je Paragraf 175 posve uklonjen iz njemačkog zakonodavstva tek 1994., te da je i nakon 1969. oko tri i pol tisuće njemačkih homoseksualaca bilo osuđeno i po ublaženoj verziji tog zakonskog članka. Komunistička DDR je pak Paragraf 175 posve ukinula 1968. godine.

O zloglasnom je zakonskom članku 2000. snimljen i potresan dokumentarni film Paragraf 175 u režiji Roba Epsteina i Jeffreya Friedmana, koji je na Berlinaleu osvojio nagradu Teddy za najbolje ostvarenje LGBT tematike.

https://www.youtube.com/watch?v=i4SfaW708xY

Crol

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU