fbpx

Well, what were you wearing?, pitanje koje se često postavlja žrtvama seksualnog zlostavljanja, inspiriralo je umjetnicu Katherine Cambareri da istraži što su žrtve zaista nosile.

Katherine Cambareri 630

FOTO: Katherine Cambareri 

U što si bila obučena? (Well, what were you wearing?), pitanje je s kojim su često suočene žrtve seksualnog zlostavljanja. Američko pravosuđe seksualno zlostavljanje definira kao "bilo kakav vid seksualnog kontakta ili ponašanja koje se dogodi bez izričitog pristanka primatelja", a jedna studija Udruženja Američkih sveučilišta pokazala je kako gotovo 23 posto studentica na prvoj godini studija doživi neku vrstu seksualnog kontakta bez pristanka. Druge studije istaknule su sve prepreke s kojima se suočavaju žrtve ako zlostavljanje odluče prijaviti, kao što je strah od osvete, okrivljavanje žrtve za zločin, ili već spomenuto pitanje U što si bila obučena?. Upravo je ono inspiriralo mladu fotografkinju Katherine Cambareri da za svoj diplomski rad istraži ideju "okrivljavanja žrtve" za pretrpljeno zlostavljanje, fotografiranjem odjeće koju su osobe nosile kad su bile napadnute.

Cambareri kaže kako ju je posebno motivirala knjiga Missoula Jona Krakauera u kojoj autor kroz priče nekoliko žrtava u američkom gradu Missouli prikazuje brutalnu stvarnost društva gdje je silovanje jedini zločin u kojem je žrtva pod većom sumnjom od optuženog počinitelja. Pitanja kojima su žrtve podvrgnute nakon što prijave zlostavljanje od početka ih trebaju diskreditirati i odvratiti od daljnjeg zahtijevanja pravde, a zanimljivo je i kako se alkoholiziranost uzima kao dio krivnje žrtve no olakotna okolnost za počinitelja. Istražujući za svoj projekt, umjetnica je poslala poziv osobama koje su doživjele nasilje da podijele u kakvim okolnostima se ono dogodilo. Njena inicijalna ideja bila je fotografirati same osobe u spomenutoj odjeći, no one su željele ostati anonimne pa je rad evoluirao u drugom smjeru te prikazuje samo komade odjeće ispred crne pozadine. "Tako je lako držati odjeću i staviti sebe u tuđe cipele", kaže Cambareri.

U opisu rada umjetnica kaže kako je shvatila da kao fotografkinja ima mogućnost isticanja važnih pitanja, stvaranjem radova koji će ih pokrenuti. "Glavno pitanje za žrtve je obično što su nosile u vrijeme napada. To me izrazito frustrira jer je seksualno zlostavljanje izraz kontrole i moći i nema nikakve veze s odjećom žrtve. Unatoč tome često ih se "optužuje" da su svojim oskudnim odijevanjem "izazvale" napadača. Zato sam odlučila dokumentirati što su žrtve nosile u vrijeme napada kako bi pokazala da ne postoji vrsta odjeće koja uzrokuje zlostavljanje".

Izložba Well, What Were You Wearing? održava se na Sveučilištu Arcadia od 29. travnja, do 19. svibnja, a nakon toga Cambareri nastavlja s radom na projektu. Nada se da će u sljedećim koracima dobiti priliku fotografirati odjeću osoba iz drugih krajeva zemlje kako bi slika "okrivljavanja žrtve" bila potpunija, te da će budući radovi također uključivati muškarce koji su pretrpjeli nasilje, a do sada se nisu usudili javiti.

Piše: Martina Domladovac, kulturpunkt

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU