fbpx

Forbsov analitičar Bernard Mar naveo je 10 područja u kojima će poslovi biti ugroženi kompjuterizacijom i automatizacijom.

216275084571f98fe2d2f6193081521 orig

U razvijenom svetu očekuje se da bi za 20 godina moglo nestati do 35 odsto svih poslova.

Zdravstvo

Nedavno su se pojavile prve ordinacije koje vode kompjuteri. Džonson i Džonson je lansirao aparat koji automatski nadzire nivo anestetika tokom operacija, a već duže vreme su tu i roboti koji ljudima pomažu pri najkomplikovanijim operacijama.

Osiguranje

Najveći deo onoga što rade brokeri i osiguravajući agenti jeste računanje rizika i mnoštva podataka po više ili manje složenim formulama. U tome su kompjuteri svakako mnogo uspešniji.

Arhitektura

Već duže vreme postoje takvi kompjuterski programi koje mušterije mogu koristiti kako bi otprilike opisali kuće ili nameštaj kakve žele. Mar smatra da odatle nije daleko do razvoja softvera koji bi crtao složenije projekte.

Novinarstvo

Mar smatra da će kompjuteri uskoro postati bitan deo novinarskog posla, prvo u novinarstvu koje pokriva finansije i u sportskom novinarstvu, tako da će automatski programi slobodno prikupljati informacije po internetu i onda ih smišljeno jezički oblikovati, tako da ih niko neće moći tužiti za povredu autorskih prava.

Finansije

Složeni logaritmi su računovođe već uveliko istisnuli, a Mar veruje da će uskoro udariti i na više bankare, pa i na one koji odlučuju o kreditima. Vlade već danas počinju da koriste kompjutere i razvijeni softver za pronalaženje poreskih utaja.

Obrazovanje

Mar primjćuje sve češću i uspešnu primenu digitalnih alata u obrazovanju, koji se pokazuju uspešniji od stvarnih ljudi. Iz toga izvlači zaključak da će se to nastaviti i da se može očekivati čak i nestanak učitelja.

Ljudski resursi

Mar smatra da se već danas sva procedura oko skupljanja podataka i klasifikovanja kandidata za zapošljavanje može lako provesti bez ljudskog faktora.

Marketing i oglašavanje

Reč je o poslu koji iziskuje kreativnost i sposobnost jednog čoveka da manipuliše drugim. Mar se poziva na primer kompanije Persado, koja je razvila softver za pisanje delova i-mejlova kojima druge kompanije navode da posluju s njima.

Pravo i pravno savetovanje

Mar ističe primer statističkih baza prema kojima se već danas predviđa ishod pojedinih pravnih postupaka. On kaže da je moguće lako upravljati podacima kojeise koriste u parnicama i suđenjima ako se digitalizuju.

Policija

Bolje predviđanje rizičnih situacija moglo bi dovesti i do manje potrebe za osobljem na poslovima provođenja zakona.

(EXPRESS.HR/b92)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU