fbpx

Kina gradi u prosjeku jedan univerzitet sedmično, što se smatra "tihom revolucijom", koja izaziva velike promjene u sastavu visokoobrazovane svjetske populacije, posebno nakon što je ta zemlja po broju diplomaca pretekla SAD i univerzitetske sisteme zemalja EU, prenio je BBC.

 88681932 students

Decenijama, kako se navodi, Sjedinjene Države imaju najveći procenat studenata i dominiraju na "tržištu fakultetskih diploma". Među populacijom starosti od 55 do 64 godina, svaki treći diplomirani stručnjak u oblasti svjetske ekonomije je državljanin SAD-a.

Ovaj podatak se mijenja dolaskom mlađih generacija. Po broju diplomaca, Kina je pretekla SAD i univerzitetske sisteme zemalja Evropske unije. Ovaj jaz postaje sve veći a, prema najskromnijim predviđanjima, broj stručnjaka sa fakultetskom diplomom u Kini, starosti od 25 do 34 godina, porasti će za 300 odsto do 2030. Godine.

U Evropi i Americi, taj porast doseže maksimum 30 odsto. U Americi je studentima najveći problem da priušte fakultetsko obrazovanje. Problem evropskih studenata je tendencija univerziteta da se ne šire ili zabrana da se organizuju kao profitabilne organizacije.

GlobalCir

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU