fbpx

U nedjelju, 28. veljače, preminuo je Delmer Berg, posljednji preživljeli američki dobrovoljac u Španjolskom građanskom ratu, dugogodišnji sindikalist i borac za rasnu jednakost u SAD-u.

large Abraham Lincoln Brigade

Delmer Berg je bio posljednji preživjeli američki dobrovoljac iz Brigade Abrahama Lincolna, koja je brojala oko 2.800 boraca i koja se tijekom Španjolskog građanskog rata borila protiv fašističkih postrojbi generala Francisca Franca. Berg je rođen 15. prosinca 1915. godine u radničkoj i farmerskoj obitelji, a u naknadnim je intervjuima na sljedeći način opisao svoju motivaciju da se pridruži međunarodnim dobrovoljcima i prevali dugi put preko Atlantika: "Bio sam radnik. Bio sam farmer. Podržavao sam španjolske radnike i htio sam im pomoći."

Međutim, glavni mu je problem bio taj što nije znao kako doći do Španjolske. Berg je u tom periodu imao samo 21 godinu, a ekonomski je bio osiguran samo tako što je imao svoju sindikalnu iskaznicu i posao u Los Angelesu kao perač posuđa. Rješenje se, kako to poetski opisuje Berg, pojavilo tijekom jedne jutarnje šetnje do posla: "Veoma me pogodio fašistički pokušaj preuzimanja vlasti u Španjolskoj [...], ali nisam znao kako doći do Španjolske sve dok se jednog dana nisam zaputio na posao, kao perač posuđa u holivudskom hotelu Roosevelt, i kad sam na jednoj zgradi vidio natpis 'Prijatelji Brigade Abrahama Lincolna'. Okrenuo sam se, otišao tamo i rekao im: 'Želim ići u Španjolsku'."

Berg se preko Komunističke lige SAD-a prijavio u Brigadu i 'skrpio' nekakve novce da si plati put do New Yorka, a tamo se ukrcao na brod koji je plovio prema Francuskoj. Kada je stigao u Francusku, sa svojim je drugovima pješke prešao preko Pireneja i u blizini Barcelone se pridružio ostalim borcima. Berg je naposljetku preživio rat, ali ne bez posljedica. Tijekom jednog bombardiranja talijanskog zrakoplovstva zadobio je ozbiljne ozljede šrapnelom kada je bomba pogodila samostan u kojem su bili smješteni Berg i njegovi suborci.

Po povratku iz Španjolske unovačila ga je vojska. A kada su se Sjedinjene Američke Države uključile u Drugi svjetski rat, poslan je na pacifičko bojište. No ubrzo je bio otpušten iz vojske zbog posljedica ozljeda koje je zadobio tijekom rata u Španjolskoj.

Nakon pacifičkog bojišta i povratka u SAD skrasio se u kalifornijskom gradu Modestu, gdje se bavio farmerskim poslovima, ali je ubrzo krenuo organizirati poljoprivredne radnike kako bi se izborili za svoja prava i bolje radne uvjete - "mnogo prije Cesara Chaveza", kako se Berg znao hvaliti. Sindikalni angažman, aktivnosti oko organiziranja poljoprivrednika i sudjelovanje u Španjolskom građanskom ratu samo su neke od crtica iz Bergova života. On je također sudjelovao u prosvjedima protiv nuklearnog naoružanja, protiv Vijetnamskog rata i protiv vojnih i obavještajnih operacija SAD-a u Centralnoj i Južnoj Americi.

Tijekom Pokreta za građanska prava (pokreta za rasnu ravnopravnost u SAD-u čija je najistaknutija ličnost Martin Luther King) Berg je, kao jedini bijelac, bio član lokalnog ogranka NAACP-a (National Association for the Advancement of Colored People) u Modestu, gdje se zajedno sa svojim kolegama i kolegicama borio protiv diskriminacije manjina. Njegov dugi i nikad odbačeni angažman u komunističkim organizacijama, zajedno s aktivnostima u sklopu NAACP-a, doveo ga je tijekom i nakon ere McCarthyja i tzv. 'Red Scarea' pod mjere FBI-a. Berg je komentirao kako je FBI vjerovao da on djeluje pod direktnim utjecajem SSSR-a te da su mjere uključivale i pokušaje izvlačenja informacija iz kruga njegovih najbližih poznanika i prijatelja.

Njegovi su bivši suradnici i prijatelji svim novinarima koji su se raspitivali o životu Delmera Berga rekli više-manje slične rečenice poput "on je pravi borac za slobodu, ravnopravnost i pravdu" i "čitav je život bio i ostao u domeni 'moramo promijeniti svijet nabolje'".

Radnička prava

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU