fbpx

Što nas to čini sretnima i zdravima kroz život?

slider velika ted

Što nas to čini sretnima i zdravima kroz život? Dok veliki dio današnje populacije smatra kako su to slava i novac, psihijatar Robert Waldinger u govoru za TED dokazao je kako su ipak neke druge stvari zaslužne za sreću.

"Dobri odnosi čine nas sretnima i zdravima", zaključak je jednog od najdugovječnijih istraživanja o sreći u kojem su znanstvenici Sveučilišta Harvard kroz 75 godina pratili 724 muškarca od njihovog djetinjstva do starosti. Istraživanja poput ovog iznimno su rijetka i većinom se raspadnu nakon nekoliko godina.

Započeta 1938. godine, studija prati dvije skupine - studente Harvarda koji su nakon diplome uglavnom otišli u Drugi svjetski rat te djecu koja je 1930-ih pripadala najsiromašnijem dijelu grada Bostona. Danas ih je živo još šezdesetak i imaju preko 90 godina.

Osim što ljubavlju ispunjeni odnosi štite tijelo od raznih bolesti, istraživanje je pokazalo kako sprječava odumiranje mozga, a ljudi koji su kroz studiju se pokazali najsretnijima bili su oni koji su bili u skladnim odnosima s obitelji, prijateljima i zajednicom.

Istraživanje je samo potvrdilo ono što je rekao i veliki Toma Bebić – „Volite se, ljudožderi“.

Lupiga.Com

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU