fbpx

Jovan Uličević

Biti malo „drugačiji“ dovoljno je teško u našem društvu, posebno na Balkanu. Biti puno „drugačiji“ je neopisivo teško, ako smo okruženi neempatičnom sredinom najpodložnijom za osudu bez razmišljanja. Transrodne osobe su najranjivija manjina za prihvaćanje u svakom okruženju, i kao takve, podložne su svim vrstama odbacivanja, vrijeđanja, nasilja.

Autor: Impuls

Transrodne osobe su osobe čiji je rodni identitet drugačiji od pola koji im je pripisan pri rođenju. U razgovoru sa bilo kojom trans osobom, ona će vam reći da je svoju različitost primjetila još u djetinjstvu. Željeći da žive život punim plućima, kao što želi i svaka jedinka na svijetu, ova skupina prolazi kroz bolna razdoblja na putu tranzicije, bilo fizička ili psihička, dok su najteža razdoblja osude i odbacivanja najbližih i okoline, odnosno socijalna tranzicija.

Jovan Džoli Ulićević, transrodni muškarac i trans aktivista iz Crne Gore, za Impuls je ispričao svoje iskustvo prelaza iz pola koji mu je pripisan pri rođenju u pol koji osjeća kao svoj. Baveći se aktivizmom, Jovan djeluje kroz rad u asocijaciji Spektra, jedina organizacija u Crnoj Gori koja se bavi specifično zaštitom i promocijom ljudskih prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba.

Jovanovu priču pogledajte na linku ispod:

 

Razgovarala: Jelena Jevđenić

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU