fbpx

Branislav Zeljkovic druga recenica

Ovo je vrijeme kada ustaljene stranačko-kumovske veze itekako funkcionišu pa Branislav Zeljković, vršilac dužnosti direktora Instituta, nije morao mnogo da traga za, na primjer, osam mobilnih RTG aparata i ultrazvukom. Opremu mu za gotovo 1,5 miliona KM, pod oznakom “hitno”, isporučuje “Medicom” Ljubomira Perića, koji se godinama dovodi u kumovsku vezu sa Rankom Škrbićem.

Piše: Žana Gauk

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske uključio se u trku hitnih nabavki svega i svačega što bi se, bar na prvu, moglo opravdati pandemijom korona virusa. Međutim, ovo je vrijeme kada ustaljene stranačko-kumovske veze itekako funkcionišu pa Branislav Zeljković, vršilac dužnosti direktora Instituta, nije morao mnogo da traga za, na primjer, osam mobilnih RTG aparata i ultrazvukom. 

Žurnal saznaje da mu je radiodijagnostičke uređaje za 1.193.400 KM i UZV aparat za 301.860 KM  prodao bijeljinski “Medicom” Ljubomira Perića, koji se godinama dovodi upravo u kumovsku vezu sa Rankom Škrbićem, bivšim ministrom zdravlja RS i glavnim devastatorom zdravstvenog sistema u RS.

Odluku da je “Medicom”, dakako, najbolji Zeljković je za RTG aparate donio 21. marta, a za ultrazvučni aparat 1. aprila i to u pregovaračkim postupcima bez objave obavještenja, što znači da drugi mogući ponuđači na tržištu nisu ni bili obaviješteni o tenderu. Pregovaranja, koja to zapravo nisu ni bila, pokrenuta su tek nekoliko dana ranije pod oznakom “hitno”.

“Informacija o provođenju procedure u skladu sa Zakonom objavljena je na web stranici ugovornog organa, a poziv za učešće u predmetnom postupku i tenderska dokumentacija dostavljeni su kandidatu/ponuđaču ‘Medicom’ d.o.o Bijeljina”, stoji u odluci o dodjeli ugovora za RTG aparate.

IJZ RS 1 Copy

U ponudi Perićeve firme navedeno je da je proizvođač aparata “Carestream”, da jedan košta 149.175 KM sa uračunatim PDV-om, da je određen sedmodnevni rok za plaćanje, dok je rok isporuke 28 dana.

“Ponuđač navodi da je početna ponuda ujedno i konačna te se sa ponuđačem nije pregovaralo”, stoji u dokumentu.

Komisija Instituta utvrdila je da je ova ponuda zadovoljavajuća pa je Zeljković odluku i potpisao, a onda naveo da ostali nezadovoljni ponuđači mogu da se žale Kancelariji za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine, iako to nije moguće, jer su odmah na startu tenderske procedure bili eliminisani i nisu imali aktivnu legitimaciju. Istovjetna je odluka i za UZV aparat.

IJZ RS 2 Copy

Igor Vukajlović iz udruženja “Tender” navodi za Žurnal da ovakve nabavke u vremenu pandemije mogu da budu opravdane, ali svakako moraju da budu ispitane.

“Zašto se je baš ‘Medicom’ odabran za hitno pregovaranje, moralo bi biti objašnjeno. Pitanja tenutno bez odgovora su: zbog čega je sproveden pregovarački postupak bez objave obavještenja, da li je ova firma jedina na tržištu imala RTG aparate, kolika je marža… Ako je, na primjer, marža duplo veća od onih u ranijim nabavkama, onda je to tema kojojm bi pravosuđe trebalo da se pozabavi.”

Međutim, na pitanja Žurnala Institut nije odgovorio, pa je osim gorepomenutih nejasnoća, ostalo nepoznato i gdje će aparati u prvom momentu biti raspoređeni. U odlukama jedino stoji da su na ovaj način kupovani zbog “potreba sprečavanja i suzbijanja korona virusa”.

ZELJKOVIĆU SVE PROLAZI, NA KRAJU BUDE I NAGRAĐEN

Na gornjim nivoima, daleko iznad glava naroda čiji se novac troši, sve savršeno, partijski funkcioniše. Zeljković je kadar Ujedinjene Srpske, a na mjesto vršioca dužnosti direktora imenovan je 11. aprila prošle godine. To je trjumfalno, dan kasnije potvrdio šef stranke i zamjenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS Nenad Stevandić.

“To je u skladu sa koalicionim dogovorom, ali i našim opredjeljenjem da mladi obrazovani i sposobni ljudi ostanu u zdravstvenom sistemu”, rekao je tada.

Mlad, obrazovan i sposoban Zeljković javnosti je, međutim, najpoznatiji kao ključni čovjek u “aferi pelene”. Na čelu odjela za javne nabavke Fonda zdravstvenog osiguranja RS bio je u momentu sklapanja ugovora za nabavku pelena za teško bolesnu djecu i odrasle osobe sa invaliditetom. Prema tadašnjem pisanju medija, oko 2.000 porodica, čiji članovi imaju pravo na pelene preko zdravstvenog osiguranja,  našlo se u velikom problemu, jer su pelene bile katastrofalnog kvaliteta, gotovo neupotrebljive, a u nekim slučajevima čak i rizične po zdravlje korisnika.

Ni Zeljkovića ni šefa mu stranke ni vrh vlasti ovakvo poniženje jedne od najosjetljivijih kategorija stanovnika nije pogodila. Smijenjen je u Fondu zdrastva, uslijedila je napetost u vladajućoj kolaciji, ali je onda Vlada RS pritekla u pomoć imenujući ga na čelo Instituta za javno zdravstvo. Narodnim jezikom rečeno – nagrađen je!

PERIĆ I KUM

Perićev “Medicom” odavno je poznat snabdjevač ovdašnjih zdravstvenih ustanova pa tako i u dugove potonulog UKC RS. Kako je Žurnal već pisao, istorija prijateljske, tenderske priče najzaduženije zdravstvene ustanove u RS i ove firme u žižu je dospjela još 2015. godine, kada je Ljubomir Perić račun UKC blokirao zbog duga od 4,5 miliona KM.

Milionski dug nastao je po osnovu nabavke lijekova i medicinskog materijala u periodu dok je direktor ove zdravstvene ustanove bio Brano Topić. Vlada RS ga je s ove pozicije smijenila dvije godine ranije, a vruć krompir prebacila u ruke novog rukovodstva na čelu sa Mirkom Stanetićem.

Dobro upućeni izvori Žurnala naveli su da je Perić u komovskim vezama sa Rankom Škrbićem, pa dileme oko “saradnje” UKC i “Medicoma” nije bilo. Već 2. novembra te godine između uprave UKC RS i „Medicoma“ potpisan je ugovor o poravnanju dugova. Od tada do danas nanizali su se novi tenderi.

Perić ulaže u imidž svoje firme, ali donacije pred kamerama iza kulisa skupo naplati. Upravo modularnu integrisanu platformu „Architect CI8200“ vrijednu 250.000 KM, za koju reagense nabavlja i UKC RS, „Medicom“ je 2016. godine donirao bijeljinskoj bolnici „Sveti Vračevi“.

Prema istraživanju portala Gerila.info objavljenog u maju 2018, u tri nabavke koje su uslijedile u 2016. i 2017. godini, potrošeno je 678.000 KM. Polovinom 2018. završen je i postupak nabavke za tu godinu, a planirana vrijednost bila je veća od 380.000 KM. To znači da je vrijednost ugovora samo za ovaj aparat bila veća od milion KM.

„Medicom“ je ušao u gotovo sve zdravstvene ustanove u RS, a samo početkom aprila 2018. sa Domom zdravlja Bijeljina sklopio je ugovor u vrijednosti oko 400.000 KM i to opet za kupovinu reagensa za aparat „ABBOT Architekt“.

„Dvije godine ranije ova bijeljinska zdravstvena ustanova vratila je donirani aparat koji je bio marke 'Roche' kompaniji 'Medicom', koja je u međuvremenu izgubila licencu za zastupanje ove farmaceutske kompanije. S obzirom da je u februaru 2016. godine 'Medicom' postao ekskluzivni zastupnik kompanije 'Abbot', već u aprilu su aparati zamijenjeni. U ugovoru je navedeno da Dom zdravlja vraća aparat koji je bio u njegovom vlasništvu, a prima donaciju u vidu aparata brenda 'Abbot'“, zaključila je Gerila.

Do podataka o donacijama aparata za koji se kasnije nabavljaju reagensi u zdravstvenim ustanovama u RS gotovo je nemoguće doći, ali je poznato da je UKC RS samo za laboratorijsku i mikrobiološku dijagnostiku od 2015. do 2018. godine potrošio gotovo 20 miliona KM.

Najveći dio novca iz nabavki medicinskog materijala i opreme podijelili su upravo „Medicom“, koji je zastupnik i distributer brenda „Abbot“; „Broma Bel“, koja zastupa „Sysmex“ i „Vidas“; „Profi Firma“ iz Bijeljine kao zastupnik „Siemensa“; te „Farmavita“, koja zastupa „Roche“.

Tokom snimanja dokumentarnog filma Žurnala “Tender na recept”, na pitanje da li su Perić i Škrbić kumovi, Škrbić je odgurnuo kameru.

“Kako vas nije sramota?”

Žurnal?

https://www.youtube.com/watch?v=Zf_1uTGBzjA&feature=emb_title

Žurnal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU