fbpx

78165568 605599693313706 266016367210135552 n

“Pitanje sloboda u akademskom i javnom diskursu”, tako se zove konferencija koja je bukvalno protjerana je sa Filozofskog fakuteta Banjaluka.

Autor: Impuls

Organizatorima je, kako saznajemo, poslat nezvaničan ali sasvim jasan signal – Ozrenu Perduvu i grupi “Pravda za Davida” nije mjesto na Univerzitetu, pa od konferencije, na kojoj oni učestvuju– nema ništa!

Tako je ovaj skup, posvećen akademskim slobodama, naprasno i u posljednjem trenutku preseljen u Hotel Bosna.

Zašto je priča o akademskim slobodama nepoželjna u Kampusu? Ko se boji Ozrena Perduva i “ Pravde za Davida”? Da li je vršen pritisak na dekana Filozofskog fakulteta Srđana Dušanića? Ako jeste, zašto se profesor Dušanić nije oglasio i rekao sudbonosno Da? Ako nije, zašto se profesor Dušanić nije oglasio i rekao “odlučno Ne”?

Nakon što je izbio skandal, u kuloarima nazvan “Nečastivi na Filozofskom fakultetu” po naslovu kultne drame Ive Brešana, oglasili su se Rektorat Univerzioteta u Banjaluci, dekanat Filozofskog, organizatori konferencije, Ozren Perduv… Svaklo je pričao svoju priču, ali i onom ko zna da čita sve je kristalno jasno.

Iz Rekorata su “najoštrije demantuvali navode da je dekan Dušanić bio pod pritisokom da otkaže konferenciju”. Sa Filozofskog su poručili da konferencija nije ni dogovorena ni na vrijeme zakazana i da su za nju “saznali sa društvernih mreža”. Oni kažu, čuvaju svojih oko 1.000 studenata od “neželjenih posljedica”.

Predsjednica “Oštre nule” Milica Pralica tvrdi da je konferencija sa Filozofskim fakultetom dogovorena još u septembru, a konačan program je objavljen 20. novembra. I tada su nastaje igranka, jer se među govornicima navodi i “Pravda za Davida”. Prvo je sala bila zauzeta, onda je uslijedio “savjet” da se sve otkaže, jer bi aktivisti “Pravde za Davida”, mogli, oprosti bože, napraviti neki performans i “preuzeti institucije”. Pralica kaže da ima informacije da je“ sve to poteklo sa smjera za istoriju Filozofskog fakulteta”.

Ozren Perduv odgovara: Nije mi jasno čega se boje!

- Sve što bih rekao na Filozofskom fakultetu, da je konferencija tamo održana, već je rečeno ko zna koliko puta. Ja sam pristojan i obrazovan mladić koji poštuje institucije ove zemlje i koji se bori protiv onih koji ozbiljno narušavaju ugled tih institucija. Nisam huligan, iako to policija pokušava da napravi od mene pokretanjem brojnih prekršajnih postupaka. Pored zabrana okupljanja, sada nam se, evo, brani i pravo na slobodu mišljenja, govora i izražavanja – poručio je Ozren Perduv i pozvao, preko Fejsbuka, aktiviste da sutra u 10 sati dođu u Hotel Bosnu, na “skoro zabranjenu” konferenciju. -Pokažimo da nismo divljaci i da imamo šta da kažemo – poručio je Perduv.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU