fbpx

tuna instalacija 1200x770

Instalacija koja se sastoji od 440 pari ženskih cipela postavljenih na zidu zgrade u Istanbulu pokušaj je podizanja svijesti o tragičnim posljedicama nasilja u porodici.

Vahit Tuna, turski umjetnik i grafički dizajner, objesio je 440 pari cipela s visokim potpeticama oko zgrada u Istanbulu - po jedan par za svaku ženu koju je njen suprug ubio u 2018. godini.

“Željeli smo da svi koji prolaze ulicom vide ovaj rad. Zato ga nismo htjeli postaviti u zatvorenom prostoru,” kazao je Tuna.

Umjetničko djelo koje u ljudima izaziva jezu inspirirano je starim turskim običajem. Naime, u nekim dijelovima zemlje uobičajeno je da se cipele preminulog objese o njegovu kuću. Kako prenose turski mediji, tom se idejom vodio i Vahit kada je odabrao 440 crnih cipela s potpeticama koje simbolizuju nezavisnost, prkos i žensku snagu, prenosi Index.hr.

Platforma Yanköşe omogućuje umjetnicima dva zida površine 260 metara kvadratnih za izlaganje eksperimentalnih, suvremenih umjetničkih radova.

“Ovaj projekt biće izložen šest mjeseci,” rekao je Tuna.

 

Impulsportal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU