fbpx

alija sirotanovic cover

Na savjetovanju sa stručnim osobljem i rudarima rudnika Breza koji je održan u julu 1949.godine, rudar Alija Sirotanović je predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri radilišta i dao obavezu da će premašiti rekord čuvenog sovjetskog rudara Alekseja Stahanova, koji je imao svjetski rekord od 102 tone iskopanog uglja u toku sedmočasovnog radnog dana.

Prijedlog je jednoglasno prihvaćen, a Alijina brigada je već sutradan, 24. jula 1949. godine oborila svjetski rekord.

Predsjednik komisije koja je kontrolisala rad objavio je: Alija Sirotanović je sa svojih osam komorata za osam sati rada iskopao 152 tone uglja (253-ja kolica), prebacio normu za 215 % srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao svoj svjetski rekord u iskopu uglja.

Jama 1. u kojoj je srušen svjetski rekord bila je poznata kao Rov vojvode Putnika. Snažni Alija Sirotanović nije radio sa lopatom već sa pneumatskom bušilicom, često u isto vrijeme u svakoj ruci držeći po jednu bušilicu bušeći ugalj bez vidnog naprezanja čime je zadivio sve oko sebe.

Slika Alije Sirotanovića postavljena je 1987. godine na novčanicu od 20000 dinara (slična je slika Arifa Herlića na novčanici od 10 din).

Sve vlasti na jugoslovenskom prostoru u svojoj patološkoj mržnji prema komunizmu i jugoslovenstvu bezuspješno pokušavaju da izbrišu iz istorije velikane kao što je bio Alija Sirotanović.

komunistisrbije.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU