fbpx

Ernesto Che Guevara prije 50 godina održao je govor koji se u Ujedinjenim nacijama i danas prepričava. Che Guevara je predstavljao jednu od ključnih ličnosti u revoluciji Fidela Castra na Kubi. Nekoliko godina po okončanju kubanske revolucije, na današnji dan 1964. godine obratio se svjetskim liderima sa govornice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

566a68db 3018 42bd 921b 2b910a0a0a6c che guevara rare 10 by djm1658 690x480

- U ovim trenucima anonimne mase će početi da pišu sopstvenu istoriju sopstvenom krvlju, i povratiti ona prava kojima se svi smiju već 500 godina – rekao je prije pola vijeka Che Guevara.

Predstavljajući Kubu i obučen kao i Castro, u zelenu vojnu uniformu, Che Guevara je pozvao članove organizacije da prestanu sa “praznim takmičenjem u oratorskoj vještini umjesto da rješavaju ozbiljne probleme sa kojima se svijet suočava”.

On je oštro kritikovao nesposobnost UN da se izbore protiv brutalnog aparthejda koji se sprovodi u Južnoj Africi, pitajući sve prisutne “zar UN ne mogu da učine ništa da to zaustave?”.

566a68fb 1704 4966 b0d5 2b920a0a0a6c video undefined 2325e22000000578 238 636x358 previewOrg

Takođe je oštro osudio politiku SAD prema tamnoputim ljudima, optužujući ih da ih svakodnevno diskriminišu, a da njihove ubice oslobađaju i štite, čak kažnjavajući crnce kad zahtjevaju svoje pravo na slobodu.

Iznad svega, budi u stanju da duboko osjećaš nepravdu počinjenu bilo gdje i prema bilo kome na svijetu.

Che Guevara je u govoru predstavio Latinsku Ameriku kao “porodicu od 200 miliona ljudi koje muče iste muke”. Najavio je da će stranice ovog dijela istorije pisati “gladne indijanske mase, seljaci bez zemlje, iskorištavani radnici i napredne mase”, piše Mondo.

– U ovim trenucima anonimne mase će početi da pišu sopstvenu istoriju sopstvenom krvlju, i povratiti ona prava kojima se svi smiju već 500 godina – prijetio je Che Guevara.

Govor je završio najavljujući da će “talas bijesa” očistiti Latinsku Ameriku i da će se radničke mase, koje “okreću točak istorije, prvi put probuditi iz dugog, surovog sna u koji su gurnuti”.

Već narednog dana Che Guevara je otišao tromjesečno putovanje po svijetu. Posjetio je Narodnu Republiku Kinu, Egipat, Alžir, Ganu, Gvineju, Mali, Kongo, Brazil, Tanzaniju, Irsku i Čehoslovačku.

Nakon toga je kratko bio vođa pobunjeničkog pokreta u Kongu, a kada se vratio u Havanu, počeo je da priprema svoj novi revolucionarni pokret u Boliviji. Spegom Američke obavještajne agencije i bolivijske vojske Gevara je ranjen, uhvaćen i ubijen 9. oktobra 1967. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=-ekfej_kmHQ

Novi

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU