fbpx

femicid

Rezultati najnovijeg istraživanja koje je proveo UN-ov Ured za drogu i kriminal (UNDOC) pokazali su kako je najnesigurnije mjesto za žene upravo njihov dom, gdje je šest od 10 žena ubijeno od strane svojih intimnih partnera ili članova obitelji.

U najvećem riziku od ubojstva koje će počiniti njihovi partneri ili članovi obitelji su žene iz Afrike i Azije, dok su u najmanjem riziku žene iz Europe. Zabrinjavajuće je što su rezultati istraživanja pokazali kako je na tom polju u proteklih par godina ostvaren gotovo neznatan pomak.

ubojstva1

„Rodno uvjetovano ubijanje djevojaka i žena bio je i ostao ogroman problem u svim regijama bogatih i siromašnih zemalja,“ napisao je u izvještaju Yury Fedetov, izvršni direktor UN-ovog ureda za drogu i kriminal. „Dok većinu žrtava ubojstava koje su stradale od strane nepoznatih počinitelja čine muškarci, žene će mnogo prije postati žrtve ubojstava koje će počiniti netko koga poznaju.“

Rezultati su poduprijeti statistikom i brojkama koje se navode u Izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WHF) o rodnom jazu u plaćama, a koji proučava status žena u društvu i nastoji izjednačiti razlike između muškaraca i žena u četiri ključna područja: zdravstvu, ekonomiji, politici i edukaciji.

U Izvještaju WHF-a indeks zdravstva i preživljavanja reflektira nasilje nad ženama. Jedan dio izvještaja osvrnuo se na zastupljenost spolova prilikom rođenja kako bi zabilježio fenomen ‘nestalih žena’ koji je zabilježen u mnogim državama u kojima obitelji preferiraju imati sinove. Drugi dio posvećen je razlici u životnom vijeku muškaraca i žena, kako bi zabilježio godine koje su izgubljene zahvaljujući faktorima nasilja, bolesti i pothranjenosti.

ubojstva2

Prema indeksu WHF-ovog izvještaja mnoge su države ostvarile dobre rezultate, a njih 34 od 144 dosegle su ravnopravnost, odnosno gotovu neznačajnu razliku između spolova. Azerbejdžan, Armenija i Kina nalaze se na samom dnu ljestvice rangiranih zemalja po omjeru rođenih djevojčica i dječaka.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi kako je nasilje nad ženama, a posebno obiteljsko i seksualno nasilje, velik javno-zdravstveni problem.

Procjenjuje se kako je jedna od tri žene u svijetu doživjela ili fizičko i/li seksualno nasilje od strane partnera ili seksualno nasilje od strane osobe s kojom nije imala dobrovoljan intiman odnos.

Osim obiteljskog nasilja, UNDOC-ov izvještaj kao posebno problematične navodi i slučajeve ubojstava iz časti, ubojstava zbog miraza te slučajeve ubojstava koja su rezultat naoružanih sukoba. Izvještaj navodi i kako je se velik broj slučajeva nasilja nad ženama ne prijavljuje policiji zbog čega uopće nije statistički zastupljen.

Prema nalazima većeg UNDOC-ovog izvještaja o ubojstvima kojeg će objaviti iduće godine, izdane su i preporuke za političare/ke diljem svijeta. UNDOC navodi kako ženama treba osigurati pristup posebnim resursima koji bi im omogućili da izađu iz nasilnih veza. Osim toga, potrebno im je osigurati i usluge podrške, poput skloništa, zaštite, savjetovanja i pravne pomoći, koje su se pokazale iznimno korisnima u pomaganju ženama koje žele izaći iz nasilnih veza.

„Diljem svijeta, u bogatim i siromašnim zemljama, u regijama koje su razvijene ili u razvoju, 50 000 žena godišnje biva ubijeno od strane sadašnjih ili bivših partnera, očeva, braće, majki, sestara i ostalih članova obitelji upravo zato što su žene,“ navodi se u zaključku izvještaja.

„Ženama treba omogućiti pristup sveobuhvatnom rasponu usluga osiguranih od strane policijskog i pravnog sustava te zdravstvenih i socijalnih službi koje treba koordinirati na efektivan način.“ [E.H.] WeForum

(voxfeminae.net)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU