fbpx

“Mi smo more krvi prolili za Bratstvo i Jedinstvo naših naroda. E nećemo nikome dozvoliti da nam dira ili da nam ruje iznutra, da se ruši to Bratstvo i Jedinstvo.”

tito kenedi 600x337

“Kad se vratite u svoje zemlje kažite tamo da ste ovdje vidjeli jedan narod koji je u prošlom ratu strahovito postradao i koji još uvijek teško osjeća posljedice tih ratnih pustošenja, ali koji više od svega voli svoju slobodu nezavisnost i mir, i spreman je da se uvijek žrtvuje za te principe. Kažite da smo vam mi ovdje dali svečano obećanje koje je jednako zakletvi da nikada naši narodi neće protiv nikoga prvi dignuti svoje oružje i ugroziti bilo čiju slobodu i nezavisnost. Ali isto tako kažite i to da su naši narodi spremni braniti svoju teško stečenu slobodu do zadnjega daha.”

“Mi moramo u Jugoslaviji na primjeru pokazati da ne može biti manjine i većine. Socijalizam manjinu i većinu odbacuje. On traži ravnopravnost između manjine i većine, a onda nema ni većine ni manjine, nego ima jedan narod.”

“Danas je svakome jasno da koegzistencija ne može biti aktivna i miroljubiva koegzistencija ako životarimo jedan kraj drugoga, nego da aktivno sarađujemo na raznim problemima, ekonomskim, kulturnim i drugim, i ako izbacimo iz međunarodnog rječnika “blokovska podjela”, i ako pođemo u pravcu jedinstvenog gledišta u svijetu da mir je iznad svega, da sve drugo mora biti podčinjeno tome.”

“I oni na istoku, i ovi na zapadu, treba da budu na čisto sa time da mi ne skrećemo sa toga puta u svojoj spoljnoj politici koga smo sebi prokrčili, to jest da imamo svoj sopstveni put, da smjelo kažemo uvijek šta je pravilno na ovoj strani, a šta nije i šta je pravilno na onoj strani , šta nije. Treba da bude jasno svakome da mi ne možemo biti niti privjesak za ničiju politiku, da imamo mi svoje gledište, da znamo ocijeniti šta je pravilno. ili šta nije pravilno.”

“Treba učiniti sve da vaša organizacija izrazi progresivne težnje i stremlje naše omladine, da se mlada generacija sistematski i stalno vaspitava u socijalističkom duhu i da zajedno sa svim radnim ljudima naše zemlje samopregodno izvršava krupne zadatke koji stoje pred nama. Ja vam u tome želim mnogo uspjeha i sreće.”

Impulsportal

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU