fbpx

karl libkneht biografija istorija zhizni 1

Nekoliko godina prije početak Prvog svjetskog rata pokušao je ujediniti proletarijat kako bi se borio protiv neumoljivo napredujuće prijetnje. On je bio jedini zamjenik koji je na sastanku Reichstaga glasovao protiv dodjele sredstava njemačkoj vladi za nastavak vojnih operacija protiv Francuske, Rusije i Engleske.

Bio je utemeljitelj Njemačke komunističke partije. Za svoje anti-vladine govore i protu-ratne žalbe, ubijeni su od strane istih članova stranke. Ovaj hrabar i iskren revolucionar, koji se bori za mir i pravdu, zvao se Karl Liebknecht.

Biografija: tko je Karl Liebknecht

Rođen je 13. kolovoza 1871. u gradu Leipzig, Njemačka. Njegov otac bio je poznati revolucionarni Wilhelm Liebknecht, koji je stvorio njemačku Socijaldemokratsku stranku zajedno s jednako poznatim Kolovoz Bebel. Otac Karl je bio prijatelj s K. Marxom i F. Engels. Njegov sin je nazvao u čast prve od gore navedenih drugova. Moram reći da je Karl Liebknecht bio na radnim sastancima od svoje mladosti. Odrastao je uvjereni marksizam. Karl je studirao na berlinskim i leipzigskim sveučilištima i kao rezultat postao je izvrstan odvjetnik. Njegov je san došao istinito - počeo je podupirati interese i prava radnika na sudovima.

Početak revolucionarne aktivnosti

Godine 1900. Karl Liebknecht je primljen u Socijaldemokratsku stranku. Nakon četiri godine na njemačkom sudu djelovao je kao odvjetnik, branio njemačke i ruske članove stranke optužene za ilegalno isporuku zabranjene literature preko granice. Zatim je, u svom govoru, kritizirao politiku progona nepoštovanih, koje je prusko-njemačka država, kao i ruski carstva, tako revno radila.

Karl Liebknecht oštro je govorio protiv reformističke taktike u krugovima desničarskih vođa Socijaldemokratske stranke. Istodobno je sve svoje energije usmjerio na anti-militarističku agitaciju i obavljajući politički rad u okruženju mladih.

Godine 1904. održan je kongres Socijaldemokratske partije u njemačkom Bremenu. Tada su svi već znali, tko je Carl Liebknecht. On je održao vatreni govor u kojem je jasno obilježio militarizam kao jedan od najvažnijih granica svjetskog kapitalizma. Predložio je razvoj posebnog programa protiv proturaške propagande. Osim toga, bio je inicijator stvaranja društveno-demokratske organizacije mladih kako bi se uključili novi kadrovi u borbi protiv sve većeg militarizma.

 karl libkneht biografija istorija zhizni 1 1

Stav prema događajima u Rusiji

Revolucija 1905-1907, provedena na području Ruskog Carstva, probudi cijelu Europu. Unatoč činjenici da je Karl Liebknecht - Nijemac po rođenju, on je oduševljeno uzeo ovaj dugo očekivani događaj i otvoreno su izrazili suglasnost na ovu prigodu. Godine 1905. na socijaldemokrata Jena Kongresa, pridružio političku bitku s revizionista, službeno proglasio opći politički štrajk jedan od najučinkovitijih metoda proleterske borbe za svoja prava.

Sljedeći senzacionalni govor Liebknechta bio je njegov akuški govor na Kongresu stranke Mannheim. Ovdje je još jednom kritizirao politiku njemačke vlade, o pružanju pomoći ruskom carstvu u suzbijanju revolucionarnog pokreta. Na koncu, pozvao je svoje sunarodnjake da slijede primjer ruskih proletera i započnu istu borbu, ali već u svojoj zemlji.

 karl libkneht biografija istorija zhizni 2 1

Formiranje lijeve struje

Tijekom revolucije u Rusiji njemačka socijalna demokracija postupno se počela podijeliti u dva logora. Lijeva struja organizirana je u stranci. Jedan od njegovih glavnih vođa, kao što su Rosa Luxemburg i drugi, postao Karl Liebknecht. Godine 1907. postao je jedan od onih koji su sudjelovali u stvaranju Socijalističke mladeži, a sljedeće tri godine predsjeda ovom organizacijom.

Nepotrebno je reći da je revolucionarna biografija Liebknecht Karl, čiji su glavni datumi i događaji zamijenjeni velikim brzinama, ne može biti bez epizode uhićenja? 1907. godine osuđen je na zatvorsku kaznu nakon što je predao svoje izvješće na prvoj konferenciji, gdje su se okupili predstavnici socijalističkih organizacija mladih iz nekoliko zemalja.

karl libkneht biografija istorija zhizni 2

Usput

Politička biografija Liebknecht Karl nastavila se 1908. godine, kada je izabran u Prusku Zastupničku komoru. Prošlo je oko četiri godine. Tijekom tog vremena njegov je autoritet toliko narastao da je već bio član zamjenika korpusa njemačkog Reichstaga. Godine 1912., na sljedećem kongresu u Chemnitzu, otvoreno je pozvao proletere na jačanje međunarodne solidarnosti, budući da je on smatrao glavnim sredstvom borbe protiv sve većeg militarizma. Sljedeće godine, iz parlamentarnog govora, Karl Liebknecht optužio je Kruppa i druge vođe na čelu vojnih monopola u poticanju rata.

Važno je napomenuti da čak i nakon Prvog svjetskog (1914. - 1918.), Liebknecht, usprkos svojim dubokim uvjerenjima, svatko poslušao odlukom većine članova Socijaldemokratske frakcije u Reichstagu. Čak je glasao za hvatanje ratnih kredita, ali je ubrzo shvatio svoju pogrešku. Bio je nestrpljiv da ispraviti tu pogrešku, a nakon 4 mjeseca je imao priliku.

 karl libkneht biografija istorija zhizni 4 1

Revolucionarni podvig

Početkom prosinca 1914. održan je sljedeći sastanak njemačkog Reichstaga. Valja napomenuti da je tog dana dvorana bila pretrpano. Sve vladine klupe bile su okupirane. Na njima su sjedili generali, ministri i dostojanstvenici. Predsjednik je najavio početak glasovanja za vojne zajmove. To bi trebalo značiti da Reichstag odobri rat, pokrenut od strane vlade, protiv Francuske, Rusije i Engleske.

Nitko naišao ni najmanju sumnju da su parlamentarci svih stranaka glasali za ovu odluku kao jednoglasno kao 4. kolovoza t. E., bez iznimke zastupnika, uključujući i 110 socijaldemokrata. No, dogodilo se nešto što nitko nije očekivao. Svi zastupnici ustali, pokazujući da je njegova jedinstva, a samo je jedan ostao sjediti na svom mjestu. Zvao se Karl Liebknecht.

On je bio jedini koji je tada govorio protiv zajmova za vojne potrebe. U svojoj pismenoj izjavi, koju je dao predsjedniku Reichstaga, davao je opis oslobođenog rata, kojeg je izravno nazvao agresivnim. Uskoro je ovaj dokument nezakonito distribuiran u obliku letaka.

Teško je zamisliti kako je teško da glasa Liebknechta sam protiv svih građanskim strankama, uključujući svoju vlastitu, čiji su članovi besramno izdala radničku klasu. U stvari, to je bio pravi podvig Karl Liebknecht, jer nakon što mu je glasovanje na njega žestoko napao čelnike njemačkih socijaldemokrata, koji su od samog početka rata bili saveznici njemačke vlade. Njegov govor u parlamentu probudi cijelu Europu. U svom obraćanju bio je da se veliki broj pisama s pozdravima i riječima podrške.

 karl libkneht biografija istorija zhizni 2 2

Razočaranje

Neposredno prije Prvog svjetskog rata Liebknecht je posjetio Francusku. Tamo je održao govor u kojem je pozvao radnike da se ujedine i poduzmu sve napore kako bi spriječili predstojeći rat. Ali, kao što znate, ništa se nije dogodilo. Kako se ispostavilo, praktički su sve socijalističke stranke pokazale da su kukavice izdajice, osim jednoga - boljševika. Kada je rat počeo, samo njezin principski položaj ostao je nepromijenjen do kraja.

Liebknecht je bio jako razočaran što su njegovi kolege članovi stranke sramotno iznevjerili ideje socijalizma. No, usprkos tome, nije se suprotstavio njima u parlamentu 4. kolovoza, jer je smatrao da je dužna pridržavati se partijske discipline. Bila je to neoprostivna pogreška koju je ispravio svojim glasom nakon 4 mjeseca.

Frontalni nedaće

Usput, vlada nije htjela oprostiti Liebknechtu za glasovanje na sastanku Reichstaga. Bio je kažnjen, pozvan vojskom, iako je tada bio već 44 godine. Osim toga, ne samo njegovo doba nego i zdravstveno stanje takve da nije bio podložan mobilizaciji. Da, tamo čak ni zamjenik nije mu pomogao.

Na prednjem dijelu, Liebknecht je služio kao jednostavan vojnik u radničkoj bataljoni. Ovdje je izvodio sve najprljavije i najteže djelo, ali, kako su svjedočili očevici, uvijek je bio vedar i nikada se nije onesvijestio.

 karl libkneht biografija istorija zhizni 3 1

Smrt revolucionara

Nakon povratka s prednje strane, Liebknecht, zajedno sa svojim istomišljenika Rosa Luxemburg je sudjelovao u organizaciji „Spartaka”, koja je formirana u siječnju 1916. godine. Ona ima aktivnu anti-ratnih aktivnosti. Za to je bio izbačen iz Socijaldemokratske frakcije u parlamentu. U istoj godini, s govornice na Reichstag Liebknechtom pozvao njemačkog proletarijata za ulazak 1. svibnja u demonstracije pod sloganom „Dolje rat!” I „Radnici svih zemalja, ujedinite se!”

Tijekom ove demonstracije, Liebknecht je pozvao sve prisutne da ruše vladu koja je, kako je rekao, vodio krvavi i besmisleni imperijalistički rat. Za takve uvjerljive izjave Liebknecht je uhićen i osuđen na četiri godine zatvora. Tijekom zatočeništva, doznao je o pobjedi listopadske revolucije u Rusiji i oduševio ove vijesti, potom potaknuo njemačke vojnike da ne sudjeluju u njezinu suzbijanju.

U listopadu 1918. Liebnecht je pušten, nakon čega je nastavio svoje revolucionarne aktivnosti. Političar se aktivno suprostavljao podmukao politici čelnika Socijaldemokratske partije. Bio je zajedno s Rosa Luxemburg na berlinskom konstitutivnom kongresu, koji je održan krajem prosinca 1918. godine, osnovao njemačku komunističku stranku.

U siječnju 1919. došlo je do anti-vladinog ustanak pod vodstvom Liebknecht Karl. Glavni datumi i događaji u njegovu životu, od mladosti, bili su neraskidivo povezani s revolucionarnom aktivnošću, pa su se socijaldemokrati bojali, a ne bez razloga, da takvi postupci i žalbe mogu dovesti do izbijanja građanskog rata u Njemačkoj. Počeo je progon komunističkih čelnika. Za šefove Luksemburga i Liebknechta nagrađena je nagrada od 100 tisuća maraka. 15. siječnja, po nalogu bivšeg člana stranke, socijaldemokrata G. Noske, zarobljeni su i pucali.

Izvor: nsokote.ru

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU