fbpx

najmanje 207 aktivista za zastitu okolisa ubijeno u 2017.najvise u brazilu 6814 9109

Najmanje 207 osoba ubijeno je u svijetu u 2017., najpogibeljnijoj godini za zaštitnike okoliša, jer su se suprotstavili rudarskim, šumskim ili agroindustrijskim planovima, navodi Global Witness.

Podaci su, nesumnjivo, puno ispod realnih, ističe ta britanska nevladina organizacija. Premašuju one iz 2016., također rekordne godine s najmanje 200 mrtvih.

Lokalni dužnosnici, rendžeri zaduženi za zaštitu divlje faune ili "obične osobe" koje brane svoju zemlju ili rijeku, žrtve su u 22 zemlje, 60 posto u Latinskoj Americi.

Brazil je doživio najgoru godinu s 57 ubojstava. Meksiko i Peru u godinu dana bilježe porast ubojstava s tri na 15 i s dva na osam. Kolumbija ih je izbrojala 24. U odnosu na broj stanovnika, Nikaragva je najpogođenija (četiri ubojstva).

U Africi na 19 ubojstava, 17 ih je povezano s krivolovom ili ilegalnim rudarskim aktivnostima.

Na drugoj strani planeta, 48 osoba ubijeno je samo na Filipinima, što još nije zabilježeno u nekoj azijskoj zemlji, po tom izvješću.

Ukupno četvrtina ubojstava (najmanje 46, dvaput više nego 2016.) povezano je s "agrobiznisom". Četrdeset je povezano s rudarskim prijeporima (33 u 2016.), 26 s rušenjem šuma te rekordan broj od 23 osobe, posebno afričkih rendžera, ubijeno je u pokušaju zaštite životinja od krivolovaca.

„Lokalni aktivisti su ubijeni jer vlade i tvrtke cijene veliku dobit nad ljudskim životom. Mnogi proizvodi koji su rezultat ovih krvoproliće nalaze se na policama naših supermarketa, a hrabre zajednice koje pružaju otpor korumpiranim dužnosnicima, destruktivnim industrijama i uništavanju okoliša, brutalno su ušutkane. Što je previše, previše je“, rekao je Ben Leather iz Global Witness.

Podršku kampanji pružaju mnoge poznate osobe koje zagovaraju zaštitu okoliša, među kojima meksički pisac Yuri Herrera, kanadska književnica Margaret Atwood, glumica i nekadašnji model Lily Cole, ekološki aktivist i publicist George Monbiot, televizijski voditelj Ben Fogle, kantautorica Paloma Faith i glumac Martin Freeman.

forum.tm/Hina

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU