fbpx

130611115125 girls education intro horizontal large gallery2

Kada bi svaka djevojka u svijetu završila 12 godina kvalitetnog obrazovanja, doživotna zarada za žene mogla bi se povećati za 15 do 30 milijardi dolara godišnje

Neuspjeh da se djevojčicama osigura završetak obrazovanja mogao bi na svjetskoj razini dovesti do gubitka 30 milijardi dolara, no unatoč tome, 130 milijuna djevojčica u svijetu nema mogućnost školovanja, navode iz Svjetske banke.

Žene koje su završile srednju školu imaju veću šansu za zaposlenje i gotovo dvostruko veću zaradu od onih koje to nisu uspjele učiniti, ističe se u izvještaju Missed Opportunities: The High Cost of Not Educating Girls. Približno 132 milijuna djevojčica između 6. i 17. godine diljem svijeta ne ide u školu, dok manje od dvije trećine onih iz ekonomski slabije razvijenih zemalja završi osnovnu školu, a samo trećina srednju školu.

Kada bi svaka djevojka u svijetu završila 12 godina kvalitetnog obrazovanja, doživotna zarada za žene mogla bi se povećati za 15 do 30 milijardi dolara godišnje, navodi se u izvješću. Ostali pozitivni učinci završetka srednjoškolskog obrazovanja za djevojčice uključuju smanjenje dječjih brakova, niže stope rađanja u zemljama s visokim rastom broja stanovnika te smanjenje stope smrtnosti i neuhranjenosti djece.

“Ne možemo nastaviti dopuštati da rodna nejednakost stoji na putu globalnog razvoja”, rekla je Kristalina Georgieva, direktorica Svjetske banke.

“Prednosti obrazovanja djevojaka na razini srednje škole daleko su veće od onih koje pruža osnovnoškolsko obrazovanje”, rekao je Quentin Wodon, autor izvješća i glavni ekonomist Svjetske banke. “Iako moramo osigurati da sve djevojčice završe osnovnu školu, no osnovnoškolsko obrazovanje više nije dostatno”, dodao je.

Žene koje su završile srednjoškolsko obrazovanje u manjem su riziku od obiteljskog nasilja i imaju djecu za koju je manje vjerojatno da će biti neuhranjena te veću šansu da i sama pohađaju školu, navodi se u izvještaju.

“Kada 130 milijuna djevojčica nema priliku da postanu inžinjerke, novinarke ili direktorice zato što se nemaju mogućnost školovati, svijetu kroz prste prolaze milijarde dolara”, rekla je Malala Yousafzai, mlada borkinja za pravo na obrazovanje. “Ovaj je izvještaj još jedan dokaz da si ne možemo priuštiti odgađanje investiranja u djevojčice i djevojke”.

 Libela.org

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU