fbpx

6Medina

Europski sud za ljudska prava po treći put je u petak 11. svibnja 2018. godine donio privremenu mjeru u kojoj i ovoga puta hrvatsku Vladu eksplicitno poziva da obitelj šestogodišnje djevojčice Madine, koja je poginula pri ilegalnom protjerivanju iz Hrvatske, smjesti u uvjete koji su primjereni za djecu, objavio je Centar za mirovne studije (CMS). 

U CMS-u objašnjavaju da iako je MUP pokušao uvjeriti sud da uvjeti u detencijskom centru u Tovarniku jesu adekvatni za djecu, Europski sud za ljudska prava očito nije povjerovao tvrdnjama MUP-a te je prihvatio argumente odvjetnice obitelji da je obitelj u Tovarniku de facto u zatvoru, za što ne postoji više pravno utemeljenje te pozvao Vladu RH da to stanje promijeni.

"Posebno nema utemeljenja da se djeca, Madinina braća i sestre, drže u zatvorskim uvjetima", ističe Europski sud, a objavio je CMS. Sud, navode, također očekuje da MUP neće arbitrarno deportirati obitelj iz Hrvatske. 

6Medina 1

Ulaz u detencijski centar u Tovarniku (SCREENSHOT: RTL/Potraga) 

"Udruge Centar za mirovne studije i Are you Syrious? pozdravljaju treću uzastopnu privremenu mjeru suda te pozivaju MUP da, kao što je nakon aktivnosti Europskog suda napokon dozvolio odvjetnici obitelji da stupi u kontakt s obitelji, odmah postupi po nalogu suda i smjesti obitelj u uvijete koji odgovaraju potrebama djece – tj. da obitelj pusti iz de facto zatvorskih uvjeta u Tovarniku u prihvatilište otvorenog tipa. S obzirom na to da je prema saznanjima udruga najmanje još jedna obitelj tražitelja azila trenutno zatvorena u Tovarniku, zbog čega postoji opravdana bojazan da su im prekršena osnovna ljudska prava, CMS i AYS očekuju da MUP dosljedno provede mjere na koje poziva Europski sud prema svim obiteljima i pojedincima koji su zatražili azil u RH, a koji se trenutno nalaze u neprimjerenoj ili nezakonitoj detenciji", stoji u CMS-ovom priopćenju.

Na istom mjestu iz CMS-a podsjećaju kako je obitelj poginule Madine, nakon što je 22. ožujka 2018. ušla u RH i zatražila azil, MUP odmah zatvorio u Prihvatni centar za strance Tovarnik te manipulacijom, odnosno pokušajem montiranog procesa navodne lažne punomoći, onemogućavao kontakt obitelji s njihovim odvjetnicima te udrugama koje su im pružale podršku. 

"Nakon aktivnosti ESLJP-a i postavljanih pitanja na koje MUP nije mogao adekvatno odgovoriti, MUP je bio prisiljen dopustiti odvjetničkom uredu Jelavić da stupe u kontakt s obitelji. Sada Sud daje jasnu posljednju priliku MUP-u da obitelj, a posebno jedanaestero djece – braće i sestara malene Madine, izmjesti iz detencijskih uvjeta i smjesti ih u adekvatan smještaj", zaključuje se. 

lupiga.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU