fbpx

IMG 5613

Foto: Aleksandar Saša Škorić - CZZS

Danas je u Banjaluci Centar za životnu sredinu predstavio novu analizu Ekonomske studije izvodljivosti izgradnje novog bloka termoelektrane Gacko 2.

Piše: Jelena Jevđenić

Dosadašnji načini u proizvodnji električne energije su se pokazali kao štetni za zdravlje ljudi, štetni po životnu sredinu, te u zadnje vrijeme ukazuju da je upitna i ekonomska isplativost rada postrojenja kao što su termoelektrane i hidroelektrane.

U Evropi se posljednjih godina radi na aktivnom sprovođenju energetske tranzicije na obnovljive izvore energije.

Termoelektrane su jedan od najvećih zagađivača vazduha što direktno utiče za zdravlje ljudi. Prema izvještaju Udruženja za zdravlje i okolinu HEAL (Health and Enviroment Alliance) iz 2016. godine, od deset termoelektrana najvećih zagađivača u Evropi, tri se nalaze u BiH.

Ako bi se vodili zdravom logikom i ugledali na uspješne zemlje u svijetu, u BiH bi trebalo aktivno da se radi na unaprijeđenju i ulaganju u obnovljive izvore energije, kao što su solarna i energija vjetra. Međutim, u jeku negativnih statistika i upozoravanja na zagađenje životne sredine i klimatske promjene, mi planiramo gradnju još jedne termoelektrane u blizini već postojeće. U decembru 2017. godine, predstavnici kineskih kompanija i predstavnici RS su potpisali sporazum o gradnji termoelektrane Gacko 2. Dokument pod nazivom “Studija ekonomske opravdanosti sa elementima zaštite životne sredine za izgradnju i korištenje Termoelektrane Gacko 2”, 2016. godine radio je Institut za građevinarstvo iz Banjaluke.

Danas je u Banjaluci Centar za životnu sredinu predstavio novu analizu Ekonomske studije izvodljivosti izgradnje novog bloka termoelektrane Gacko 2.
Na konferenciji za medije su govorili Duška Kudra iz Centra za životnu sredinu, ekonomista Damir Miljević, kao autor analize, te Milanka Kovačević, dugogodišnja novinarka i aktivistkinja iz Gacka.

Ekonomista Damir Miljević je naveo da ne postoji ekonomska opravdanost gradnje TE Gacko 2.

,,Tri od pet parametara iznesenih u ovoj Studiji ne barataju realnim brojkama, što direktno utiče na krajnji ishod isplativosti ovog projekta. Ukoliko bi se primjenili realni parametri, vidjelo bi se da je ovaj projekat u potpunosti društveno i ekonomski neopravdan” ističe Damir Miljević, autor Analize.

U Studiji se navodi da će TE Gacko 2 zapošljavati 180 ljudi, rad će se preklapati sa postojećom TE Gacko, te nije jasna računica i mogućnosti izvlačenja dva puta više uglja. Električna energija će se prodavati za potrebe inostranog tržišta po cijeni od 50 eura za 1 mw sati. Damir Miljević ističe da je cijela Studija urađena na osnovu nekoliko pretpostavki koje zapravo nisu tačne. Cijena izvoza električne energije od 50 eura/ MWh nije tolika bila u posljednjih 6 godina, zapravo je zabilježen pad cijena pri izvozu.

Još kad se uzme u obzir naknada za emisije CO2 ovaj projekat je osuđen na negativno poslovanje, što dovodi do novog problema za građane. Da bi se pokrili gubici električna energija će poskupiti, prema procjenama čak za 16%.

Milanka Kovačević, novinarka iz aktivistkinja iz Gacka rekla je da je zagađenje akutan i aktuelan problem već trideset godina. “Institucije koje predstavljaju državu nisu se bavile argumentovano o projektu Gacko 2. Ljudi koji žive u Gacku svaki megavat plaćaju zdravljem, Gacko je nekad bilo vazdušna banja, nije bilo astme i bronhitisa. Povećan je i broj kancera” rekla je Kovačević.

Kovačević dalje navodi kako u posljednje dvije godine stanovnici Gacka imaju sve veći problem sa prevelikom količinom pepela.

“Pepeo je van kontrole, jer nema dovoljno uglja u glavnom ugljenom sloju pa se koristi ugalj sa više primesa, pa je i veća količina pepela, a nema mehanizma da se filtrira. Ne postoji informacija o tome koliko tona dnevno pepela ode u vazduh, ne prati se, nemamo monitoring, osim pojedinačnih pokušaja koji su pokazali da je zagađenje veliko”.

Duška Kudra iz Centar za životnu sredinu ističe da “Vlada treba da uloži novce u poboljšanje rada postojeće termoelektrane i da smanji nivo zagađenja, kako je i saglasno potpisanim direktivama, a ne da nastavi po istom principu dosadašnjeg rada”.

Poruka sa ove konferencije je jasna; izgradnja TE Gacko 2 je ekonomski neisplativa.

Impuls

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU