fbpx

ausvajs protest bbg

Od protesta protiv korona propusnica slabo ko će „profitirati“ budući da među antivakserima ima puno i onih koji nisu ni radikalna ni ekstremna desnica, a ukoliko bi se uvele ozbiljnije mere to bi donekle ojačalo poziciju DJB, ali bi možda i ohrabrilo neke antivakserske etuzijaste da se okušaju na izborima, smatraju sagovornici Danasa.

Piše: Lidija Valtner

Od kako je u sredu Krizni štab preporučio kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, desničari i antivakseri pozivaju prek odruštvenih mreža na protest protiv ove mere. Među njima su Srpski pokret Gavrilo Princip, antivakserka Jovana Stojković i njen pokret Živim za Srbiju, Srpski info štab, ali i predsednica Gradskog odbora Dveri u Beogradu Radmila Vasić.

U sredu i četvrtak se više stotina građana okupilo u centru Beograda i Niša.

U takvim okolnostima postavlja se pitanje hoće li ovi protesti doprineti popularnosti i rejtingu široj javnosti manje poznatih desnih pokreta ili već etabliranih političkih organizacija poput Dveri i DJB.

Jovo Bakić, sociolog i autor knjige „Evropska krajnja desnica 1945-2018“, za Danas kaže protesti protiv mera malobrojni.

– Možda će se omasoviti, ali ne verujem. Jer pretpostavlajm da će oni normalniji antivakaseri biti vrlo rezervisani prema ljudima, koji stavljaju pavlovićevu mast u nos – kaže on, aludirajući na osobu koja je na protestu u četvrtak uveče rekla novinarima da se se protiv korone bori tako što stavlja pavlovićevu mast u nos.

On objašnjava da su stranke, pokreti ili grupe ekstremno desničarske orijentacije uglavnom pod kontrolom SNS, osim, kako navodi, po svemu sudeći „Narodne patrle“.

Bakić u ekstremističke grupe ubraja Srpsku desnicu Miša Vacić, koji je, kako kaže, direktno pod kontrolom SNS, „Narodne patrole“ koje nisu, „Naši“ koji su sada dosta ispod radara, Ujedinjeni narod Srbije koji bito, kao objašnjava mogli biti ali su heterogen pokret u kojem ima svega i svačega, čak i onih koji nisu desničari.

Dok su, kako objašnjava, radiklna desnica Dveri i Dosta je bilo.

– Ekstremisti ne prezaju od nasilja. Radikalna desnica ne koristi nasilje u načelu. Ona eventulano može biti povezana sa nekim ekstremističkim grupama. Ovde je SNS povezana sa tim grupama. A SNS gleda šta će biti u međunarodnim prilikama pa ako bude radikalna desica, tipa Viktora Orbana jačala u Evropi, onda će se i oni vratiti svom poreklu. Ovako samo kontroliše te grupe. Treba znati i to da radikalni desničari ne odbijaju ni demokratiju. Bar kao pojam i ideal. Drugo je pitanje kako je shvataju. Obično se kritikuje liberalna demokratija, ali se ne odbacuje demokratija kao takva. A ekstremisti odbacuju sam pojam demokratije. Ekstremisti su često rasisti u biološkom smislu te reči, boja kože krv itd, dok radikalni desničai to nisu. Čak i ako jesu, to skrivaju iza kulutirnog rasizma – ukazuje Bakić.

On navodi da svi krajni desničari jesu i antvakseri, ali nisu svi antivakseri krajnji desničari.

– Zato je vrlo ograničena mogućnost prikupljanja glasova. Ima dosat antivaksera među pristalicama Nardone stranke, Đialsove stranke, ima ih među ljudima koji su razočarani u čitav sistem pa prebacuju sumnju i na pitanje vakcina. Nisu to isključivo krajnji desničari. A ima i pojedinaca koji nisu ni desnica ni levica, već slučaj za lekare, poput čoveka koji stavlja pavlovićevu mast u nos – kaže Bakić.

Upitan ko će „profitirati“ od protivljenja merama, odnosno hoće li jačati ekstrema desnica ili Dveri, DJB ili stranke koje imaju u svojim redovima antivaksere, on odgovara da je teško reći.

– Mislim da će biti ravnomerno raspoređeno. Vrlo je haotična situacija. Mi kao društvo ne postojimo i to jd i bio cilj vladavine Aleksndra Vučića, odnosno predsendika SNS. On je rasturio ono malo društva što je postojalo i ono malo javnosti. To je sad sve tragovima – opisuje on.

 Danas

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU