fbpx

ratnice naslovna 0265109279

Laskarine Bubuline Foto:Profimedia

Predstavljamo vam devet heroina koje su se od davnina do savremenog doba borile rame uz rame sa muškarcima. One su hrabro nosile oružje i komandovale vojnim snagama.

"Žene su oduvek bile ratnice, ali čini se da ponekad zaboravimo na to", navodi istoričarka Pamela Toler. Savremeni alati, kao što su forenzička DNK testiranja, ali i ponovno proučavanje originalnih dokumenata i artefakata pronađenih u grobnicama, istoričarima pružaju novi uvid u živote hrabrih ratnica.

National Geographic vam predstavlja žene koje su u bitkama galopirale na konjima, odsecale glave neprijatelja, naređivale egzekucije, organizovale gerilske napade iz džungle i komandovale trupama od nekoliko desetina hiljada ratnika.

Fu Hao – general kineske vojske

Fu Hao, koja je živela oko 1200. godine pre nove ere, verovatno je najstarija ratnica čije ime i priča su nam poznati. Bila je žena cara Vu Dinga iz dinastije Šang, ali je pored toga imala i veoma značajno mesto u vojnom životu. Savremena studija devnih kineskih zapisa otkriva nam da je Fu Hao bila zapovednica vojnih trupa u ratnim pohodima. U njenom grobu je pronađeno više od sto komada oružja.

Kinana – makedonska ratnica

Polusestra Aleksandra Makedonskog, Kinana, živela je u periodu od 358. do 320. godine pre nove ere, a reputaciju talentovanog vojskovođe stekla je pre nego što je napunila 20 godina. Komandovala je makedonskom armijom, verovatno u konjici. Pisac Polijen joj, u II veku nove ere, u svom delu pripisuje zasluge za pobedu nad jednom armijom čiju je kraljicu ubila svojim rukama.

Mavija – pobunjenica protiv Rimljana

Arapska kraljica Mavija bila je udovica koja je živela u periodu 361 – 411. godine nove ere. Vladala je ujedinjenim plemenima koja su se nazivala Tanuk konfederacija. U IV veku nove ere organizovala je pobunu protiv Rimljana na teritoriji današnje Sirije. Koristila je gerilsku taktiku u pustinji i vešto izbegavala rimske legije vodeći trupe duboko prema Palestini. Rimljani su na kraju prihvatili njene uslove i sklopili primirje.

Njinga – zapadnoafrička kraljica

Njinga je podjednako koristila gerilsku borbu i diplomatiju kako bi svoja kraljevstva, Ndongo i Matambu, odbranila od Portugalaca. Živela je u periodu 1582 – 1663. i poslednji put je povela trupe u rat sa 75 godina. Mlade vojnike je obučavala kroz rigorozne vežbe "ratnog plesa" sa strelama i kopljima.

Laskarina Bubulina – grčka vojna zapovednica

Bubulina (1771 – 1825) je bila grčka brodovlasnica koja je tajno organizovala izgradnju bojnog broda, formirala flotu i njom komandovala u ratu za nezavisnost protiv Otomanskog carstva. Pripisuju joj se zasluge za uspešan napad na ključnu luku Otomanskog carstva. Njene trupe su joj dale nadimak Kapetanisa.

Huana Asurduj de Padilja – južnoamerička pobunjenica

Huana se početkom XIX veka pridružila svom suprugu Manuelu Padilji u borbama protiv španske okupacije. Njih dvoje su organizovali armiju pobunjenika koja se borila na teritoriji današnje Bolivije i Argentine. Komandovala je vojskom i stekla reputaciju neustrašivog borca, a nastavila je sa aktivnostima i nakon muževe smrti. Živela je od 1780. do 1862. godine.

Nakano Takeko – vođa japanskih samuraja

Takeko (1847 – 1868) je predvodila grupu od 30 žena samuraja u borbama protiv imperijalističke vojske na severu Japana. Koristile su naginata oružje i mačeve kako bi se suprotstavile vojnicima naoružanim pištoljima. Stradala je od metka i tražila je da joj odseku glavu i zakopaju je kako neprijatelj od nje ne bi napravio trofej.

Lozen – ratnica apačkog plemena

Lozen (1840 – 1889) je bila mlađa sestra Viktorija, vođe apačkog plemena Ćirikava. Često je učestvovala u borbama i pljačkama na američkom jugozapadu, a brat ju je nazvao "zaštitnicom svog naroda". Bila je poznata po svojoj borbenoj strategiji, lekarskim veštinama i krađi konja tokom upada u neprijateljska naselja.

Milunka Savić – srpska ratna heroina

ratnice milunka 1314034352

Spomenik Milunki Savić u Inđiji
Foto: Nenad Nedomacki / Shutterstock

Milunka Savić (1892 – 1973) je prvi put učestvovala u bitkama u Prvom balkanskom ratu prerušena u muškarca. Njen identitet je otkriven nakon što je zadobila povrede od bugarske granate. Ipak, Milunka je odbila da napusti vojsku i borila se u tri rata. Dobila je brojne medalje i odlikovanja za svoju hrabrost.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU