fbpx

Ured za reviziju o propustima u BH pošti: Zapošljavanje 195 osoba nije izvršeno u skladu sa Zakonom o radu

Ured za reviziju o propustima u BH pošti: Zapošljavanje 195 osoba nije izvršeno u skladu sa Zakonom o radu

BH Pošta d.o.o. Sarajevo

Revizori otkrili da je bivši generalni direktor dao saglasnost za 300 internih premještaja zaposlenika, ali se nisu mogli uvjeriti u transparentnost i da su odabrani najkvalitetniji kadrovi za određena radna mjesta, te da prijem 195 uposlenika nije izvršen u skladu sa Zakonom o radu. Mujić je funkciju generalnog direktora obavljao do kraja prošle godine, a njegov mandat su od 2016. obilježile afere

Federalni revizori su u prošloj godini otkrili niz nepravilnosti u radu JP BH Pošta, u periodu kada je generalni direktor bio Mirsad Mujić. Ovo preduzeće je za finansijsku reviziju dobilo mišljenje, a za reviziju usklađenosti mišljenje s rezervom.

INTERNI PREMJEŠTAJ NIJE DOVOLJNO TRANSPARENTAN

U revizorskom izvještaju utvrđeno je da je u toku 2023. generalni direktor dao saglasnost za 300 internih premještaja zaposlenika, ali da taj postupak nije bio dovoljno transparentan.

Pojašnjeno je da je premještaj izvršen na osnovu prijedloga nadležnih rukovodilaca za raspoređivanje zaposlenika, zahtjeva za trajni preraspored postojećih zaposlenika na drugo radno mjesto sa većim koeficijentima plaće i iz ličnih razloga zaposlenika. 

Međutim, revizori su utvrdili da se u BH Pošti u tom periodu nije vršilo ocjenjivanje rada zaposlenika, niti postoji procedura i kriterij odabira kadrova za preraspoređivanje, ne raspisuje se interni konkurs, ne oglašava se na oglasnoj ploči, na osnovu čega bi svi zaposlenici bili upoznati i imali pravo da se prijave ukoliko ispunjavanju uslove za premještaj ili napredovanje. 

revizija poste bh

dio iz revizorskog izvještaja

Zbog navedenog smatramo da ovaj način unapređivanja, odnosno internog premještanja nije dovoljno transparentan i ne možemo se uvjeriti da su na ovakav način odabrani najkvalitetniji kadrovi za određena radna mjesta s obzirom na to da nije obezbijeđena transparentnost samog procesa“, stoji u izvještaju za prošlu godinu.

U JP BH Pošta je na 31. decembar 2023. bilo 2.670 zaposlenika (od čega 2.455 na neodređeno i 215 na određeno vrijeme), što je u odnosu na prethodnu godinu više za 265 zaposlenih.

Revizori su utvrdili da prijem u radni odnos 195 uposlenika nije izvršen u skladu sa Zakonom o radu koji nalaže obavezno provođenje procedure javnog oglašavanja, već su primjenjivana izuzeća shodno Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u FBiH. Međutim, ni ova uredba nije ispoštovana.

Na ovaj način, stoji u revizorskom izvještaju, nije ispoštovana transparentnost kod zapošljavanja.

Ovakav način zapošljavanja pravda se hitnošću obavljanja poslova, nepredviđenim povećanjem obima poslova, zamjenom zaposlenika na godišnjim odmorima i bolovanjima. Međutim, ako uzmemo u obzir da je angažovanje osoba na određeno vrijeme vršeno tokom cijele godine, postavlja se pitanje ispunjenosti uslova hitnosti s obzirom na to da se radi o sistematizovanim radnim mjestima za koja je trebalo provesti procedure zapošljavanja putem obaveznog javnog oglašavanja“, pojašnjeno je u revizorskom izvještaju za 2023. godinu.

NAJVEĆA PLAĆA 7.050, A NAJMANJA 738 KM

Na plaće i ostala lična primanja otišlo je 83.781.773 KM. Od toga na plaće i naknade plaća zaposlenima 67.466.164 KM, ostala primanja, naknade i materijalna prava zaposlenih 15.991.674 KM, naknade članovima odbora, komisija i slično 226.527 KM, službena putovanja 83.667 KM, te naknade ostalim fizičkim licima 13.741 KM.

„Plaća generalnog direktora iznosi 5, a izvršnih direktora 4,5 prosječnih mjesečnih neto plaća isplaćenih u FBiH u prethodna tri mjeseca prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku, uvećana za materijalna prava po osnovu minulog rada“, navedeno je u revizorskom izvještaju.

Najviša neto plaća isplaćena u 2023. godini iznosila je 7.050 KM, a najniža 738 KM.

U izvještaju dalje stoji da je u prošloj godini iskazan finansijski rezultat od 633.923 KM, dok je prethodne godine dobit iznosila 3.731.567 KM.

Najveći uticaj na rezultat u 2023. godinu imalo je povećanje prihoda od kupaca u odnosu na 2022. godinu u iznosu od 12.419.522 te smanjenje ostalih prihoda za 1.094.133 KM, međutim poslovni rashodi povećani su za 14.454.311 KM“, naveli su revizori.

RIJEŠITI STATUS DUGOROČNIH ULAGANJA

Revizori su skrenuli pažnju i na to da Uprava preduzeća nije inicirala prijedlog rješenja prema Skupštini kako bi se riješio status dugoročnih ulaganja u iznosu od 40.000.000 KM, a koji se odnosi na uložena sredstva u izgradnji autoceste Sarajevo – Zenica iz dobiti za 2000. godinu.

 Navedeno ima značajnost jer Društvo u dosadašnjem periodu poslovanja od iskazanih ulaganja nije ostvarivalo ekonomske koristi, nema razumna očekivanja o nadoknadi predmetnog ulaganja u cijelosti ili djelimično“, navedeno je u izvještaju.

KO JE BIVŠI GENERALNI DIREKTOR MIRSAD MUJIĆ

Nadzorni odbor JP BH Pošta je u martu 2016. na osnovu prethodne saglasnosti Vlade FBiH donio odluku o imenovanju Mirsada Mujića za generalnog direktora tog preduzeća. Na toj poziciji je bio do kraja prošle godine kada je kao vršilac dužnosti za generalnog direktora imenovan Adis Šehić.

Sa Mujićem je u to vrijeme za izvršnog direktora Sektora za razvoj i informacione sisteme imenovan Nedim Matoruga. Zbog ova dva imenovanja reagovala je i institucija Ombudsmena za ljudska prava kao i grupa radnika BH Pošte koji su ih prijavili Tužilaštvu KS zbog krivotvorenja isprave, pisao je Tačno.net.

Mujić je u to vrijeme bio i član Glavnog odbora SDA što je nespojivo sa obavljanjem funkcije direktora ovog preduzeća.

U vrijeme dok je Mujić bio na čelu BH Pošte ovo preduzeće je u tri godine, od 2016. do 2019., dodijelilo firmi Optima IT Mostar tendere u vrijednosti od 4 miliona i 792 hiljade KM, pisao je Tačno.net. U vlasničkoj strukturi ove firme navodila se kompanija Maxima IST čiji su osnivači Ankica Prlić, supruga presuđenog ratnog zločinca Jadranka Prlića i Neven Tomić, nekadašnji ministar u vladi Herceg Bosne.

Žurnal