fbpx

TRGOVINA UTICAJEM U VLADI ZDK: Ministar „izmislio“ radno mjesto za suprugu svog savjetnika Kalušića

TRGOVINA UTICAJEM U VLADI ZDK: Ministar „izmislio“ radno mjesto za suprugu svog savjetnika Kalušića

Foto: Fuad Fočo, arhiva, FB profili

Povezanost bračnog para Kalušić s direktorom Đačkog doma Erminom Zukićem, u kojem je Aida Kalušić dobila posao na „izmišljenom“ radnom mjestu, evidentna je po više osnova. Ujedno, Aida Kalušić je i trenerica u Košarkaškom ženskom klubu Čelik BH Telecom, u kojem trenira Zukićeva kćerka, dok je ovaj klub, iako ima moćnog sponzora (BH Telecom), redovan korisnik budžetskih transfera za sport Ministarstva u kojem je pomoćnik ministra - Arnel Kalušić, koji je ujedno i član UO KSBiH.

Piše: Maja Bjelajac

Bivši ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Spahija Kozlić u septembru 2022. godine donio je Dopune pedagoških standarda za srednju školu kojima se formira potpuno novo radno mjesto “saradnik sportskih i rekreativnih aktivnosti učenika u domu učenika”.

Iako takvo radno mjesto do tada nije postojalo u Đačkom domu Nedžad Ibrišimović u Zenici, nedugo nakon ministrove odluke u dom se na mjesto saradnika za sport zapošljava Aida Kalušić, supruga tadašnjeg Kozlićevog savjetnika Arnela Kalušića koji je danas pomoćnik ministra.

STARI PEDAGOSKI STANDARDI

Foto: Pedagoški standardi za srednju školu (đački dom), prije dopuna

DOPUNE STANDARDA 1

Foto: Pedagoški standardi dopunjeni novim radnim mjestom

Nakon odluke ministarstva, odnosno Kozlića o izmjeni pedagoških standarda, školski odbor Javne ustanove Đački dom Nedžad Ibrišimović zatražio je saglasnost za raspisivanje oglasa za popunu upražnjenog radnog mjesta – „saradnik sportskih i rekreativnih aktivnosti“ – puno neodređeno radno vrijeme.

Konkurs je, navode izvori Valtera, objavljen tako što je jedne subote izašao u mostarskom Večernjem listu.

spahija kozlic

Foto: Spahija Kozlić

NE ODGOVARAJU NA PITANJA

Kako ga je upravo te subote ugledala Aida Kalušić, supruga Arnela Kalušića, tadašnjeg Kozlićevog savjetnika za visoko obrazovanje i nauku, ostaće nepoznanica, no ono što je izvjesno jeste da je Đački dom upravo nju zaposlio na ovo novoformirano radno mjesto, i to u kratkom roku nakon što su pedagoški standardi dopunjeni.

Iako nije poznato kada je Kalušić sa mjesta savjetnika prešao na mjesto pomoćnika ministra, nedvosmisleno je da je tokom zapošljavanja svoje supruge obavljao neku od ovih funkcija.

Interesantno je da je Aida Kalušić počela da radi na novouspostavljenom radnom mjestu od decembra 2022., neposredno nakon što je njen suprug (u novembru iste godine) postao član Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH.

Na pitanja Valtera odakle se javila potreba za kreiranjem potpuno novog radnog mjesta u Đačkom domuNedžad Ibrišimović, te da li je na to uticala poslovna veza ministra i njegovog savjetnika, bivši ministar Spahija Kozlić nije odgovorio.

Naš portal je u dva navrata uputio pitanja i direktoru Đačkog doma Nedžad Ibrišimović Erminu Zukiću, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama (ZOSPI), ali Zukićevi odgovori nikada nisu stigli iako je zakonska obaveza javnih ustanova da ih dostave u roku od 15 dana.

ermin zukic fb 2

Ermin Zukić (Foto FB)

Zukića smo, između ostalog, pitali kako se javila potreba za stvaranjem potpuno novog radnog mjesta „saradnik sportskih i rekreativnih aktivnosti“ i to na neodređeno, kao i šta tačno saradnik sportskih aktivnosti radi u Đačkom domu puno radno vrijeme.

Ćutanje bivšeg ministra Spahije Kozlića i direktora Đačkog doma Ermina Zukića ostavlja prostor za sumnju te upućuje da je ovo radno mjesto i ustanovljeno upravo za Aidu Kalušić.

Kako je navedeno na stranici ove javne ustanove, “Đački dom Zenica je ustanova od posebnog društvenog značaja u kojoj se obavlja odgoj, obrazovanje, smještaj i ishrana, kulturna djelatnost, tjelesna rekreacija i zadovoljavanje drugih potreba učenika srednjih škola”.

Zenica djacki dom Sarajevska 89 7 FF 2048x1152

Đački dom „Nedžad Ibrišimović“ (Foto Fuad Fočo)

A da segment “tjelesne rekreacije učenika” zvuči vrlo ozbiljno i kompleksno, pobrinulo se upravo kantonalno resorno ministarstvo koje je u strukturi radnih zadataka saradnika sportskih aktivnosti navelo organizaciju slobodnog vremena učenika, rad na projektima unapređenja rada doma učenika i uslova boravka učenika, programiranje, ostvarivanje i analizu slobodnog vremena učenika i rekreativnih aktivnosti učenika, saradnju sa roditeljima, sportskim udruženjima, kolektivima, ustanovama i institucijama nadležnim za sport, izradu profesionalnih i učenicima prilagođenih edukativnih programa rada, i slično.

U suprotnom, moglo bi se postaviti opravdano pitanje šta saradnik sportskih aktivnosti radi osam sati svaki radni dan u ustanovi gdje je sport na nivou tjelesne rekreacije, kako je i opisano na stranici Doma.

TRGOVINA UTICAJEM I KLIJENTELIZAM

Na temu zapošljavanja Aide Kalušić, poslanik u Skupštini ZDK Elmin Šabanović pokrenuo je u maju prošle godine inicijativu da se izvrši inspekcijski nadzor u Đačkom domu Nedžad Ibrišimović.

Krajem maja inspekcija je izvršila nadzor i utvrdila da je zapošljavanje Aide Kalušić “provedeno na osnovu konkursa, uz prethodnu saglasnost Ministarstva, a u skladu sa važećim propisima”. Inspekcija se, međutim, nije bavila činjenicom da su upravo ti propisi izmijenjeni neposredno pred njeno zapošljavanje, kao što se nije bavila ni pitanjem opravdanosti otvaranja potpuno novog radnog mjesta unutar Doma.

ODGOVOR INSPEKCIJE

Foto: Odgovor inspekcije

Povezanost bračnog para Kalušić sa direktorom Đačkog doma Erminom Zukićem evidentna je po više osnova.

Arnel Kalušić i Ermin Zukić završili su Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. U ljeto 2013.godine bili su u komisiji za izradu Strategije razvoja sporta na području Zeničko-dobojskog kantona. U istom mjesecu imenovani su i u Komisiju koja sačinjava prijedlog Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava tekućeg transfera za sport, utvrđenog Budžetom opštine Zenica za 2013. godinu. Obojica se takođe navode kao članovi Društva pedagoga fizičke kulture Opštine Zenica.

Aida Kalušić je trenerica u Košarkaškom ženskom klubu Čelik BH Telecom, u kojem trenira Zukićeva kćerka.

Interesantno je da, iako ovaj klub ima vrlo moćnog sponzora (BH Telecom), redovan je korisnik budžetskih transfera za sport za koje je zaduženo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a u kojem je pomoćnik ministra – Arnel Kalušić. On je prethodno radio u istom ministarstvu, ali kao savjetnik ministra.

Među funkcijama koje Kalušić obavlja svakako je značajno i to da je, kako smo naveli, aktuelni član UO Košarkaškog Saveza BiH. Zanimljiva je i činjenica da je pomoćnik ministra u jednom periodu bio tim menadžer i član Upravnog odbora Košarkaškog ženskog kluba Čelik. U pojedinim medijima spominje se čak da je Kalušić bio u Upravnom odboru kluba i u decembru 2022., u vrijeme kada je već bio uposlenik Ministarstva.

bracni par kalusic

Bračni par Kalušić (Foto zenicablog.com)

SREDSTVA IZ KALUŠIĆEVOG MINISTARSTVA KLUBU NJEGOVE SUPRUGE

Karijera Arnela Kalušića išla je uzlaznom putanjom, kao i budžetsko finansiranje KŽK Čelik BH Telecom, koje se zadnjih godina znatno povećavalo. Ilustracije radi, Vlada ZDK u avgustu 2021. godine odobrila je sredstva sa “transfera za sport” ovom klubu u iznosu od oko 9.700 KM.

U 2022. godini budžetska davanja za KŽK Čelik znatno su uvećana: u maju im je iz budžeta odobreno 11.440 KM, a u oktobru 25.000 KM.

transferi 2021

transferi 1 2022

TRANSFERI 2 2022

U julu prošle godine Vlada ZDK je za Ženski košarkaški klub Čelik BH Telecom izdvojila nešto više od 20.000 KM, a novom odlukom iz novembra klubu je odobreno još 27.000 KM.

transferi 1 2023

transferi 2 2023

U Federaciji BiH od 2013. godine ne postoji organ koji bi utvrđivao sukob interesa. A da politička volja za to ne postoji, jasno je iz mnoštvo primjera.

Viši istraživač i saradnik za pravne poslove u Transparency International BiH Damjan Ožegovićpodsjeća da je Članom 14. i 15. Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti FBiH propisano da CIK odlučuje da li neko stanje, radnja ili postupanje predstavlja sukob interesa.

“Ali nakon što je izmijenjen zakon na nivou države, CIK je postao nenadležan za ove radnje na nivou FBiH jer je izmjenama i dopunama zakona predviđena Komisija za utvrđivanje sukoba interesa. Federalni zakon, međutim, nikada poslije nije mijenjan niti je donesen novi, tako da na federalnom nivou nikad nije ustanovljeno ko bi mogao utvrđivati sukob interesa umjesto CIK-a”, kaže Ožegović.

Damjan Ozegovic 768x512

Foto: Damjan Ožegović

Valter je poslao nekoliko upita Arnelu Kalušiću, između ostalih i o tome da li smatra sukobom interesa činjenicu da je uposlenik Ministarstva koje daje budžetska sredstva KŽK Čelik BH Telecom u kojem je trenerica njegova supruga Aida.

Takođe su mu postavljena pitanja da li je KŽK Čelik BH Telecom imao prioritet kod Ministarstva prilikom bodovanja za proračunske transfere, te da li je privatno u prijateljskom odnosu sa direktorom Đačkog doma u kojem je zaposlena njegova supruga, Erminom Zukićem.

Ni na jedno pitanje od aktuelnog člana Upravnog odbora KS BiH nismo dobili odgovor.

BRACNI PAR

Valter