fbpx

Sporni respiratori korišteni na KCUS-u: Zašto se ne istražuju propusti u liječenju tokom pandemije?

Sporni respiratori korišteni na KCUS-u: Zašto se ne istražuju propusti u liječenju tokom pandemije?

Univerzitetski klinički centar Sarajevo

Atif Hota i Sead Palić preminuli su još 2021. godine na KCUS-u, a njihove porodice sumnjaju u greške i propuste u liječenju. Iz Tužilaštva KS pojašnjavaju da su naredbe da se istraga neće provoditi donesene jer iz prijava i pratećih spisa proizilazi da prijavljeno djelo nije krivično

Piše: Z. Đelilović/ Žurnal

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je dvije godine od podnošenja krivične prijave protiv KCUS-a i tadašnje direktorice Sebije Izetbegović zbog grubih grešaka i propusta u liječenju Seada Palića i Atifa Hote donijelo naredbu da se istraga neće provoditi.

Iz prijava i pratećih spisa proizilazi da prijavljeno djelo nije krivično“, objašnjenje je iz ove pravosudne institucije. Dodali su da su na njihove odluke uložene pritužbe koje je Ured glavne kantonalne tužiteljice odbio kao neosnovane.

Damir Koldžo, pravni punomoćnik porodica Hota i Palić, krivične prijave je podnio još u toku 2021. godine.

PROPUSTI U LIJEČENJU

Podsjetimo, Atif Hota primljen je na Infektivnu kliniku KCUS 24. februara. Pao je u komu i preminuo 4. marta u respiratornom centru. Njegov brat Mirsad Hota ukazivao je na nelogičnosti u otpusnom pismu u kojem je pisalo da je Atif primljen u nesvjesnom stanju, što on negira. Za RSE je ranije izjavio da mu je jedna doktorica rekla da „koma njegovog brata i korona ne idu zajedno“.

Sead Palić je na KCUS primljen 8. marta 2021., zbog nesnosnih bolova i teškog disanja. Preminuo je 8. marta.  Njegova supruga Mirela za medije je ranije izjavila da je KCUS odbio njen zahtjev za obdukcijom. Obje porodice sumnjaju u greške i propuste u liječenju, a ove i druge slične slučajeve smrti na KCUS-u Žurnal je predočio u filmu "Državni kunići".

Advokat Koldžo je na odluke Tužilaštva KS podnio pritužbu Federalnom tužilaštvu i one su trenutno u radu. Iz Federalnog tužilaštva pojasnili su da „u postupku rješavanja pritužbi na naredbe o neprovođenju ili obustavi istrage, kao i pritužbi zbog neefikasnost ili nezakonitog rada tužilaca u krivičnim predmetima rokovi za rješavanje predmeta koji se odnose na opći kriminal su dva mjeseca od dana prijema pritužbe, a u predmetima organiziranog, privrednog kriminala i korupcije, te ratnih zločina najkasnije u roku od četiri mjeseca od dana prijema pritužbe“.

Federalno tužilaštvo je pritužbu zaprimilo 25. januara.

Sav apsurd bh. zdravstvenog sistema u vrijeme pandemije na svojoj koži su osjetile i porodice Advije Kanlić, Šefika Pašagić, Želimira Altarca Čička i mnoge drug, o čemu je Žurnal već pisao.

Advija Kanlić je prva žrtva koronavirusa u Sarajevu. Preminula je 24. marta 2020. na putu od Hrasnice do Doma zdravlja Ilidža, a sin i kćerka dva mjeseca nisu mogli da je sahrane jer niko nije htio da obavi obdukciju tijela. Kanlić se u nekoliko navrata obraćala Domu zdravlja Ilidža, ali prema tvrdnjama njene porodice ljekari nisu željeli da je testiraju na Covid-19.  Tek naknadno utvrđeno je da je pozitivna. 

Šefik Pašagić je preminuo 5. aprila na KCUS-u. Poznati epidemiolog temperaturu je dobio 21. marta.  Za njega i njegovu porodicu tada počinje košmar. Pozivi domovima zdravlja bili su uzaludni, a dr Pašagića primaju na Podhrastove tek 1. aprila kada je bolest već bila u poodmakloj fazi – oba plućna krila bila su upaljena i imao je lošu krvnu sliku.

Želimir Altarac – Čičak preminuo je 27. marta 2021. godine. S korona virusom borio se mjesec dana, a po riječima njegove supruge, 19. marta je prebačen na Podhrastove da bi ga potom 22. marta prebacili u Respiratorni centar. Njegova supruga je u nekoliko navrata otvoreno za medije govorila o tome da je njen suprug zaražen na KCUS-u i da su oni krivi za njegovu smrt. 

PISMO ANESTEZIOLOGA

U predmetu koji je u Tužilaštvu KS formiran nakon što je u javnost dospjelo pismo grupe anesteziologa u kojem ukazuju na to da respiratori ACM 812A ne posjeduje postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju Covid-19 pacijenata još nije donesena tužilačka odluka. Podsjetimo, radi se o respiratorima koje je iz Kine uvezla firma Srebrena malina, a zbog upotrebe pri ovoj nabavci u Sudu BiH su osuđeni već bivši premijer Fadil Novalić, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i osnivač „Srebrene maline“ Fikret Hodžić.

Da su sporni respiratori korišteni na KCUS-u i da se koriste za invazivnu i neinvazivnu svrhu priznala je i sama Izetbegović tokom svjedočenja na suđenju Novaliću i ostalima. S ovom izjavom se, očito, niko od tužitelja do danas nije bavio.