fbpx

SLUŽBA ZA POSLOVE SA STRANCIMA: Uposlenici prijavili direktora Laketu za zloupotrebe budžetskih i donatorskih sredstava

SLUŽBA ZA POSLOVE SA STRANCIMA: Uposlenici prijavili direktora Laketu za zloupotrebe budžetskih i donatorskih sredstava

Direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa zloupotrijebio je više stotina hiljada KM budžetskih i donatorskih sredstava, te vrši samovolju u ovoj instituciji, tvrde zaposlenici ove institucije u pismu koje su dostavili redakciji InfoRadara i Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APiK).

Piše: Amra Brkić-Čekić

Ogorčeni uposlenici navode da je Laketa, od dolaska na funkciju direktora, počeo sa   zloupotrebom položaja koji se tiču odobrenja boravka strancima, prvenstveno onima koji rade sa radnom dozvolom ili bez radne dozvole.

Uposlenici tvrde da je Laketa sa svojim bliskim saradnikom naređivao šefovima terenskih centara da u nekim poslovnim subjektima vrše rigorozne kontrole dok su nekim drugim pogodovali i zabranili da vrše kontrole iako zapošljavaju strance.

-Te firme od “državnog interesa” (što u praksi znači – od privatnog interesa) pozivaju i dovode desetine radnika kojima se odmah sređuju papiri i koji nerijetko napuštaju poslove i nastavljaju da neregularno migriraju ka EU, navodi se u pismu uposlenika, koji također ističu da je Laketa u sukobu interesa s obzirom da je u isto vrijeme čelnik SPS-a, vlasnik firme za niskogradnju, vlasnik restorana, suvlasnik IT kompanije, a obavlja i plaćene poslove u Fudbalskom savezu BiH?!

zarko laketa 1 300x416

Laketa je 2001. osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja

Uposlenici koji su odlučili da prijave direktora za zloupotrebe su, kako saznajemo, sve prijavili i Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH te čekaju daljni ishod.

Upitali smo Agenciju da li su i šta poduzeli u ovom slučaju, ali nam do objavljivanja ovog članka, odgovor nisu dostavili.

Radnici SPS-a pojašnjavaju da je institucija u kojoj rade “nenamjenski trošila i donatorska sredstva IOM-a na luksuz v.d. šefa Kabineta”.

– IOM u okviru podrške u kontroli neregularnih migracija plaća smještaj za inspektore Službe koji kao ispomoć kolegama borave na teritoriji Unsko-sanskog kantona ali u okviru istog budžeta se sasvim neosnovano već godinu dana plaća Goranu Blagojeviću kao državnom službeniku luksuzni smještaj sa doručkom u hotelu Espana u Istočnom Sarajevu, ručak u kafe slastičarni Knez i večera u restoranu Kort marketa pri čemu se uredno od strane Službe isplaćuje i naknada za topli obrok kao i svakom drugom službeniku, objašnjavaju uposlenici i naglašavaju da “pod izgovorom nepostojećih operativnih poslova vozila SPS već godinama koriste i brojni visokorangirani službenici“. Vozila se, ističu, koriste u privatne svrhe, vikendom, praznicima pa čak i u vrijeme godišnjih odmora i bolovanja, a često se mogu vidjeti i u Beogradu, Zagrebu, Budvi, te Splitu.

Laketa je, prema riječima uposlenika, sebi na raspolaganje stavio četiri automobila koje istovremeno koristi i to tri skupocjena službena vozila (VW Passat B8 S-line, Toyota Land Cruiser i Škoda Oktavia) i jedno novo vozilo niže klase koje daje vozačima za privatne potrebe.

– Kako bi sebi dao na značaju automobile je zatamnio i opremio treptačima i uređajima za zvučnu signalizaciju, što je značajan finansijski izdatak, kažu uposlenici. Tu nije kraj brojnim zloupotrebama, dodaju.

Tvrde da Blagojević, osim što ima non-stop na raspolaganju vozilo Peugeot 2008 uredno naplaćuje i troškove prevoza dok je uposlenik R.K. pod uticajem alkohola slupao dva automobila za šta nije ni disciplinski odgovarao?!

Prvi čovjek Službe za poslove sa strancima (koji je u novembru 2001. osuđen na četiri mjeseca zatvora, a uslovno na godinu dana zbog zloupotrebe službenog položaja, op.a.) je, prema tvrdnjama radnika u SPS-u, odmah po stupanju na funkciju zaključio ugovor o iznajmljivanju nekretnine u Lukavici i to sa rođenim bratom kojem država isplaćuje 600 KM (36.000 KM u toku mandata).

Slika 05.04.2024. u 10.33

– To jeste možda legalno ali je nemoralno i vrlo degutanto. Pa umjesto stana koji je nedavno kupio u Novom Sadu, Laketa je mogao kupiti stan u Istočnom Sarajevu pa ga sam sebi iznajmljivati, smatraju uposlenici.

Tu nije kraj!

Radnici Službe za poslove sa strancima ističu da su malverzacije postojale i pri zapošljavanju pojedinih osoba.

– Od početka migrantske krize brojne međunarodne organizacije (IOM, UNHCR) pružaju pomoć Službi tako što kroz projekte finansiraju angažovanje asistenata za rad sa migrantima. Tako u Službi ima između 80 i 100 osoba koje se plaćaju preko projekata koji se umjesto angažovanja u privremenim prihvatnim centrima raspoređuju u upravi i terenskim centrima a ugovori sa njima se prave bez ikakve konkursne procedure i isključivo na usmeni zahtjev Žarka Lakete i Gorana Blagojevića, tvrde uposlenici i dodaju da većina “angažovanih obavlja vrlo korektno svoje zadatke dok dio njih, uz prećutnu
saglasnost rukovodstva, se samo na jutarnjoj kafi pojave na radnom mjestu i odu kući u
prijepodnevnim satima”.

– Kao rekorderi u bahatosti su Tomislav Mirosavić (koji je inače penzioner ali i
kum direktora Lakete), Radislav Jovičić (većini poznato ime iz svijeta politike) i Dejan Janković koji se nikako, ali zaista ni jedan jedini dan, nisu udostojili pojaviti u PPC Lipa gdje su po rješenju raspoređeni, a već mjesecima po naređenju Žarka Lakete i Gorana Blagojevića i na osnovu netačnih ili falsifikovanih službenih evidencija o prisustvu uredno inkasiraju 1.400 KM mjesečno ili preko 50.000 KM sva trojica zajedno na godišnjem, ističu radnici Službe za poslove sa strancima.

Slika zaslona 2024 04 05 u 10.33.20

Naglašavaju da treba ispitati legalnost službenih putovanja i pravdanje akontacije (do 1.000 KM po putovanju), ali i zaposlenje Aleksandre Kovačević koja obavlja poslove PR u kabinetu direktora.

Slika zaslona 2024 04 05 u 10.33.15

Radnici su frustrirani i činjenicom “da Kabinet direktora angažuje spoljnog saradnika za potrebe novinarskih odnosno za dostavljanje statističkih podataka iz službenih evidencija”.

– Kako bi se potpisani ugovori finansijski maksimalno iscrpili, i budžetski novac neosnovano rasipao, angažuje se spoljni saradnik a te podatke svaki zaposleni može samostalno generisati u par klikova iz postojećih informacionih sistema što u najmanju ruku predstavlja bahato i nedomaćinsko rasipanje državnog budžeta.

– Nadležni organi bi trebali ispitati i odakle Kabinetu direktora precizne tehničke specifikacije IT opreme koje upućuju donatorima da se nabave kroz projektne aktivnosti koje se mjere stotinama hiljada eura a da pri tome nisu konsultovali nadležni Odsjek za informatičko-tehničke poslove čiji je zadatak da brinu o IT potrebama Službe. Zbog ličnih netrpeljivosti direktor Laketa zabranjuje učestvovanje službenicima IKT odsjeka na obukama i stručnim radionicama koje se provode u okviru IPA projekata (znači koje su besplatne za bezbjednosne institucije) upravo da bi zadržali informatičare u državnoj službi i pružili edukacije koje su neophodne za obavljanje radnih zadataka, ističu ogorčeni radnici.

Slika zaslona 2024 04 05 u 10.33.07

Dodaju da služba plaća i turistička i rekreativna putovanja na Majorku i u Holandiju i to sve iz državnog budžeta, a prema njihovim riječima, Laketa je “zatražio i dobio od OC Jahorina i gratis ski karte za sebe, svog vozača i Aleksandru Kovačević”. Te karte su, tvrde radnici, ranije dobijali inspektori za strance s ciljem efikasnijeg obavljanja inspekcijskih kontrola.

Pored svega navedenog, detaljne optužbe  i drugi dio dokaza sa dokumentima proslijeđene su APiK-u. 

Uposlenici na kraju apeluju da nadležni organi pokrenu istragu i provjere sve navedene činjenice te da po hitnom postupku proslijede krivične prijave Tužilaštvu.

Od Službe za poslove sa strancima i direktora Lakete smo tražili komentar na iznesene navode uposlenika. Odgovor još nismo dobili!

inforadar.ba