fbpx

Otkriveno ko je u javnom sektoru KS zadržao radnike s krivotvorenim diplomama

Otkriveno ko je u javnom sektoru KS zadržao radnike s krivotvorenim diplomama

Foto: Fokus

Kako bi zadržali radnika, neki su bili spremni odreći se njegove krivotvorene diplome i prihvatiti da je završio tek osnovnu školu.

Prema informacijama koje je prikupio Fokus.ba, niz institucija, javnih ustanova i preduzeća u Kantonu Sarajevo u proteklom periodu pružilo je utočište osobama koje su procesuirane zbog falsifikovanih diploma!

Još preciznije, rukovodstva određenog broja institucija, ustanova ili preduzeća zadržala su uposlenike protiv kojih su podignute optužnice ili su, pak, presuđeni, zbog falsifikovanja diploma.

Ignorisanje činjenica

Prema informacijama s kojima raspolaže Fokus.ba, to su Javna ustanova Teraprijska zajednica Kampus, Centar Skenderija“ Dom zdravlja KS, Kamerni teatar 55, KJKP Rad, KJKP Toplane, KJKP Vodovod i kanalizacija, ZOI ’84.

Naime, u navedenim javnim ustanovama, institucijama i preduzećima odgovorne osobe odlučile su iz njima znanih razloga ignorisati činjenicu da su njihovi uposlenici procesuirani za krivična djela te su, primjerice, pojedine rasporedili na druga radna mjesta, dok su pojedinima prihvaćene druge diplome ili stručne spreme koje su posjedovali i sl.

Također, određeni rukovodioci su odlučili da „zanemare“ izvještaje Ureda za borbu protiv korupcije, optužnice Tužilaštva pa i sudske presude o krivičnim djelima „krivotvorenje isprave“ te su sami „provjeravali“ da li su određene diplome njihovih uposlenika vjerodostojne?!

Kako bi zadržali radnika, iako je procesuiran za krivično djelo, neki su bili spremni odreći se njegove krivotvorene diplome o srednjoj stručnoj spremi i prihvatiti da je završio tek osnovnu školu!

Nova dimenzija bahatosti

Istražitelji s kojima smo razgovarali s nevjericom gledaju na ove procese. S ovom novom dimenzijom bahatosti odnosno svjesnog tolerisanja koruptivnih radnji u javnom sektoru KS, kako saznajemo, upoznati su i Ured za borbu protiv korupcije i Tužilaštvo KS.

Inače, zahvaljujući sinergiji Ureda i Tužilaštva KS u vrlo kratkom periodu podignute su optužnice protiv čak 23 osobe za krivično djelo krivotvorenje isprave. Tužilaštvo KS je okončalo postupak za ukupno 61 osoba, od toga je za 32 utvrđeno da je došlo do zastare krivičnog gonjenja.

No, uprkos takvim slučajevima, saznali smo, Tužilaštvo KS je tražilo načina da uđe u trag da li su navedene osobe diplome koristili za druga radna mjesta.

Treba naglasiti da je Ured za borbu protiv korupcije s Erduanom Kafedžićem na čelu izvršio provjeru 12.800 diploma od osoba uposlenih u javnom sektoru KS, te je do sada u svojim izvještajima zadokumentovao neopravilnosti za 106 osoba odnosno za čije diplome obrazovne institucije nisu mogle potvrditi vjerodostojnost.

Najčešća zanimanja i krivotvorene diplome

Najviše krivotvorenih diploma, čak 48, vezano je za Srednju školu za saobraćaj i komunikacije Sarajevo. Upravo taj broj diploma navedena škola nije mogla potvrditi da su vjerodostojne. Na drugom mjestu je Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla, a na trećem Srednja mašinska tehnička škola Sarajevo.

Najviše falsifikovanih diploma utvrđeno je u KJKP Rad i to 23, zatim u GRAS-u 14, Domu zdravlja KS 13, ViK-u 10, Sarajevo-šumama 8, KJKP Pokop 8, te u Toplanama 4. Najčešća zanimanja radnika čije su diplome krivotvorene su vozač, autolimar, autoelektričar, automehaničar, mašinski tehničar te ekonomist.

Dakle, Ured za borbu protiv korupcije identifikuje krivotvorene isprave, zadokumentuje izvještaj o indicijama da je počinjeno krivično djelo i proslijedi ga Tužilaštvu KS, koje ovaj predmet procesuira, podigne optužnicu, a sud je potvrdi. Potom se vodi proces, izrekne se presuda, a osoba koja se procesuira sve to vrijeme nastavit raditi odnosno zadrži posao i nakon same optužnice i presude.

Na sceni je, rečeno nam je, svojevrsno prilagođavanje sistematizacije, tako da oni koji su počinili krivično djela i koji se nekvalificirani i dalje ostaju u javnom sektoru, dok je za kvalificirane i one koje rade po propisima radnih mjesta sve manje?!

Također, prema informacijama koje smo dobili, uposlenici Ureda za borbu protiv korupcije KS svakodnevno se suočavaju sa opstrukcijama kako bi se zaustavio proces provjere diploma uposlenika u javnom sektoru.

Fokus