fbpx

Opština Pale ustupa zemljište Olimpijskom centru Jahorina koji naplatom parkinga na ovim lokacijama zarađuje milione

Opština Pale ustupa zemljište Olimpijskom centru Jahorina koji naplatom parkinga na ovim lokacijama zarađuje milione

Foto: Olimpijski centar Jahorina

Za Olimpijski centar “Jahorina” svaka sezona je najbolja u istoriji, a opet se nalaze u finansijskoj dubiozi. U isto vrijeme, opština Pale skoro svim odlukama pogoduje OC Jahorina, nauštrb sopstvenog budžeta i građana Pala. Tako su nedavno Olimpijskom centru  ponovo ustupili na korištenje 25 lokacija na Jahorini za parking prostor od kojih će isti zaraditi višestruko nego što se vraća u budžet opštine. Podaničkom odnosu opštinskih vlasti prema direktoru nadzornog odbora Nedeljku Eleku i direktoru OC Jahorina Dejanu Ljevnajiću, koju gradi vilu podno Jahorine, nema kraja.

Piše: Sanja Vasković

Skupština opština Pale usvojila je Odluku o korištenju javnih saobraćajnica na lokalitetu Jahorine kojom se Akcionarsko društvo Olimpijski centar „Jahorina“ zadužuje da obezbijedi uslove za nesmetano odvijanje saobraćaja, te neophodne uslove za parkiranje vozila, kao i redovno čišćenje i održavanje svih ustupljenih saobraćajnih površina.

jahorina odluka 1

Riječ je o čak 25 lokacija na Jahorini.

jahorina odluka 2

jahorina odluka 3

Odluka SO Pale

Ustupanje javnih površina vrši se uz naknadu od 100.000 KM koji bi trebali biti uplaćeni u budžet opštine Pale završetkom zimske turističke sezone na Jahorini, odnosno do 30.04.2024. godine. Odluku je potpisao predsjednik skupštine Stefan Stajčić.

Novac koji se vrati u budžet opštine Pale za godinu dana, OC Jahorina zaradi za manje od mjesec

Ovo nije prva godina da opština Pale ustupa zemljište OC Jahorini na korištenje dok građani Pala od ove odluke nemaju skoro nikakve koristi, samo milionske gubitke. Podaci Olimpijskog centra pokazuju da je tokom prošle sezone koja je trajala četiri mjeseca planinu posjetilo 315.000 gostiju. Naplata parkinga na većini ovih lokacija košta 15 KM po danu, iako dio parking prostora na Jahorini predstavlja samo neuređeno zemljište pretvoreno u parking. Ovakvom računicom OC Jahorina samo od naplate parkinga zaradi preko miliona maraka tokom sezone, a opština Pale dobija samo 100.000 KM. Osim toga, opština mimo ovoga često izdvaja sredstva za “ulaganja na Jahorini” tako da se i ovih 100.000 vrati Jahorini.

Zašto nadležni u opšini Pale omogućavaju sticanje profita drugom licu, na štetu sopstvenog budžeta nisu nam odgovorili. Na pozive i poruke naših novinara prave se nijemi. Isto smo pitali i potpisnika navedene Odluke odnosno predsjednika Skupštine opštine Pale Stefana Stajčića, koji, iako je obećao odgovoriti na naša pitanja, još uvijek nije.

Za odvoz smeća omiljenoj firmi “STAM- Petrović” od OC Jahorina 44.995 KM

Naplata parkinga nije jedino što je OC Jahorina dobila ovom odlukom. 

Umjesto opštinskom komunalnom preduzeću i opštini Pale, čak i novac od odvoza smeća na Jahorini ide privatnoj firmi. I to ne bilo kojoj, riječ je o omiljenoj firmi OC Jahorina koja je do sada od olimpijskog centra dobila milione. Skoro svaki put, “STAM- Petrović” je jedini ponuđač na tenderu, pa će tako za usluge prevoza otpada od Olimpijskog centra dobiti, 44.995 KM bez PDV-a, odnosno 52.644 KM sa PDV-om.

STAM PETROVIC

Dodjela ugovora

Naime, “STAM- PETROVIĆ” Istočni Stari Grad, u vlasništvu Mirka Petrovića, krajem prošle godine od OC Jahorina dobio je posao izgradnje ski- staze  vrijedan gotovo tri miliona KM.

„Stam Petrović“ dominira tenderima koje raspisuje OC Jahorina pa je tako nedavno grupa ponuđača na čelu upravo sa ovom firmom dobila posao izgradnje upravne zgrade na „Igrištima“ težak oko 3,3 miliona maraka. Sa potpuno istom grupom ponuđača su dobili posao izgradnje ski bifea na „Igrištima“ vrijedan oko 2,3 miliona KM, o čemu je pisao i portal Capital.

Umjesto novca Opštini dali sanitetsko vozilo koje nije u funkciji

Opština Pale je 2021. godine obavezala  OC Jahorina da, u zamjenu za korištenje javnih saobraćajnih površina, opštini kupi sanitetsko vozilo za potrebe Doma zdravlja Pale. Obećano vozilo stiglo je u Dom zdravlja tek u februaru 2023. godine, predstavljeno kao donacija, a ne obaveza koju su preuzeli.

jahorina sanitetsko vozilo oc jahorina 6 63fdba1e5a176 944px

Foto: OC Jahorina/februar 2023.

Da načelnik Pala Boško Jugović smatra da je dobro to što budžet opštine kojom upravlja godinama gubi milione zbog ustupanja zemljišta i pogodovanja OC Jahorina, govori i izjava tokom uručenja sanitetskog vozila.

Stoga smo, još jednom, zajedno sa Olimpijskim centrom Jahorina realizovali projekat od velikog značaja napravivši aranžman kroz koji bi se iznos naplaćene usluge izdavanja parking prostora na području Jahorina – Pale otišao tamo gdje je najpotrebniji. Riječ je upravo o ovom sanitetskom vozilu. Mislimo da smo izabrali pravu stvar, jer će od istog imati koristi lokalno stanovništvo i turisti koji borave na području opštine Pale”.

Međutim, naši izvori navode da je to vozilo već bilo registrovano na OC Jahorina, te kao takvo u Domu zdravlja nisu htjeli da ga koriste dok se ne prevede i registruje na ovu zdravstvenu ustanovu, jer na to čak i nemaju zakonsko pravo.

Poređenja radi, iste godine je i Dom zdravlja Istočno Sarajevo nabavio vozilo što znači da je vrijednost “donacije” oko 80.000 KM.

Političko cjenkanje Skupštine opštine Pale da izvuče barem dio novca od Olimpijskog centra ne završava se na ovome. Jedne budžetske godine iz OC-a su uslovljavali opštinu isplaćivanjem svega 50.000 KM za  parking na Jahorini, najzad uspjeli su izvući sadašnjih 100.000 KM.

Gazivoda: Podanički odnos rukovodstva opštine Pale prema rukovodstvu OC-a

Nije rijedak slučaj da odbornici SO Pale odluke koje se tiču Jahorine dobiju neposredno prije sjednice, priča za SPIN Info opozicioni odbornik Dušan Gazivoda.

“Podanički odnos rukovodstva opštine Pale prema rukovodstvu OC-a je na žalost svih građana Pala očigledan kroz mnogo aspekata saradnje. Najbolji primjer za to je ustupanje parking prostora na teritoriji koja pripada opštini Pale, a koji je posljednjih godina ustupan po cijeni od 100.000 KM za jednu sezonu. Prema mojim saznanjima, 100.000 KM OC Jahorina zaradi na tim istim parkinzima za svega nekoliko dana u špicu sezone. Obrazloženje opštine Pale je, takođe, da nisu u mogućnosti da organizuju čišćenje i naplatu tih parking prostora, a da stvar bude još gora, i sam Olimpijski centar angažuje privatne firme da vrše čišćenje parkinga, i pored toga imaju ogromnu zaradu”, kaže Gazivoda.

Problem su i izmjene regulacionih planova kojim se dozvoljava urbicid i ekocid na Jahorini. Opozicioni odbornik za ovo krivi načelnika i skupštinsku većinu u opštini Pale predvođenu SNSD-om. 

“Pored parkinga najočigledniji primjer odnosa između opštine i OC-a su izmjene regulacionih planova. U suštini tu skupštinska većina i načelnik izgledaju kao neki servis za usluge OC-a, tj. šta u Olimpijskom centru nacrtaju, u opštini samo parafiraju. Pa tako imamo situaciju da se na Jahorini dešava potpuna urbanizacija planine, a da de facto u OC-u nemaju nikakve nadležnosti za to, već je to nadležnosti opštine u potpunosti”, zaključuje Gazivoda.

Iako se građanima serviraju priče o uspješnim sezonama na Jahorini, činjenica je da je OC “Jahorina” u finansijskoj dubiozi zbog nepromišljenog uzimanja kredita od banaka.

 Novinarka portala Capital Bojana Ninković za SPIN Info kaže da se građanima serviraju priče o uspješnim sezonama kako bi se stvorio privid da je sve u redu. Zapravo, određene sezone i jesu bile jako uspješne, ali te sezone očigledno nisu bile dovoljne da pokriju sve one milionske javne nabavke i kreditna zaduženja.

Najveći problem predstavlja što su uzeli mnogo veći iznos kredita od onog koji su u stanju da vraćaju. Procjenjuje se da su od banaka do sada uzeli oko 200 miliona KM, te da za emitovane obveznice duguju oko 27 miliona maraka. Vidimo da ti krediti daleko prevazilaze njihove finansijske mogućnosti. Najveći problem je to što se na stare obaveze koje nisu u mogućnosti da izmiruju uporno kaleme nove čime zaduženost neprestano raste. Ukoliko ste se doveli u situaciju da vam banke blokiraju račune zbog nemogućnosti izmirenja obaveza onda nova milionska zaduženja definitivno nisu rješenje”.

Ninković ističe da se treba zapitati koliko ste zaista uspješni ukoliko vam je od gotovo 21 milion KM prihoda  ostalo svega 350.000 KM dobiti.

Još 2021. Spin info je prvi pisao o tome da je načelnik Jugović nezakonito, bez saglasnosti skupštinske većine prebacio OC-u milion maraka, te da je opozicija podnijela krivičnu prijavu. Tri godine kasnije, Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo nije se oglasilo o ovom slučaju. Pokušali smo dobiti odgovor i od portparola nadležnog tužilaštva Nevena Kramera, ostavljali smo poruke, ali nije se javio.

Jahorina se godinama razvija na štetu opština Pale i Trnovo zbog podaničkog odnosa lokalnih vlasti s obzirom da su sve odluke usmjerene na razvoj Jahorine, tačnije upravljanje Jahorinom od strane Olimpijskog centra. S druge strane, ove lokalne zajednice godinama čekaju završetak brojnih infrastrukturnih projekata o čemu je i naš portal pisao. Novac koji je izmjenama regulacionih planova  i prodajom/ustupanjem zemljišta koje se kasnije preprodavalo završio na Jahorini broji se milionima.

Info Jahorina

spin-portal.info