fbpx

Novi namješten konkurs u prosvjeti?!

Novi namješten konkurs u prosvjeti?!

Foto: Srbac

Nije nikakva novost da se u Republici Srpskoj namještaju konkursi prilikom zapošljavanja, ali je posebno bolno kada se to dešava u prosvjeti. Slučaj Sanje Đukić je posebno potresan, s obzirom na činjenicu da je Sanja provela više od 180 mjeseci na birou i da, kako kaže, zbog toga što ne pripada nijednoj političkoj partiji vrata svake škole su joj unaprijed zatvorena.

Posljednje od mnogih loših iskustava konkursnih procedura je ono u Javnoj ustanovi Centar srednjih škola “Petar Kočić”, započinje svoje svjedočenje Sanja Đukić.

received 1063753651541924 2 400x533

Sanja Đukić

„Iako znajući da je nemoguća misija dobiti posao pedagoga na neodređeno vrijeme bez protekcije, odnosno upliva političkih stranaka, prijavlila sam se na ovaj konkurs. Prije konkursa sam zvala školu da pitam kako ću saznati da li je moja dokumentacija validna i da li mogu pristupiti testiranju i intervjuu. Sekretar škole, iako je u tom momentu komisija zasijedala i pregledala dokumentaciju, meni saopštava da će moja dokumentacija vjerovatno biti odbijena, jer nemam radnog iskustva u struci. Činjenicu da imam položen stručni ispit je zanemario“, počinje svoju priču Đukićeva i objašnjava da se nakon toga konsultovala sa republičkim prosvjetnim inspektorom, koji je, kako tvrdi, bio mišljenja da on (sekretar) nije u pravu i da im pošaljem prijavu.

Đukićeva ističe da je razgovor završen kada je sekretaru pomenula inspekciju.

„Testiranje i intervju su zakazani za ponedeljak, 15.01, a ja sve do petka u kasnim popodnevnim satima nisam mogla dobiti informaciju da li sam na spisku kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa. Stigla je lista mejlom oko 17 sati u petak, 12.01. i to nakon što sam non-stop pozivala školu. Smatram da je postupak sekretara škole nezakonit i neprofesionalan, jer je zloupotrijebio službenu dužnost i pokušao mene kao kandidata odgovoriti od pristupanja testiranju. Konačna rang lista sve govori: prvoplasirana kandidatkinja ima 0.08 bodova više od mene. Ima maksimalni osvojeni broj bodova na testu, za koji nam nije dato dovoljno vremena za uvid“, objašnjava Đukićeva.

konkurs1 infoveza

Odluka 1 infoveza

Prvoplasirana Danijela Gužvić iz Srpca je na birou bila svega 2 mjeseca i ima 0 bodova po toj stavci. Ona radi već 20 godina kao učiteljica, a završila je učiteljski fakultet. Đukićeva po istoj stavci ima maksimalni broj bodova – 5, jer je na birou provela 180 mjeseci i preko 10 godina radi kao asistent u nastavi, bez prijave staža.

Kako naš portal nezvanično saznaje, prvoplasirana na konkursu je član Ujedinjene Srpske, dok je njen suprug sudija Osnovnog suda u Banjaluci. Zbog prošlogodišnje izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske i kriminalizacije klevete, nismo u mogućnosti da objavimo fotografije koje to dokazuju.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove za portal Infoveza rečeno je da je zaprimljena predstavka za inspekcijsku kontrolu u CSŠ „Petar Kočić“ Srbac, a u vezi sa provođenjem konkursne procedure po javnom konkursu raspisanom za radno mjesto pedagoga.

„Članom 35. stav (2) Zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 18/20) propisano je da je inspektor obavezan da bez odlaganja postupi po predstavkama fizičkih lica, privrednih društava, preduzetnika, javnih preduzeća, ustanova, agencija, udruženja i drugih pravnih lica koje se odnose na povredu propisa iz njegove nadležnosti, izvrši inspekcijski nadzor, a o utvrđenom činjeničnom stanju i preduzetim mjerama pisanim putem obavijesti podnosioca predstavke u roku od 30 dana od dana prijema predstavke“, rečeno nam je iz Inspektorata gdje su dodali i da će inspekcijska kontrola, u skladu sa navedenim, biti izvršena u predstojećem periodu u skladu sa zakonom propisanim rokovima.

Politikolog i predsjednik Skupštine UG „Restart Srpska“ Velizar Antić za Infovezu pojašnjava da se u konkretnom problemu zapošljavanja u društvu, najveće manipulacije i zloupotrebe dešavaju u onom delu koji se zove intervju ili test.

„Mi smo se u Restartu u prethodnom periodu bavili ovim pitanjem i problemom zapošljavanja u javnim preduzećima, agencijama i ustanovama. U nekim od ovih institucija je čak moguće zaposlenje i bez formalno objavljenog konkursa, što predstavlja ogroman prostor za manipulaciju i diskreciono pravo onoga ko se nalazi na čelu ovih institucija da odluči koga će zaposliti. Međutim, čak i u onim institucijama gde formalno postoji obavezna konkursna procedura i rangiranje kandidata po određenim kriterijumima, u Restartu smo uočili da postoji veliki problem baš u delu koji se zove intervju ili test. Naime, upravo na ovoj stavci su oni koji nameštaju konkurse najveći broj bodova dodeljivali povlašćenim kandidatima. Tako smo imali situacije da su kandidati sa mnogo boljim prosekom tokom studija, dužem vremenu provedenom na birou rada, ali i drugim karakteristikama odbijani jer su dobijali drastično manje bodova na intervjuu od povlašćenih kandidata. Tako da je ova stavka definitivno prepoznata kao najproblematičnija i puna manipulacije i zloupotreba u procesu zapošljavanja“, zaključuje Antić.

velizar antic analiticar 650x455

Velizar Antić

Interesantno, iako smo školi „Petar Kočić“ polovinom januara mjeseca poslali upite i zamolili ih i za njihov komentar, do trenutka objavljivanja ovog teksta nije nam stigao odgovor.

Inače, Sanja Đukić je godinama radila kao asistent u nastavi, a po njenim riječima, jako je ponosna na uspjeh koji je ostvarila sa djevojčicom kojoj je dijagnostifikovan autizam. U saradnji sa učiteljicom, pedagogom i roditeljima, postignut je izuzetan napredak kod učenice. Vrlo zadovoljna postignutim napretkom, pedagogica škole „Nikola Tesla“ iz Prnjavora je kasnije napisala Naučnu studiju o uspješnoj inkluziji u nastavi navodeći primjer Sanje i pomenute učenice.

infoveza konkurs srb

infoveza konkurs.srb

infografika2 01 1 650x1538

Piše: Stefan Blagić

infoveza.com