fbpx

Novi konkurs u školi u Bileći: Pogrešni obračuni, dodatni bodovi i “najbolji” kandidat

Novi konkurs u školi u Bileći: Pogrešni obračuni, dodatni bodovi i “najbolji” kandidat

Srednjoškolski centar Golub Kureš u Bileći (Foto: Direkt)

Tek što je direktorka Srednjoškolskog centra Golub Kureš iz Bileće Zdravka Milićević za pripravnicu pedagoginju postavila svoju ćerku, novi konkurs u ovoj školi ponovo je otvorio niz pitanja o regularnosti prilikom zapošljavanja. Naime, nakon što je oštećena kandidatkinja ukazala na nepravilno bodovanje i time došla na prvu poziciju na rang listi, Komisija je, ipak, kod željenog kandidata „otkrila“ nove bodove. Time je ponovo postao "najbolji" kandidat i omogućeno mu je da dobije privremeni posao. Cijelu proceduru istraživaće i republička inspekcija.

J. Đ. iz Trebinja je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci. Na birou je već više od deset godina. Kada vidi oglas za posao u javnoj službi u pravilu ga preskače, jer, kaže, zna da je svaki već unaprijed namijenjen za nekoga. Kada je vidjela konkurs za nastavnika ekonomske grupe predmeta u Srednjoškolskom centru Golub Kureš u Bileći, pomislila je da bi to mogla biti dobra prilika za nju. Nije marila ni to što bi na posao svaki dan trebala da putuje 30 kilometara. Odlučila je da konkuriše.

Znala je, kaže, sa koliko bodova dolazi na konkurs, jer postoji pravilnik o bodovanju. No, nije znala da su neki pravilnici ipak jači.

J. Đ. ne želi svoju priču da ispriča pod punim imenom i prezimenom, ali jako želi da ukaže na to kroz šta je sve prošla za samo nekoliko dana, ali i da ohrabri oštećene da uvijek ukazuju na nepravilnosti.

„Greške“ u bodovanju

Srednjoškolski centar Golub Kureš raspisao je krajem decembra prošle godine konkurs za prijem nastavnika ekonomske grupe predmeta – matematika, računovodstvo, poslovna ekonomija i knjigovodstvo, na određeno vrijeme - do povratka nastavnika sa bolovanja.

Na konkurs se, pored J. Đ, javio još jedan kandidat, koji je spletom više, za njega povoljnih okolnosti, već počeo da predaje u školi.

Za J. Đ. koja je uputila žalbe na cijeli proces na više adresa, to je ipak završena priča. Ako su u stanju da naprave sve da do ovog dođe, napraviće i sve ostalo što bude potrebno, smatra naša sagovornica.

Oboje kandidata su bili bez stručnog ispita i iskustva, što je konkurs i dozvoljavao, ukoliko se ne prijave kandidati koji to imaju.

Prvi rezultati, uočila je to odmah J. Đ, nisu imali pravilno obračunate bodove u pogledu boravka na birou, i to za oba kandidata. Na rang listi je bila druga.

rang lista kandidata1

Prva rang lista

„Ja sam zbog tog pogrešnog računanja bila oštećena za 2,5 boda, a drugi kandidat za 1,25. Na testu sam ja imala 1, a drugi kandidat 2,5 bodova. Po tom stanju stvari, nakon te moje ispravke, ja bih bila u prednosti nad njim“, priča za Direkt J. Đ. i objašnjava kako se tada ponadala da je to konačni obračun i da će greška biti ispravljena.

ispravka bodovanja konkurs

Ispravka koju je predočila kandidatkinja J. Đ.

„To sam predočila sekretarki škole, ukazala sam na te greške, ona je vidjela da je zaista u pitanju greška i rekla da mi se to mora ispraviti. Vidjela sam da se unervozila, da joj nije bilo svejedno, sve redom je zvala, od predsjednika komisije do direktorke, ali se tog dana niko nije pojavio preda mnom, iako je direktorka rekla da će doći. Novi susret zakazali su mi tek za dva dana“, priča J. Đ.

rang lista kandidata2

Konačna rang lista

Šta se sve može desiti od ponedjeljka do srijede?

Taj susret sa dva člana Komisije ugasio joj je i posljednju nadu da će konkurs biti regularan.

„Oni su se izvinili što su napravili tu grešku prilikom obračuna bodova sa biroa, i meni i drugom kandidatu. Zatim su, zamislite, rekli da su drugom kandidatu ipak uočili još grešaka - da ni kod njega nije više pet godina na birou, nego šest, pa mu i tu povećali bodove, i da je na testu umjesto upisanih 2,5 boda ipak imao 3,5. To znači da samo jedno pitanje nije odgovorio tačno, a sva ostala jeste“, nastavlja naša sagovornica

Objašnjava da joj je predočeno kako je za to kriva sekretarka škole koja je navodno iz zapisnika komisije pogrešno prepisala bodove sa testa drugog kandidata.

„Sad taj jedan bod puno mijenja“, kaže J. Đ. i dodaje: „U taj dio o birou mogu da povjerujem, možda je bio neki prekid, možda su previdjeli, ali ono što im ja nikako ne vjerujem je taj test. Test nosi četiri boda, osam pitanja po pola boda. Odnose se na ekonomska pitanja, a dio ih je u vezi sa stručnim ispitom. Mi nismo imali položen taj stručni ispit i normalno da ta pitanja nismo znali ni uraditi, bar ja tako mislim. Kako ih je znao uraditi drugi kandidat, nejasno mi je“, priča J. Đ i kaže kako su, kako bi ublažili štetu i stvorili privid regularnosti i njoj priznali još jedan odgovor na testu.

Naša sagovornica je žalbu na cjelokupnu konkursnu proceduru uložila školskom odboru, područnom i Republičkom inspektoratu.

Iz Republičkog inspektorata su „Direktu“ u petak potvrdili da im je predstavka stigla i da kontrola u ovom predmetu tek predstoji.

Objašnjenje smo tražili i od škole. U kratkom odgovoru našem portalu koji je potpisala direktorka Zdravka Milićević ne navode više detalja osim toga da konkursna procedura, uključujući i žalbeni postupak, još nije završena. Kažu da je kandidat počeo da predaje, jer nastava ne može da trpi.

„Zbog poslova u nastavi koji ne trpe odlaganje, primljen je radnik do okončanja konkursne procedure“, naglašavaju.

zdravka milicevic skola bileca

Direktorka SŠC Golub Kureš Bileća (Foto: ATV screenshot)

Ne odgovaraju na upite koji je fakultet tačno završio primljeni kandidat niti daju objašnjenja o tome zašto su mijenjani bodovi kandidatima.

„Direkt“ je pokušao da dobije komentar i od kandidata koji je, ako je vjerovati komisiji, bio bolji na konkursu, no ni on nije na objašnjenja trošio mnogo riječi.

U kratkom telefonskom razgovoru nam je rekao da je počeo da radi, ali nije odgovorio na pitanje da li je već dobio i ugovor.

„Ja sam konkurisao, uredno sam pozvan kao najbolji kandidat i počeo sam da radim. Ne bih ništa više da komentarišem“, rekao je on.

Tako nismo imali ni priliku da ga pitamo koji je tačno faklutet završio, gdje i kada. J. Đ. kaže da ima saznanja da je u pitanju privatni fakultet, iako to u pogledu regularnosti konkursna ne igra neku ulogu, jer su po zakonu privatni i javni fakulteti izjednačeni.

Dok cijeli postupak još formalno traje naša sagovornica traži odgovore kako se u svemu tome našla.

Inače, tek ne suvišna informacija je i ta da je jedan od troje članova komisije upravo sin prosvjetnog inspektora iz Bileće Miodraga Vitkovića. 

„Ja se zaista ovome nisam nadala, pitam se ko su ti ljudi, ti članovi komisije, ko nju bira, kome ona odgovara za svoje postupke. To su obrazovani ljudi, da li se zaista oni mogu spuštati na takav nivo i da li zaista misle da neko njima sad sve ovo vjeruje. Po meni, oni obavljaju sumnjive poslove za nekoga, sumnjam na njihov rad. Čemu osobe, koje su spremne na sve ovo, mogu da nauče đake u školi“, pita se J.Đ.

Ne vjeruje u tolike slučajnosti i greške, pogotovo jer su na konkursu bila samo dva kandidata.

„Nemoguće da od četiri osobe, komisija i sekretarka, niko nije znao kako se računaju bodovi, da previde jednu godinu na birou, pogrešno prepišu bodove iz zapisnika i na kraju uvide grešku u ispravci testa. Zaista vjerujem da su sve to osmislili od ponedjeljka do srijede. Kad dođe inspekcija, možda će to sve biti regularno. Vi ako nešto želite, možete izvući stari test i staviti novi, mnogo je opcija. Toliko je neozbiljno, da su djeca u osnovnoj školi računala, uradila bi bolje“, zaključuje naša sagovornica.

Zbog svega ostaje sumnja i ptanje da li je "najbolji" kandidat na ovom konkursu od početka bio samo favorit direktorke, komisije ili nekog trećeg ili je ipak bio samo bolji od koleginice.

infografika direkt skola bileca

Direkt