fbpx

KRŠENJE ZAKONA: Šumsko-privredna društva i „cijepanje nabavki“

sarajevo sume

Šumsko-privredna društva u BiH nerijetko krše Zakon o javnim nabavkama tako što, za istu nabavku, zaključuju više netransparentnih direktnih sporazuma, umjesto provođenja jednog transparentnijeg postupka.

Pratimotendere.ba donosi nekoliko primjera.

Prema Zakonu o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine ugovorni organi mogu primjenjivati više vrsta postupaka kako bi kupili neku robu, radove ili usluge. Koji konkretno postupak će se primjenjivati zavisi od niza faktora – procijenjene vrijednosti, vrste ugovora, hitnosti...

Međutim, u zakonu se jasno ističe da ugovornim organima nije dozvoljeno dijeljenje predmeta nabavke s namjerom izbjegavanja primjene odgovarajućeg postupka definiranog ovim zakonom.

Drugim riječima, nije dozvoljeno da se npr. zaključe dva ili više direktnih sporazuma do 6.000 KM, umjesto da se provede jedan konkurentski zahtjev ili otvoreni postupak. Evo i nekoliko primjera kršenja zakona u režiji različitih šumsko-privrednih društava.

JP Bosansko-podrinjske šume d.o.o. Goražde je 25. januara ove godine zaključilo tri direktna sporazuma s istom firmom – Damir-company d.o.o. Ukupna vrijednost im je oko 14.000 KM bez PDV-a.

Kada se pogledaju nazivi ugovora, lako se može vidjeti da je riječ o relativno sličnim nabavkama – motorne pile, trimeri, rezervni dijelove za te robe. S obzirom na to, u ovom slučaju se mogao i trebao provesti transparentniji postupak javne nabavke, eventualno podijeljen na lotove, a kako bi se pokušale dobiti što povoljnije ponude. Ovako, riječ je o klasičnom primjeru „cijepanju nabavke“ s ciljem izbjegavanja provođenja transparentnijeg postupka nabavke.

BPK šume

JP Šume Tuzlanskog kantona d.d. je 14. decembra 2021. godine zaključilo dva direktna sporazuma ukupne vrijednosti 12.000 KM bez PDV-a sa Engel samostalnim prevoznikom.

U oba navrata riječ je o uslugama i u oba navrata riječ je o zaplijenjenim drvnim sortimenatima, tačnije njihovom utovaru, prijevozu i lagerovanju. Dakle, i u ovom slučaju mogao se provesti jedan transparentniji postupak umjesto što su zaključena dva netransparentna direktna sporazuma.

šume tuzlanskog kantona

ŠPD Unsko-sanske šume d.o.o. parafiralo je 25. januara 2022. godine dva ugovora s firmom Čavkunović-trade d.o.o, u ukupnoj vrijednosti od oko 11.600 KM bez PDV-a. Dan kasnije, potpisana su dva ugovora s kompanijom Unimatrix vrijedna zajedno također oko 11.600 KM bez PDV-a.

Kao što se može vidjeti na fotografiji ispod, nazivi ugovora jasno ukazuju da je u oba slučaja riječ o relativno sličnim nabavkama, pa su i ovo primjeri „cijepanja nabavki“.

unsko sanske šume1

pratimotendere.ba