fbpx

Kompjuteri nade – ideja budućnosti

kompjuterinade naslovna

Foto: kompjuterinade.ba

Odnedavno u sarajevskom naselju Ilidža startala je s radom nevladina neprofitna organizacija, koja u svom programu rada ima jednu sasvim inovativnu i plemenitu ideju, jako bitnu za opštedruštvenu svijest i napredak. 

Piše: Muhamed Kovačević

Svjetsko a naše

U moru negativnih vijesti, koje se odnose uglavnom na dnevnopolitičke događaje, dobre priče i pozitivne vijesti teško pronađu put do korisnika i jako rijetko su u fokusu bh. javnosti. Ipak i pored toga, činjenica je da i u ovakvom toksičnom okruženju, postoje osobe koje svojim idejama i znanjem, pokušavaju promijeniti sumornu realnost bh. društva. Upravo na tome odnedavno radi i nevladina, neprofitna organizacija pod nazivom „Kompjuteri nade“. Nova, netipična ideja, sa sjedištem u sarajevskom naselju Ilidža, znatno odudara od uobičajnih pretpostavki, koje se odnose na priču o udruženjima, koja svoje djelovanje fokusiraju iz strogog centra grada. No, međutim, u ugodnom razgovoru s predstavnicima udruženja, jasno je da je njihov cilj mnogo važniji od strateške pozicioniranosti udruženja.

„Prostorije smo dobili u sklopu zajedničke i partnerske firme iz Kanade“, ističe Semina Ždero, te na naše pitanje o uspostavljanju prvobitne ideje dodaje: „Ideja za projekat je nastala na osnovu dvadesetogodišnjeg iskustva firme ERA iz Kanade, koja je u Kanadi krenula s radom na reciklaži informatičke i tehnološke opreme, odnosno pokušajem reparacije te opreme, te mogućnošću njenog ponovnog korištenja. Zanimljivo je kako je ovdje u BiH, kao i u Kanadi, ideja u stvari inicirana od strane naših ljudi, tako da ovo slobodno možemo nazvati domaćom, odnosno, idejom naših ljudi“.

Ipak od ideje do realizacije dalek je put. Rad u BiH i nije toliko jednostavan, a saradnja, prije svega, s lokalnom vlašću, često predstavlja veliki izazov i uglavnom nije na zadovoljavajućem nivou. To je potvrdila i Dunja Gojković iz ovog udruženja. „Uspostavljanje partnerskih odnosa s lokalnim vlastima i nije tako jednostavno. I pored naše dobre volje, prinuđeni smo da poštujemo brzinu našeg sistema, koja uglavnom znači da se stvari odvijaju znatno sporije od naših očekivanja.“ No, i pored toga, Gojković ne gubi nadu u uspješnost ostvarivanja partnerskih odnosa, te ističe pozitivne primjere dosadašnjeg obavljenog posla, koji se prvenstveno odnose na ekološke akcije, odnosno na održavanje ciljanih ekoloških radionica s drugim nevladinim organizacijama, kao što je SPAJALICA, gdje je moguće u radu sa djecom povećati svijest i potencirati značaj, prije svega, donacija informatičko – tehnološke opreme, koja nakon reparacije može ponovo biti od koristi osobama u potrebi. Također je istaknuta i saradnja s nevladinim organizacijama iz drugih mjesta u BiH, gdje je udruženje putem donacije kompjuterskih jedinica pomoglo drugim udruženjima i školskim ustanovama, olakšavajući im njihov svakodnevni rad. „Potražnja za kompjuterskim uređajima je znatno izražena u našem društvu. Postoje mnoge obrazovne ustanove, kao i nevladine organizacije, kojima je prijeko potrebna informatička podrška, koja bi im olakšala svakodnevne aktivnosti i unaprijedila njihov rad. Nadamo se da će u skorije vrijeme doći do značajnijih donacija od strane građana, kako bismo mi kao udruženje bili u mogućnosti da u još većoj mjeri pomognemo onima koji su u potrebi. Posebno imajući u vidu da pitanje reciklaže informatičko – tehnološke opreme kod nas gotovo da i ne postoji, odnosno, da se to pitanje rješava na način da se takva vrsta reciklaže odvija van granica BiH“, ističe Gojković.

Poerd svega, sugovornice i Ždero i Gojković, iskazale su svoje nadanje da će do kraja godine uspjeti ostvariti još minimalno tri saradnje s drugim nevladinim organizacijama, odnosno da će biti u mogućnosti da dođu do brojke od pedeset doniranih kompjutera, kako bi uspješno priveli planove za ovu godinu.

Promjena društvene svijesti

Udruženje „Kompjuteri nade“ je nevladina, neprofitna organizacija koja svoje djelovanje namjerava provoditi na cijeloj teritoriji BiH, što je svojevrstan kuriozitet.

kompjuterinade1

Foto: kompjuterinade.ba

„Nakon priličnog čekanja na registraciju, uspjeli smo privesti taj proces kraju“, kazao je za Impuls Goran Stanković, vodeća osoba udruženja.

Ipak pored čekanja, Stanković ističe viziju i buduće planove koji su vezani za rad ovog jedinstvenog udruženja.

„Naši planovi ne zavise samo od nas. Mi smo ti koji moramo pratiti rad lokalnih zajednica u BiH. Samim tim naša dinamika se ne može vezati za neke klasične vremenske okvire. Ipak ako bismo uspjeli do kraja iduće godine imati makar dva uposlenika, te obezbijediti neophodne licencirane softvere za biranje baza podataka, odnosno za obezbjeđivanje sigurnosti određenih baza podataka, mi bismo bili veoma zadovoljni“, navodi Stanković.

„Postoje licencirani softveri od strane američkog ministarstva sigurnosti, koji se koriste u mnogim vladinim, ali i nevladinim organizacijama za uređenje elektronskog stanja i tržišta. Ne postoji nikakav problem, da mi kao udruženje imamo takve softvere, koji će samo unaprijediti cjelokupni elektronski sistem u BiH, jer će više ljudi biti uključeno u mnoga važna pitanja, kao što je kontrola ili monitoring, odnosno sigurnost djece na internetu“, ističe Stanković.

Ali svjestan je da ovo neće ići bez sistemskog rješenja.

„Naravno da smo svjesni da će vremenom biti neophodno doći do nekog sistemskog rješenja. Da li će to biti putem obrazovnog sistema ili na neki drugi način, ostaje da se vidi. BiH je jako specifično područije, gdje postoje dijelovi koji nisu dovoljno tehnološki i digitalno razvijeni. I pred nama je jedan veliki izazov, ali i misija da pokušamo napraviti jedan stabilan okvir, u kojem bi to sve moglo funkcionisati“, zaključuje Stanković.

Za kraj razgovora, ljubazni domaćini su istakli da su do sada zadovoljni medijskom prezentacijom svog udruženja i da takva vrsta prezentacije nikada nije naodmet. Posebno su istakli da se nadaju da će naši građani što prije razumjeti važnost djelovanja udruženja i da će svojim donacijama pokrenuti neophodni lanac dobra, koje će koristiti cjelokupnom društvu.

Nama ne preostaje ništa drugo nego da im pružimo podršku i poželimo mnogo sreće s porukom: Ne bacaj – doniraj!

Autor: Impuls

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a".

pro buducnost logo