fbpx

Istraživačici rodnog jaza u platama Nobelova nagrada za ekonomiju

Istraživačici rodnog jaza u platama Nobelova nagrada za ekonomiju

Ilustracija: Niklas Elmehed, Nobel Prize Outreach

Claudia Goldin, profesorica ekonomije na Sveučilištu Harvard, dobila je Nobelovu nagradu za ekonomske znanosti za svoje doprinose razumijevanju rodnih razlika na tržištu rada. Time je postala treća žena u povijesti koja je nagrađena Nobelom za ekonomske znanosti, nakon Elinor Ostrom (2009.) i Esther Duflo (2019).

Goldin je analizirala podatke o američkom tržištu rada u rasponu od 200 godina, a njezina istraživanja su razjasnila neke mitove o rodnom jazu u platama i sudjelovanju žena na tržištu rada.

Ustanovila je kako povijesne razlike u obrazovanju i izboru zanimanja mogu objasniti razlike u zaradi, te uočila kako i unutar istih zanimanja dolazi do razlika.

Podaci pokazuju da muškarci nadmašuju svoje kolegice na tržištu rada već deset godina nakon diplome. Jaz u plati uglavnom je povezan s pauzama u karijeri žena koja nastupa zbog trudnoće i majčinstva. No, nejednak položaj se nastavlja i kada se žene vrate s porodiljnog dopusta ili s rada na dio radnog vremena na puno radno vrijeme – tada dolazi do svojevrsne „utrke” s muškarcima u kojoj one – gube.

Goldin je prethodno istraživala i rodnu neravnopravnost i diskriminaciju u simfonijskim orkestrima, ustanovivši da je skrivanje rodnog identiteta na audicijama rezultiralo zapošljavanjem većeg broja žena. [K.D.] Forbes…

VoxFeminae